Tóth peklo v Dauhe nevydržal. Nechcel skončiť v nemocnici

Matej Tóth počas MS v atletike 2019.
Matej Tóth počas MS v atletike 2019. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|29. sep 2019 o 02:01

Slovenský chodec preteky na MS nedokončil.

MS v atletike 2019

Chôdza na 50 kilometrov - muži:

1.Jusuke SuzukiJaponsko4:04:20 h
2.Joao VieiraPortugalsko4:04:59 h
3.Evan DunfeeKanada4:05:02 h
-Matej TóthSlovenskonedokončil

Chôdza na 50 kilometrov - ženy:

1.Liang ŽuejČína4:23:26 h
2.Li Mao-cchuoČína4:26:40 h
3.Eleonora GiorgiováTaliansko4:29:13 h
-Mária Katerinka CzakováSlovenskonedokončila

DAUHA, BRATISLAVA. Slovenský chodec Matej Tóth nedokončil preteky na 50 kilometrov na majstrovstvách sveta v katarskej Dauhe.

Tóth sa dlho držal v popredí tesne za medailovými pozíciami. Po 25. kilometri však začal výrazne strácať a po ďalších štyroch kilometroch napokon z pretekov odstúpil.

"Je mi to ľúto, nezvyknem zabaliť preteky, ale teraz som to vnímal ako najlepšie rozhodnutie. Radšej odísť z trate relatívne so cťou a po svojich, ako skončiť v nemocnici," reagoval Tóth pre RTVS.

Chlapče, toto dnes nedáš

Chodci museli bojovať s extrémnymi teplotami a vyše 70-percentnou vlhkosťou vzduchu. Preteky v Katare odštartovali pol hodinu pred polnocou miestneho času, aby sa vplyv vysokých teplôt znížil, aj tak sa však súťažilo pri viac ako 30 stupňoch Celzia.

"Je to proti rozumu. Ten, kto to vymyslel, musel byť cvok,“ vravel Tóth pre SME ešte pred pretekmi.

Matej Tóth na MS v atletike v Katare: fotogaléria

15.4.2020

V príprave sa sústredil na každý detail. Pred šampionátom absolvoval sústredenie v horúcich podmienkach na Cypre, upravil svoj denný režim a trénoval večer po zotmení, aby sa čo najlepšie prispôsobil podmienkam v Dauhe a netradičnému času pretekov.

Napokon to nestačilo.

"Od prvého kilometra som cítil, že to nejde tak, ako má. Necítil som sa dobre, k tomu sa pridali kŕče, mal som problémy so žalúdkom. Bol som aj na toalete, ale nepomohlo to," opisoval Tóth pre RTVS.

"Nevedel som si predstaviť prejsť ešte 22 kilometrov. Telo mi dávalo jasne najavo - chlapče, toto dnes nedáš. Radšej som zvolil možnosť prežiť to v zdraví," dodal.

Liali na seba litre vody

Podobne dopadlo množstvo chodcov aj chodkýň, preteky mužov i žien sa konali súbežne. Mali úplne premočené dresy, liali na seba litre vody, ochladzovali sa uterákmi či špeciálnymi šiltovkami.

Neraz od vyčerpania zastavili pri občerstvovacích stoloch a s veľkou námahou sa pokúšali opäť sa rozbehnúť.

Mnohí mali žalúdočné problémy, niektorí zvracali priamo na trati.

"Skúšal som všetko možné, ako to zvládnuť, ale nevidel som žiadnu nádej. Po 25. kilometri som nestíhal ani to smiešne tempo, ktoré sme kráčali. Začal som v hlave rezignovať a telo sa potom pridalo," opisoval Tóth.

Preteky nedokončila ani Slovenka Mária Katerinka Czaková, na trati vydržala približne o tri kilometre dlhšie ako Tóth.

"Bolo to strašné, mala som pocit, že mi horí celé telo. Žiaľ, ochladzovanie bolo málo, darmo som sa oblievala, ani som sa nestihla zachladiť a telo sa strašne prehrievalo," cituje Czakovú agentúra TASR.

Najslabší čas v histórii

Medzi mužmi zvíťazil Japonec Jusuke Suzuki, ktorý sa držal na čele počas celých pretekov. Aj on na trati dvakrát zastavil a chvíľu kráčal len pokojnou chôdzou.

Pred súpermi však mal dostatočný náskok a prvú priečku si udržal až do cieľa.

Dosiahol však najslabší víťazný čas v histórii svetových šampionátov (4:04:20 h). Doposiaľ najhorší čas víťaza mal hodnotu 3:53:09 h z roku 1991.

MS v atletike - chôdza: Absolútne vyčerpaní pretekári: fotogaléria

29.9.2019

Portugalčan Joao Vieira na druhom mieste si vo veku 43 rokov vybojoval medailu ako najstarší muž v histórii MS vo všetkých disciplínach.

Najstarší účastník MS v histórii, onedlho 50-ročný Jesús Ángel García a majster sveta z roku 1993, skončil senzačne ôsmy (4:11:28).

Medzi ženami zvíťazila Číňanka Liang Žuej.

Zvláštne preteky uprostred noci nesledovali takmer žiadni diváci, okolo trate boli len usporiadatelia a tímy jednotlivých atlétov.

Posledný šampionát v kariére

Tóth štartoval na majstrovstvách sveta po štyroch rokoch. V Pekingu 2015 získal zlatú medailu.

Telo mi dávalo jasne najavo - chlapče, toto dnes nedáš. Radšej som zvolil možnosť prežiť to v zdraví


Matej Tóth

Pred dvoma rokmi na svetovom šampionáte štartovať nemohol, mal pozastavenú činnosť pre nezrovnalosti v biologickom pase.

Uspel však so svojou obhajobou a mohol pokračovať v súťažení.

Majstrovstvá sveta v Dauhe boli pre Tótha pravdepodobne posledné v kariére. Po budúcoročnej olympiáde v Tokiu totiž plánuje ukončiť kariéru.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Tóth peklo v Dauhe nevydržal. Nechcel skončiť v nemocnici