Košičania prekvapili v Slovenskom pohári Slovan

Petržalka si pred odvetou vytvorila sľubnú východiskovú pozíciu.
Petržalka si pred odvetou vytvorila sľubnú východiskovú pozíciu. (Autor: čtk)
SITA|22. apr 2009 o 20:05

Slovenský pohár priniesol prvé zápasy semifinále. Artmedia zvíťazila na Liptove na pôde Ružomberka 3:1 a je blízko postupu. To isté platí aj futbalistoch MFK Košice, ktorí vyhrali na trávniku bratislavského Slovana tesne 1:0.

BRATISLAVA. Slovenský pohár priniesol prvé zápasy semifinále.


Petržalka blízko finále národného pohára

Od začiatku sa hralo svižne a s veľkým nasadením. V 11. min sa šikovne uvoľnil Peter Maslo, Kamenár jeho strelu zblízka vyrazil a následný, no už menej dôrazný pokus toho istého hráča skončil na obrane hostí. Domáci boli o niečo iniciatívnejší a ich úsilie slávilo úspech v 21. min.

Zošák krížnym centrom našiel Ďubeka, ten na centimeter presne poslal loptu na nohu pred bránkou stojaceho Lačného, ktorý otvoril skóre - 1:0. V 28. min vyslal ďalekonosnú strelu Patrik Mráz, Hajdúch v bránke Ružomberka sa však nenechal prekvapiť. V 35. min mal veľkú príležitosť Pešír, zo 6 metrov však netrafil medzi tri žrde. O šesť minút neskôr udrelo na druhej strane. Mráz zbehol s loptou do pokutového územia, nacentroval Majtánovi a po jeho prudkej strele zblízka bolo vyrovnané - 1:1.

Do druhého dejstva vstúpil Ružomberok s výraznou snahou opäť ísť do vedenia. V 52. min strelu Pešíra z 11 metrov zblokoval Kamenár. Domáci pokračovali v územnej prevahe, ale v ďalšej šanci bola Artmedia. Konečný vyviezol loptu po ľavom krídle, jeho prízemný center pred ružomberskú bránku však nenašiel adresáta. V 69. min odpískal hlavný arbiter Vnuk faul Petra Masla na Mráza na hranici šestnástky a na prekvapenie tribún ukázal vzápätí na biely bod. Pokutový kop Czinege bezpečne premenil - 1:2.

V 79. min boli Liptáci blízko ku vyrovnaniu. Striedajúci Mašek zblízka preloboval Kamenára, ale zároveň s ním prehodil aj hosťujúcu bránku. Keď sa už zdalo, že skóre sa meniť nebude, prišiel v 90. min Caihameho gól na konečných 3:1 pre Petržalku, ktoré je tak pred domácou odvetou blízko k postupu do finále Slovenského pohára 2008/09.

MFK Ružomberok - FC Artmedia Petržalka 1:3 (1:1)

Góly: 21. Lačný - 41. Majtán, 70. Czinege (z 11 m), 90. Caihame, ŽK: 34. Siva, 70. Zošák, 76. T. Sedlák - 74. Sylvestr, 90. Caihame, rozhodovali: Vnuk - Chládek, Kubica, 2345 divákov

Ružomberok: Hajdúch - Siva, J. Maslo, Peter Majerník, T. Ďubek - Božok (71. Kukoľ), P. Maslo (82. Pilár), T. Sedlák, Zošák - Lačný, Pešír (71. Mašek)

Artmedia: Kamenár - Bagayoko (65. Čikoš), Struhár, Burák, R, Konečný - V. Horváth, Saláta, Czinege, Patrik Mráz - Sylvestr (79. Caihame), Majtán (90.+ T. Kóňa)

Povedali po zápase

Michal Bílek (tréner Ružomberka): "Prišiel som na tlačovú konferenciu len z povinnosti. K zápasu nemám čo povedať."

Michal Hipp (tréner Artmedie): "Na zápas sme sa poctivo pripravovali. Videli sme predchádzajúce duely Ružomberka, ktoré ukázali, že mužstvo stavia na dobrej taktickej disciplíne a tvrdej hre do tela. Zamerali sme sa na eliminovanie očakávaného počiatočného tlaku súpera, a to sa nám aj darilo. Dali sme viac gólov ako domáci, preto je naše víťazstvo zaslúžené."

Košice vyhrali v Bratislave

Priaznivci aktuálneho lídra corgoňligovej tabuľky zažili v prvom semifinále Slovenského pohára 2008/2009 najväčší šok v 29. min, keď Milinkovič technickou strelou zužitkoval individuálnu akciu Kamila Kuzmu. Kapitán Slovana Hanek loptu vykopával už spoza bránkovej čiary.

