HC Košice ako jediný klub v Tipsport lige plní podmienky Zákona o športe

Basketbalistky Good Angels Košice zrejme nebudú jediným tímom, ktorý pre Zákon o športe ukončí svoju profesionálnu činnosť.
Basketbalistky Good Angels Košice zrejme nebudú jediným tímom, ktorý pre Zákon o športe ukončí svoju profesionálnu činnosť. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Daniel Dedina|4. máj 2018 o 00:00

Kluby hovoria o likvidačnom návrhu zákona. Aký je názor jeho tvorcov?

KOŠICE. Zákon o športe vníma verejnosť skôr negatívne. Generálny manažér Good Angels Košice Daniel Jendrichovský ho vo veľkom spomínal, keď dôvodil koniec úspešnej basketbalovej značky.

Podľa tvorcov obsahuje zákon veci, ktoré treba upraviť, ale má aj mnoho pozitív, o ktorých sa nehovorí.

Vo štvrtok sa na košickom magistráte uskutočnil seminár s názvom Zmluvné vzťahy v športe – dane, odvody a účtovníctvo v športe.

Počas neho sme sa porozprávali s Petrom Sepešim, známym právnikom v športovej brandži, členom občianskeho združenia Učená právnická spoločnosť. Sepeši bol poverený vedením mikrotímov, ktoré pripravovali jednotlivé časti zákona o športe.

Aký je účel týchto seminárov, ktoré organizujete po Slovensku?

„Chodíme medzi ľudí a snažíme sa vysvetľovať, ako postupovať podľa zákona o športe a novej právnej úpravy, pričom bude trvať tri až päť rokov, kým si všetko sadne. Snažíme sa poukázať na to, ako možno v kluboch ušetriť peniaze zákonným spôsobom a ako ich správne použiť. Zároveň dostávame spätnú väzbu o praktických veciach, ktoré sa nehýbu tak, ako by mali. Postupne sa snažíme skladať mozaiku nového fungovania športu a prichádzame na chyby – procesné, systémové, legislatívne. Zaznamenáva ich a snažíme sa posúvať ďalej, ak je možné napraviť ich v legislatívnom procese. Takisto komunikujeme so športovými zväzmi alebo ich členmi, ktorí majú nejaký problém. Už deväť rokov pracujeme na platforme www.ucps.sk, kde existuje sekcia zákon o športe s množstvom potrebných informácií.“

Verejnosť vníma najmä polemiky a ponosy, ktoré súvisia so zákonom o športe. Športovci už po 1. januári 2019 nebudú mať štatút súkromne zárobkovo činných osôb (SZČO), tzv. živnostníkov, ale stanú sa zamestnancami klubov. Tie argumentujú, že im tak výrazne vzrastú náklady. Prečo je to tak?

„Všeobecne sa o pozitívnych veciach nehovorí. Berie sa to tak, že čo je dobré, to je prirodzené. Hovorí sa len o tom, čo nefunguje. Nie zákon o športe, ale Zákonník práce z roku 2002 zaviedol pracovnoprávne vzťahy športovcov. Predpokladalo sa, že k tomu bude prijatý špeciálny predpis, ale nestalo sa tak. Štát preto akoby stále toleroval, že športovci sú SZČO. Ani napriek sprísneniu podmienok inšpektoráty práce nevykonali v kluboch kontroly. V roku 2015 spravil štát generálny pardon, s tým, aby zmluvy boli v poriadku najneskôr k 1.1.2019.“

Daniel Jendrichovský tvrdí, že zákon o športe v súčasnom znení bude mať pre kluby likvidačné následky. Vo veľkom sa už k nemu pridávajú aj predstavitelia ďalších klubov i zväzov.

„Treba rozlišovať pojem profesionálne kluby. Podľa našej analýzy ich je na Slovensku 60 z celkového počtu asi 10-tisíc klubov. Samozrejme, chceme, aby profesionálny šport na Slovensku bol konkurencieschopný. Klubom je preto potrebné pomôcť. Ako riešenie vidím to, aby sa im urobila odvodová výnimka. Tak to funguje v iných štátoch. Na základe toho, že šport je špecifická oblasť a kariéra športovca je krátkodobá. V takej podobe je to členským štátom odporúčané aj prostredníctvom dokumentov Európskej únie. Opäť si pomôžem našou analýzou. Drvivá väčšina profesionálnych športovcov na Slovensku má príjem do 4-tisíc eur, čo je v dimenziách európskeho športu takmer nič, takže odvodová výnimka by bola znesiteľná.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»HC Košice ako jediný klub v Tipsport lige plní podmienky Zákona o športe