18.02.2022 | Semifinále
18.02.2022 | Semi.
2 - 0
(1:0, 0:0, 1:0)

Je drzý, silný, dáva góly. Slafkovský môže v Pekingu vystreliť vysoko

Juraj Slafovský otvoril skóre proti USA na ZOH Peking 2022.
Juraj Slafovský otvoril skóre proti USA na ZOH Peking 2022. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|17. feb 2022 o 15:50

Juraj Slafkovský je so siedmimi gólmi najlepším strelcom ZOH 2022 v Pekingu.

PEKING. Keď začal Juraj Slafkovský olympijskú hokejovú púť gólom do siete Fínska, nikto netušil, koľkokrát ešte zaznie z úst komentátorov: Gól, Slafkovský!

Rodák z Košíc sa stal prvým neplnoletým hráčom, ktorý skóroval na olympijskom turnaji od čias Američana Eda Olczyka a jeho gólu v Sarajeve 1984.

Sedemnásťročný útočník však mieri ďalej.

„Kde je jeho strop?“ kladú si čoraz častejšie otázku fanúšikovia i hokejoví experti. Na ľade sa správa ako ostrieľaný mazák, je zdravo drzý, dáva góly a vytvára šance pre spoluhráčov.

Zatiaľ je jednou z ústredných postáv slovenskej hokejovej senzácie. Slováci postúpili na ZOH 2022 v Pekingu už do semifinále, v ktorom nastúpia v piatok o 5.10 proti Fínsku.

Slafkovský strelil na turnaji dva góly v skupine Fínom, jeden Švédom i Lotyšom a skóroval aj v stredu vo štvrťfinále do siete Američanov.

„Skákal som asi tri metre do výšky,“ opisoval emotívny moment hokejista, o ktorom ľudia na Slovensku debatujú aj v obchodoch stojac v rade pred pokladňou.

Ako Šatan, ale mladší

Svojimi výkonmi zaviedol pamätníkov v spomienkach do Lillehammeru. Zimná olympiáda v roku 1994 bola pre Slovensko prvou v ére samostatnosti a zúčastnili sa na nej aj hokejisti z nedávno vzniknutej krajiny.

S deviatimi gólmi v ôsmich olympijských dueloch vtedy zažiaril devätnásťročný Miroslav Šatan. Ešte viac bodov mal najproduktívnejší hráč turnaja, 21-ročný Žigmund Pálffy.

Bol to prvý záblesk svetlej budúcnosti slovenského hokeja. Fanúšikovia si užívali akcie mladíkov.

Po dlhšom období úpadku a stagnácie sa slovenská hokejová reprezentácia dostala na vrcholnom podujatí do bojov o medaily. Na zimných olympijských hrách v Pekingu je už v semifinále. Naposledy sa slovenskí hokejisti tešili z medaily v roku 2012, keď si z majstrovstiev sveta priviezli striebro.

Ján Laco na MS v hokeji 2012 sa raduje so spoluhráčmi.
Ján Laco na MS v hokeji 2012 sa raduje so spoluhráčmi. (Autor: TASR)

Pekinskú partiu gólovo ťahá vekom ešte junior. Juraj Slafkovský má sedemnásť rokov a v piatich olympijských dueloch strelil už päť gólov.

Najlepší strelec doterajšieho priebehu turnaja nepúta pozornosť len fanúšikov na Slovensku. Už pred júlovým draftom NHL sa na dva týždne stal hviezdou medzinárodnej scény.

Rastúce sebavedomie

Slafkovský sa nezľakol ani náročného štvrťfinálového duelu proti Američanom. Zrejme najdôležitejšieho v jeho doterajšej kariére. Naďalej srší sebavedomím.

Zápas proti USA zvládal s noblesou. Svoje kvality potvrdzoval v každom striedaní. Keď bol na ľade, obrana súpera mala najviac práce. Výkon korunoval otváracím gólom.

Ešte pred ním si dovolili za bránkou fintičku, keď jedného z obrancov obohral efektívnym „ťukesom“ o zadnú konštrukciou americkej brány.

Na turnaji dokonca v zápasoch skúšal tzv. „Michigan“ gól, ktorým sa na medzinárodnej scéne preslávil Mikael Granlund v semifinále MS 2011 proti Rusku.

Hokej je radosť

Čo pre Juraja znamená hokej? "Radosť," vraví jeho mama Gabriela. A tá trvá od jeho prvého tréningu, na ktorý sa dostal náhodou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Je drzý, silný, dáva góly. Slafkovský môže v Pekingu vystreliť vysoko