V druhej lige by boli unikát. Je to o odhodlaní a správnej filozofii, tvrdí šéf lídra

Andrej Stašiniak.
Andrej Stašiniak. (Autor: archív klubu)
Ivan Mriška|7. jún 2021 o 12:04

V šlágri kola zdolali Rakytovce 3:0.

Hrajú čisto s vlastnými odchovancami. Napriek tomu sú na čele Tipos III. ligy Stred.

Cez víkend zdolalo MŠK Námestovo Rakytovce rozdielom triedy 3:0. Vďaka výhre sa futbalisti z Oravy ešte viac priblížili k vytúženému prvému miestu.

V prípade postupu by Námestovčania boli v druhej lige unikát. Hrať totiž budú len so svojimi hráčmi.

„Bolo by to krásne, stále však nie je koniec. Chlapci sú pripravení bojovať,“ tvrdí prezident MŠK Námestovo ANDREJ STAŠINIAK.

Šláger kola o prvé miesto proti Rakytovciam ste vyhrali jasne 3:0. Aký to bol zápas?

Zo začiatku poriadne opatrný, z oboch strán. Oba tímy hrali takticky, nikto nechcel inkasovať. Bol to medzišestnástkový futbal. Všetko sa zmenilo po prvom góle, ktorý sme našťastie strelili my.

Skóroval len osemnásťročný Matej Chorvát.

Áno. Chlapec, ktorý vyšiel z dorastu hral za mužov len druhý zápas a už strelil druhý gól. Klobúk dole pred ním, ale aj pred ostatnými mladíkmi.

Väčšinu nášho kádra tvoria futbalisti do 21 rokov, ktorých dopĺňajú skúsení borci ako napríklad Juraj Siman. On je po štyridsiatke osobnosťou klubu, nezmar. Má asi dvoje pľúca (smiech).

Jedna zo situácii zaváňala rukou v šestnástke, no rozhodcovia vám penaltu nedopriali. Nepribrzdilo vás to?

Cítili sme sa trochu ukrivdení, pretože hráč Rakytoviec tvrdil, že si ruku nastrelil sám. No video ukázalo, že to tak nebolo.

Snažili sme sa však na to nemyslieť a sústredili sme sa na svoju hru. Nechceli sme sa zbytočne rozladiť, pretože sme to mali stále vo svojich rukách.

Druhý polčas bol potom otvorenejší a musím povedať, že veľmi kvalitný. Veľa nepresností diváci nevideli a našťastie sme zo štandardnej situácii dali na 2:0.

Hostia potom nastrelili dve tyčky, stálo pri nás šťastie. Na konci sme herne dominovali a dali sme na konečných 3:0.

Výsledok nezodpovedá priebehu, ale taký je futbal. Teší nás, že prišlo na štadión množstvo fanúšikov. V zápase nám pomohla fyzická pripravenosť, je vidno, že sme počas prestávky nezaspali a hráči sa pripravovali individuálne.

Ako u vás fungoval tréningový proces počas pandémie?

Hráči mali individuálne plány, ktoré museli plniť. Tento úspech je vo veľkej miere zásluha bývalého trénera Pavla Strapáča, ktorý žiaľ pre zdravotné problémy musel tím opustiť.

Odviedol kus dobrej roboty a my mu za to ďakujeme. Do budúcnosti s ním rátame ako športovým riaditeľom mládeže. Držíme mu palce, aby sa dal zdravotne do poriadku a u nás má vždy dvere otvorené.

Tri kolá pred koncom máte jednobodový náskok a zápas k dobru. Postúpite?

O tom je ešte predčasné hovoriť. Do konca máme ťažké zápasy, tri na ihriskách súperov. Bude to náročné, ale sme pripravení bojovať.

V Bánovej, Krásne nad Kysucou či Liptovskej Štiavnici nám nikto nič nedaruje zadarmo. My však strach nemáme a ideme si poctivo za svojim cieľom. Robíme to pre našich fanúšikov.

Je v Námestove futbalový ošiaľ?

Áno. Nie je to však vďaka úspechu jedného roka, ale dlhoročnej práci s našimi odchovancami. Nemáme ani jedného cudzieho a už vôbec nie zahraničného hráča. A túto cestu chceme raziť aj naďalej.

V minulosti dorastenci z Námestovo utekali na dediny, no teraz je to presne naopak. Pri námestovskom futbale som osemnásť rokov a za posledných dvanásť sme vychovali približne päťdesiat chlapcov pre popredné slovenské kluby a reprezentáciu.

Všetko je o odhodlaní trénerov, poctivej práci a správnej filozofii klubu. Úspech sa nedostaví hneď, no časom je možné všetko. Dnes sme s vlastnými chalanmi na prvom mieste tretej ligy a možno bude ešte viac.

Odchovanci námestovského futbalu.
Odchovanci námestovského futbalu. (Autor: archív klubu)

Vyberte pár mien, ktoré vyrastali v Námestovo?

Michal Dopater pôsobí v Petržalka, Samuel Suľa v Žiline a Jakub Luka v Ružomberku. Dominik Topoľský to dotiahol až do francúzskeho Olympique Marseille.

Na týchto, ale aj ďalších chlapcov sme mimoriadne hrdí. Ak sa nám podarí postúpiť do druhej ligy, niektorí sa možno vrátia a pomôžu nám hrať dobrý futbal, aby sme neboli len do počtu.

Ak majú chlapci vyššie ambície, nebudeme ich do ničoho tlačiť. Niektorí však možno prídu sami.

Druhú ligu ešte istú nemáte. No ak by ste sa do nej dostali, s akými ambíciami by ste do nej išli?

S veľkou pokorou. Každý, kto z našej súťaže postúpil do druhej ligy, automaticky hral o záchranu. Viem, že to možno čaká aj nás, ale keď to kabína chce, nebudeme jej brániť.

Ak sa dostaneme do druhej ligy, budeme slovenský unikát. Hrať budeme totiž len so svojimi odchovancami.

Taká je naša filozofia, ktorú razíme už niekoľko rokov. Na zápasy chodia celé rodiny a je tu pravá rodinná atmosféra.

Kvalitných mladých hráčov nám vychováva veľmi dobrá druhá dorastenecká liga. Chalani prichádzajú k mužom dobre fyzicky pripravení, chýba im len skúsenosť, ktorá však časom príde.

Vieme, že nás čaká ešte veľa tvrdej práve, ale dali sme sa na boj a ideme do toho naplno.

Tabuľka III. liga Stred

Časť obsahu sa nepodarilo zobraziť. Skúste znovunačítať stránku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»V druhej lige by boli unikát. Je to o odhodlaní a správnej filozofii, tvrdí šéf lídra