16.02.2022 | Štvrťfinále
16.02.2022 | Štvrť.
2 - 0
(0:0, 0:0, 2:0)

Hokejisti Kanady sa nezmohli ani na gól, v Pekingu skončili

Sklamaní hokejisti Kanady po prehre so Švédskom vo štvrťfinále ZOH 2022.
Sklamaní hokejisti Kanady po prehre so Švédskom vo štvrťfinále ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. feb 2022 o 16:45 (aktualizované 16. feb 2022 o 18:19)

Švédsko dnes zdolalo Kanadu a je v semifinále ZOH Peking 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Švédsko - Kanada: Výsledok a štatistiky zápasu na olympiáde

Švédsko - Kanada 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Góly: 51. Wallmark, 59. Lander (Holmberg)

Rozhodovali: Bruggeman (USA), Romasko (Rus.) - Lazarev (obaja Rus.), Hancock (USA), vylúčení: 3:3 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 950 divákov.

Švédsko: L. Johansson - Bengtsson, Fantenberg, Folin, Holm, Pudas, Tömmernes, Hultström, Lennström - Klingberg, Lander, Bromé - Olofsson, Wallmark, Holmberg - Johansson, De La Rose, Everberg - Friberg, Krüger, Nordström

Kanada: Tomkins - Robinson, Power, Noreau, Wotherspoon, Demers, Barberio, Ellis - McBain, Staal, McTavish - Knight, Tambellini, Weal - Ferraro, O´Dell, Johnson - Cracknell, Desharnais, Winnik

PEKING. Hokejisti Švédska skompletizovali semifinálovú štvoricu olympijského turnaja v Pekingu. Vo štvrťfinálovom zápase zdolali Kanadu 2:0.

V súboji o postup do finále sa v piatok 18. februára stretnú s tímom Ruského olympijského výboru, druhú semifinálovú dvojicu tvoria Slovensko a Fínsko.

Na prvý gól sa v zápase čakalo až do 51. minúty, v ktorej najlepší strelec Švédov Lucas Wallmark svojím piatym gólom na turnaji otvoril skóre.

Kanaďania napriek veľkej snahe nedokázali vyrovnať, brankár Lars Johansson im zmaril všetkých 22 striel. Poistku do prázdnej bránky na 2:0 pridal Anton Lander.

Kanaďania budú chýbať v semifinále prvýkrát od ZOH 2006. Na predošlých troch olympiádach brali dvakrát zlato a pred štyrmi rokmi bronz.

Priebeh zápasu Švédsko - Kanada na ZOH 2022

Úvodná tretina nepriniesla veľa gólových príležitostí. Na hre oboch tímov bola viditeľná snaha vyvarovať sa chýb a tak dominovali pozorné defenzívy.

Náznaky gólových príležitostí neviedli do vážnejších situácií, a tak bezgólové skóre nebolo prekvapením. Nezmenili ho ani dve vylúčenia.

V druhej tretine videli diváci odvážnejší hokej, ale naďalej bolo pre oba tímy prvoradé dodržiavanie taktiky. Krátko po prvej prestávke sa Kanaďania dostali k presilovke, v ktorej O´Dell neskóroval v nádejnej situácii po strele Tambelliniho.

Onedlho sa k početnej výhode dostali aj Švédi, avšak bez vážnejšej šance. Bezgólové skóre sa nezmenilo ani v 28. minúte, keď Bromé nevyužil odraz puku od brankára Tomkinsa. Prvý gól nepriniesli ani príležitosti Ferrara či Landera.

Čakanie na gól ukončil najlepší švédsky strelec Wallmark. V 51. minúte sa po chybe Kanaďanov v rozohrávke dostal k puku a keď jeho strelu zo strednej vzdialenosti jemne tečoval obranca Wotherspoon, Tomkins kapituloval - 1:0.

Lucas Wallmark a Lukas Bengtsson (číslo 32) sa tešia z gólu v zápase proti Kanade.
Lucas Wallmark a Lukas Bengtsson (číslo 32) sa tešia z gólu v zápase proti Kanade. (Autor: TASR/AP)

Kanaďania postupne zvyšovali tlak, ale veľkou prekážkou bol pre nich brankár Johansson. Kanaďania v závere stiahli brankára Tomkinsa, na ľad vybehol šiesty korčuliar (Eric Staal), ale vyrovnávajúci gól nedosiahli.

Naopak, Lander po krátkom úniku namieril puk do prázdnej bránky. Kanada sa ani za stavu 0:2 nevzdala, v posledných sekundách zápasu zatlačila Švédov pred vlastné bránkovisko, ale napokon nestrelila ani čestný gól.

Hlasy po zápase:

Claude Julien, tréner Kanady: "Vedeli sme, že to bude jeden z tých zápasov, v ktorých vyhrá ten, kto ako prvý využije chybu súpera a dá gól. Tak sa aj stalo. Nejaký čas nám trvalo, kým sme sa rozbehli. Švédi však odviedli dobrú prácu, aby nám veľa nedovolili. Bolo pre nás ťažké dostať sa do miest, z ktorých sa dávajú góly."

Anton Lander, útočník Švédska: "Stretli sa dva skvelé tímy, ktoré tvrdo bojovali. Nevzdávali sme sa našej pozornej hry na oboch stranách klziska, neustále sme tvrdo pracovali. Najdôležitejší moment tohto zápasu bola trpezlivosť."

Lars Johansson, brankár Švédska: "Je to veľmi cenné víťazstvo po výbornom výkone celého tímu. Odohrali sme naplno celých 60 minút a ani na okamih sme sa nevzdali. Po tom, čo sme strelili prvý gól, sme kontrolovali hru a nič sme im nedovolili."

Štvrťfinále na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Hokejisti Kanady sa nezmohli ani na gól, v Pekingu skončili