Na jar hral mládežnícku Ligu majstrov. Feyenoord po Boženíkovi lovil opäť v Žiline

Leo Sauer.
Leo Sauer. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|22. júl 2022 o 08:45

Leo Sauer bude z MŠK Žilina hosťovať v Holandsku.

ŽILINA. Bratia Sauerovci aspoň dočasne nebudú spoločne vyrastať v akadémii MŠK Žilina. Kým Mario pokračuje v A-tíme šošonov, mladší Leo sa presúva do zahraničia.

Šestnásťročný krídelník zamieri do Holandska, na ročnom hosťovaní s následnou opciou sa dohodol s Feyenoordom Rotterdam. Hrať bude za jeho mládežnícky tím.

Vo štvrtok o tom informovali oficiálne stránky klubov.

V Žiline s tým nesúhlasia

V žilinskom klube nie je zvykom, aby mladý hráč odchádzal do zahraničia na hosťovanie do inej akadémie. V tomto prípade spravil klub výnimku na žiadosť hráča.

"Hoci tento prestup nie je v súlade s filozofiou MŠK Žilina, ktorá sa nestotožňuje s tak skorým odchodom do zahraničia, perspektívny krídelník neodolal vábeniu holandského veľkoklubu," píše web MŠK.

"Posun hráča do zahraničia v takomto skorom veku nie je v súlade s našimi predstavami a smerovaním klubu, ako chceme rozvíjať hráčov. Priorita je prvé mužstvo, no Leo aj jeho rodičia prejavili extrémny záujem pokračovať v zahraničí, nakoľko Leo sa ukázal vo veľmi dobrom svetle v reprezentačnom drese na Elite Round U17 práve v Holandsku," vysvetlil pozadie riaditeľ Akadémie MŠK Žilina Jaroslav Bačík.

V Žiline počítali s Leom Sauerom v druholigovom béčku či mládežníckej devätnástke. 

"Všetci v klube si uvedomujeme, s akými možnosťami pracujeme a kde v európskom meradle ako krajina patríme. Každopádne si myslíme, že v MŠK Žilina máme vytvorený funkčný systém, v ktorom sa môže hráč cez "A"-tím dostať do zahraničia.

Nasledovaniahodných príkladov máme až až, vždy však má posledné slovo hráč, resp. jeho rodičia. Leovi napriek skorému odchodu spod Dubňa prajeme veľa šťastia v novej holandskej výzve," dodal Bačík.

V stopách Boženíka

Medzi podobné príklady patrí útočník Róbert Boženík, ktorý sa po vydarenej sezóne v áčku dostal do reprezentácie a následne zamieril práve do Feyenoordu.

V Eredivisie sa však nepresadil, minulú sezónu hosťoval v druhej Bundeslige, no ani v Düsseldorfe si nepripísal žiadaný počet minút. V tejto sezóne hosťuje v portugalskej Boaviste.

Leo Sauer sa v uplynulej sezóne ukázal v dobrom svetle na mládežníckej úrovni. Okrem reprezentácie do 17 rokov hrával najmä v dorasteneckej súťaži, za klub však nastúpil aj v mládežníckej Lige majstrov a prvé štarty nazbieral aj v seniorskom futbale, v druholigovej juniorke.

"V prvom rade by som sa chcel MŠK poďakovať za štyri roky strávené v Žiline a hlavne za to, že som sa tu mohol rozvíjať po futbalovej, ale aj ľudskej stránke. Vďaka im patrí aj za to, že mi umožnili prestup do Feyenoordu, kde sa teším na nové výzvy a príležitosti v novom klube.

Na Žilinu budem vždy spomínať v dobrom a roky strávené tu mi ostanú navždy v srdci," hovorí rodák z Bratislavy, ktorý pod Dubňom pôsobil od kategórie U14.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Na jar hral mládežnícku Ligu majstrov. Feyenoord po Boženíkovi lovil opäť v Žiline