Klub z východu sponzoruje aj výrobca matracov. Hrajú zaň bývalí ligisti či Japonci

Igor Dopirák|14. okt 2020 o 08:00

Atakujú špicu tabuľky, o ambíciách zatiaľ nehovoria.

ŽUPČANY. Na konte majú vyše 540 ligových štartov. To znamená viac, než niektoré kompletné tímy v najvyššej súťaži. Tak znie spoločná bilancia v prípade trojice Miroslav Viazanko, Peter Petráš a Stanislav Kišš.

Nespomíname to náhodou.

Všetci traja dlhoroční ligoví futbalisti hrávajú aktuálne za štvrtoligové Župčany (okr. Prešov). Petráš s Kiššom nastupujú tradične na defenzívnych postoch, univerzál Viazanko tvorí hru v strede poľa.

Vládzu viac ako niektorí mladí

„Zo začiatku sezóny sme mali veľké problémy, v príprave sa nám zranilo veľa hráčov. Odišiel nám aj tréner, tak sme zháňali nového. Dohodli sme sa s Jozefom Kováčom, asistentom v prešovskom Tatrane. On dotiahol 'Pica' Petráša i Mira Viazanka,“ hovorí o tom, ako sa zrodil príchod netuctových posíl prezident TJ Družstevník Župčany Marek Šalamún.

Vo všetkých troch prípadoch platí, že ide o hráčov vo veteránskom veku. Petráš s Kiššom majú 41 rokov, Viazanko o tri menej. Na štvrtú ligu sú to však stále nadštandardní futbalisti.

„Podávajú stabilné výkony. Niektorí mladí chlapci nevládzu behať toľko ako oni. Navyše vedia, kde sa majú postaviť a do hry vnášajú rozum,“ chváli Šalamún prínos osobností pre hru tímu.

Viazanko: Nie je to len kopaná

Ešte prednedávnom sa zdalo, že Miroslav Viazanko by sa mohol po rokoch vrátiť do Prešova, kde s veľkým futbalom začínal. Napokon sa rozhodol pre Župčany.

„Chcel som skončiť v Prešove. Aj som to skúšal, ale už sa mi nechcelo hrať seriózny futbal a trénovať každý deň. Jožko Kováč mi vravel, že v Župčanoch je dobrá partia a mal pravdu, chalani sú super. Celkovo atmosféra v klube je výborná,“ pochvaľuje si bývalý hráč Tatrana, MFK Košice i Podbrezovej.

Úroveň súťaže Viazanko oceňuje.

„Futbal je tu, samozrejme, iný, ale bol som prekvapený, že aj v štvrtej lige hráva veľa dobrých futbalistov. Nie je to len kopaná hore-dolu. Niektoré mužstvá majú svoju kvalitu,“ tvrdí.

Na lavičke ho vraj v blízkej dobe neuvidíme. „Hľadám si nejakú prácu, ale trénerstvo ma vôbec neláka. Som doma a uvidíme, čo prinesie budúcnosť,“ poznamenal rodák z blízkych Radatíc.

Japonci? Technicky výborní, dozadu horší

Z pohľadu zaujímavostí v župčianskom tíme to zďaleka nie je všetko. V aktuálnom ročníku zaň hrávajú aj dvaja Japonci. Sú nimi 26-ročný Hiroyasu Koshi a 22-ročný Takuto Oshima.

„Ešte v minulej sezóne prišli na skúšku traja. Jedným z nich bol Koshi, ktorého sme si nechali. Momentálne je zranený. K nemu pribudol mladý Oshima,“ rekapituluje prezident klubu.

Vraví, že veľa ľudí v tejto šarišskej obci chodí na futbal práve kvôli dvojici hráčov z krajiny vychádzajúceho slnka.

„Technicky sú výborní, vedia hrať pre divákov. Horšie je to s taktickou stránkou. Nie sú defenzívne typy, pričom v dnešnom futbale musia hráči vedieť hrať dopredu i dozadu,“ porovnáva Šalamún plusy i mínusy japonského dua.

Najväčší problém vidí v komunikácii, keďže ani jeden z nich nevie dobre po anglicky. Nielen Oshima, ktorý trénuje aj s Michalovcami, je dôkazom, že župčiansky tím tvoria i perspektívni mladíci.

Daniel Petruška bol pred anulovaním vlaňajšej sezóny najlepším štvrtoligovým strelcom a rovnaký honor mu patril aj rok predtým o úroveň nižšie. Pred časom oňho prejavil interes Poprad, ktorý hral v tom čase o postup do Fortuna ligy.

„Aktuálne neviem o tom, žeby sa o neho niekto zaujímal. Mal veľmi dobrú formu, ale uškodilo mu zranenie. Teraz sa do nej dostáva ťažšie a takéto kúskovanie sezóny mu nepomáha. Verím, že sa znovu chytí,“ hovorí šéf klubu na adresu svojho gólového tromfu.

Sponzoruje ich aj výrobca matracov

Hráči v Župčanoch nehrajú zadarmo. „Samozrejme, nejaké financie vyčlenené máme, aj na cestovanie. Nejde však o horibilné čiastky, na to nemáme podmienky,“ tvrdí Marek Šalamún.

Klub je závislý na peniazoch od obce a sponzoroch. Patrí medzi nich aj firma na výrobu posteľných matracov sídliaca v Župčanoch. „Veľa vybaví Vladimír Zusko, najmä čo sa týka finančných vecí. Ja zas zabezpečujem všetko po technickej stránke,“ približuje deľbu práce.

„Niečo si zarobíme, ale je to skôr o pasii z futbalu než o zárobkoch. Aby sme sa stretli a mali z toho radosť a zábavu,“ potvrdzuje Viazanko.

Klub z poldruhatisícovej obce na Šariši od začiatku sezóny okupuje vrchné priečky IV. ligy Sever. Miestenku do novovytvorenej východoslovenskej štvrtej ligy získa z tejto súťaže pravdepodobne len najlepšia štvorica, prípadne pätica tímov.

„Musíme si sadnúť so starostom, porozprávať sa a potom budeme vedieť, či do nej chceme ísť. Všetko sa odvíja od financií,“ uvedomujú si župčianski funkcionári.

Mimochodom, súčasná IV. liga Sever patrí zrejme medzi najvyrovnanejšie súťaže na Slovensku. Prvé štyri tímy delí od seba jediný bod, siedme mužstvo tabuľky ich na lídra stráca tri.

Župčany sú piate. Uplynulý víkend mali odložený zápas s poslednými Finticami. Ak by sa hralo, zrejme by sa vrátili na čelo. „Mužstvá sú veľmi vyrovnané a súťaži to len prospeje. Konkurencia je vyššia a zápasy sú lepšie,“ priznal Šalamún.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Klub z východu sponzoruje aj výrobca matracov. Hrajú zaň bývalí ligisti či Japonci