Do tohto zlomového okamihu prvého polčasu si sľubné šance vypracovali najmä domáci hráči, keď už v 6. min Angelovič našiel v pokutovom území voľného Obžeru, no ten zo 6 metov netrafil bránku hostí. Strelecký pokus Halenára o 5 minút neskôr z 22 metrov tesne minul bránku Putnockého. Na druhej strane sa o podobnú strelu pokúsil Milinkovič. V závere prvého polčasu mal na hlave vyrovnanie náskoku hostí Masaryk, no v 37. min netrafil dobre loptu. Keď si v 41. aj 42. min Putnocký poradil aj s pokusmi Obžeru, Halenára a Masaryka, hostia odchádzali do kabín s jednogólovým náskokom.

Hoci domáci hráči najmä od 74. min vyvinuli na bránku Košíc enormný tlak, vyrovnať sa im nepodarilo. V 73. min bol blízko k úspechu domácich striedajúci Gaucho, no Putnocký jeho hlavičku z bezprostrednej blízkosti chytil. O dve minúty neskôr sa hosťujúci Matič pohral s celou obranou "belasých", ale jeho sólo želaný úspech neprinieslo, hoci na trávnik posadil aj brankára Bičíka. Vzápätí Cicman hlavou netrafil bránku Slovana. Ten istý hráč v 80. min obetavou kĺzačkou odvrátil na rohový kop prudký prízemný center Halenára.

Ešte v tej istej minúte Dobrotkovu strelu z 15 metrov vyrazil pozorný brankár Košíc. Putnocký mal obrovský kus šťastia v 85. min, keď s námahou vyrazil strelecký pokus Gaucha. Keď už domáci všetko vsadili na jednu kartu, v nadstavenom čase ich obrane ušiel striedajúci Škutka, no Bičík obetavým zákrokom jeho sólo zmaril. Aj preto sa prvé semifinálové stretnutie skončilo prekvapujúcim víťazstvom "východniarov" 1:0.

ŠK Slovan Bratislava - MFK Košice 0:1 (0:1)

Gól: 29. Milinkovič, ŽK: 27. S. Angelovič - 20. N. Matič, 43. Juhar, rozhodovali: Šipoš - Sluk, D. Hrčka, 3165 divákov

Slovan: Bičík - Dobrotka, Valachovič, Hanek, Breznaník - Černák (63. Botelho Gaucho), Serrano - Obžera, Halenár, S. Angelovič (46. Slovák) - Masaryk (54. J. Kozák)

Košice: Putnocký - S. Kišš, Bašista, R. Cicman, Juhar - Dobias, Viazanko, K. Kuzma (90.+ Kolbas), N. Matič, Milinkovič (82. Škutka) - J. Novák

Povedali po zápase

Ladislav Pecko (tréner Slovana): "Dnes sme si cestu do finále zbytočne skomplikovali, hrali sme veľmi rozhárane a nervózne. Škoda, že naši hráči nemali väčší pokoj pri zakončovaní vypracovaných šancí, no s veľkou nervozitou sa stretávam v poslednom čase veľmi často. Práve tá rozháranosť sa podpísala pod množstvo technických chýb, ktoré sme v tomto stretnutí urobili, čo Košičania využili. Lenže toto je iba prvý polčas semifinálového boja o finále. Súboj o finále nevzdávame a pokúsime sa s týmto niečo urobiť v odvete v Košiciach. Uvedomujeme si, že Košičania sú momentálne na tom lepšie ako my."

Ján Kozák st. (tréner Košíc): "Samozrejme, pohár sa hrá na dva zápasy a toto bol len prvý z nich. Chceli sme udržať domácich ďaleko od nášho pokutového územia a prípadne dať nejaký gól. V prvom polčase sme čakali na chybu súpera, ktorá naozaj prišla, využili sme ju a tento gól nám veľmi pomohol. V druhom polčase Slovan potvrdil svoju kvalitu a dostal nás pod veľký tlak. Škoda, že sme sa dali takto zatlačiť k pokutovému územiu, no doteraz žiadne mužstvo nás pod taký veľký tlak nedostalo. Samozrejme, že víťazstvo nad Slovanom je výsledkom športového šťastia, bojovnosti a veľkého nasadenia hráčov, ale ešte nás čaká druhý zápas v Košiciach."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Košičania prekvapili v Slovenskom pohári Slovan