19.02.2022 | O 3. miesto
19.02.2022 | o 3.m.
0 - 4
(0:0, 0:2, 0:2)

Slováci sú lepší len v jednej štatistike, Švédi majú skvelú obranu

Akú formu majú švédski hokejisti pred zápasom o bronz na ZOH Peking 2022 proti Slovensku?
Akú formu majú švédski hokejisti pred zápasom o bronz na ZOH Peking 2022 proti Slovensku? (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|19. feb 2022 o 10:40

Akú formu majú švédski hokejisti pred zápasom Slovensko - Švédsko o bronz na ZOH Peking 2022?

PEKING. Slovenských hokejistov čaká súboj o bronzové medaily na ZOH 2022 v Pekingu. Už o 14.10 h vyzvú Švédsko.

Švédi zatiaľ na turnaji v riadnom hracom čase neprehrali ani jediný zápas. Zdá sa však, že situácie pod tlakom predĺženia úplne nezvládajú.

V skupine podľahli Fínom 3:4 po predĺžení, hoci po dvoch tretinách viedli 3:0, no ešte bolestivejšou bola porážka proti Rusku. V semifinále prehrali 1:2 po nájazdoch.

Švédi sú lepší vo väčšine štatistík

Švédski reprezentanti zatiaľ na turnaji porazili najmä papierovo slabších súperov. Hry odštartovali víťazstvom 3:2 nad Lotyšskom, potom Slovensku uštedrili vysokú prehru 1:4. Vo štvrťfinále zdolali Kanadu bez hráčov z NHL pomerom 2:0.

Tri góly nastrieľali Slovákom v prvej časti duelu v základnej skupine, keď bol v bránke Matej Tomek. Výhodou je, že na Patrika Rybára, jedného z najlepších brankárov doterajšieho priebehu olympiády, nevyzreli. Posledný zásah strelili do prázdnej bránky.

V porovnaní so Slovákmi sú Švédi v základných tímových štatistikách podľa očakávaní väčšinou lepší. Premieňajú 8,9 percent streleckých pokusov, kým Slováci 7,28.

Majú 23,81-percentnú úspešnosť využívania presiloviek, druhú najvyššiu spomedzi semifinalistov. Slovensko zatiaľ nevyužilo ani jednu.

Súboj Slafkovský vs. Wallmark

Slovenskou výhodou môžu byť oslabenia. Švédsko ubránilo len 73,33 percent početných nevýhod, Slováci 82,35 percent.

Najväčšou hviezdou švédskeho mužstva je Lucas Wallmark, ktorý sa s Jurajom Slafkovským bije o pozíciu najlepšieho strelca turnaja.

Obaja strelili po päť gólov. Rovnaký počet bodov ako Wallmark má i Anton Lander, zaznamenal štyri góly a asistenciu.

Škandinávske tímy stavili v play off na taktický boj a pevnú obranu. Švédi za dva vyraďovacie zápasy dostali jediný gól z hry, strelili im ho Rusi.

Gólovo sa presadiť bude pre Slovensko opäť náročné, defenzívu severanov dopĺňa brankár Lars Johansson, ktorý v posledných dvoch stretnutiach chytil 61 zo 62 striel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Slováci sú lepší len v jednej štatistike, Švédi majú skvelú obranu