Vyrábal nórske špeciality, zažil zlaté časy Hanisky. Teraz gólovo ťahá Kalšu

Igor Dopirák|13. okt 2020 o 15:15

Majerník v dvoch zápasoch po sebe zaznamenal hetrik.

KALŠA. Káder TJ Mladosť Kalša, účastníka III. futbalovej ligy Východ, je prešpikovaný hráčmi, ktorí v minulosti okúsili slovenskú najvyššiu súťaž. Medzi elitou si zahrali Róbert Zeher, Peter Majný, Vladimír Kražel, Peter Krakovský, Jaroslav Kolbas či Ján Novák, kráľ ligových strelcov v sezóne 2007/2008.

V posledných týždňoch zatieňuje týchto harcovníkov iný spoluhráč – útočník Štefan Majerník, ktorý v dvoch po sebe idúcich zápasoch zaznamenal hetrik.

Najprv sa stal hrdinom duelu v Bardejovskej Novej Vsi (3:2) a málo vídaný kúsok zopakoval aj doma proti Svidníku (8:0).

Ťažil z výbornej tímovej roboty

„Ešte sa mi nestalo, aby som dal dvakrát po sebe v stretnutí tri góly. Je to rarita,“ rozhovoril sa urastený 32-ročný zakončovateľ, ktorý sa z hetriku tešil po dlhej-predlhej dobe.

„Už si ani nespomínam, kedy naposledy som skóroval trikrát. Možno keď som ešte hral za Hanisku, čo už bolo veľmi dávno," pokračoval.

Na hornom Šariši strelil tri góly v rozmedzí 34 minút, na domácom ihrisku mu stačilo na hetrik iba 23 minút. Zaujímavé je, že všetky jeho zásahy padli z tesnej blízkosti.

„Bol som v správnom čase na správnom mieste. Neboli to nejaké ukážkové strely z diaľky alebo samostatne vypracované akcie. Ťažil som z výbornej tímovej roboty celého mužstva a takto by skóroval hociktorý hráč. V predošlých dueloch som pozahadzoval veľa šancí, preto som rád, že sa to takto otočilo,“ pousmial sa Majerník.

Nepodpichujú sa, hrajú pre radosť

Vďaka streleckému apetítu sa v rebríčku kanonierov východnej tretej ligy predral už na bronzovú pozíciu, hneď za spoluhráča Zehera, ktorý má na konte 11 gólov. Majerník za ním zaostáva o jediný.

Podpichujú sa medzi sebou, kto bude lepší?

„Vôbec nie. Ani sa nenaháňame, kto dá viac gólov. Nepotrebujeme to, v našom veku už hráme iba pre radosť. V mužstve sme traja útočníci, okrem mňa a Roba Zehera aj Jano Novák. Obaja sú to skúsení hráči, ktorí majú na svojom konte množstvo zápasov v najvyššej súťaži a obliekli si aj reprezentačný dres. Snažíme sa hrať kolektívne, nám je úplne jedno, či dá gól stredopoliar alebo obranca.“

Darí sa nielen rodákovi z Hanisky pri Košiciach, ale aj celému mužstvu. So Svidníkom dosiahlo siedme víťazstvo v sérii a v tabuľke poskočilo už na štvrté miesto.

„V úvode to s nami vyzeralo zle, štyrikrát sme prehrali, ale pomohol nám bod zo Spišskej Novej vsi, ktorým sme sa chytili. My sme vedeli, že tú smolu musíme raz prelomiť, lebo kvalita v mužstve je obrovská. Museli sme si pretrpieť horšie časy a teraz prežívame tie lepšie,“ hovoril Majerník.

V útoku je menšia zodpovednosť

Ako nám prezradil, pred sezónou si dal skromný cieľ streliť aspoň desať gólov. Neodohrala sa ani polovica súťaže a už ho naplnil.

„Sezóna sa už teda môže skončiť,“ zažartoval. Vyzerá to tak, že v najbližšom období však už žiadny gól nepridá. Liga sa kvôli pandémii koronavírusu prerušila a nikto netuší, kedy bude pokračovať.

„Asi už máme po jeseni, hoci to ešte nie je definitívne. Škoda, chýbalo dohrať tri zápasy. Možnože sa to dalo nejako dokončiť, ale zdravie je prvoradé. Kompetentní prijali takéto opatrenia a my ich musíme rešpektovať. Jesenné kolá môžeme dohrať aj na jar.“

Hráča ako on by chcel mať v tíme každý tréner. Vďaka svojej výške je použiteľný nielen na hrote útoku, ale aj v strede obrany.

„Teraz poväčšine hrávam vpredu, lebo máme kvalitných obrancov. V útoku mám menšiu zodpovednosť, takže tam sa mi hrá lepšie. Keď stratím loptu, tak ešte je za mnou desať hráčov,“ pokračoval v dobrej nálade Majerník.

Na severe Európy bol spokojný

S futbalom začínal v košickej Lokomotíve, odkiaľ sa ako končiaci žiak presunul do Čane, kde ho veľa naučil už nebohý kormidelník František Hoholko: „Bol to výborný tréner aj skvelý človek. Potom som zamieril do Trenčína, kde som dva roky hral za ligový dorast.“

Jeho ďalšie kroky viedli do rodnej Hanisky, ktorá vtedy prežívala zlaté časy a hrala druhú ligu, neskôr v rovnakej súťaži obliekal dres Liptovského Mikuláša. Pôsobil aj vo Veľkých Revištiach a od leta 2019 je v Kalši.

V Majerníkovom životopise „svieti“ aj nórsky klub FBK Voss, kde sa zastavil dovedna trikrát. Ako sa dostal do Škandinávie?

„Prvýkrát som tam bol v roku 2012 na sezónnej práci. Potom som na internete našiel ponuku práce a futbalu, tak som zaslal životopis, ozvali sa mi a do Nórska som chodil každý rok. Futbal bol pre mňa hobby, spestroval som si ním čas mimo práce. Chodieval som tam na osem mesiacov, zvyšné štyri mesiace som bol doma.“

V Nórsku okúsil tretiu, štvrtú aj piatu ligu a pracoval vo firme s mäsom.

„Vyrábali sme rôzne národné špeciality. Pripravovali sme to a potom aj balili. Bol som tam celkom spokojný. Spoznal som novú krajinu, ľudí aj ich mentalitu. Bola to dobrá skúsenosť do života,“ uzavrel Majerník.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vyrábal nórske špeciality, zažil zlaté časy Hanisky. Teraz gólovo ťahá Kalšu