Štadión v Prešove čaká zásadná zmena. Ovplyvní to začiatok výstavby?

Výstavba Futbal Tatran Arény by sa mala rozbehnúť na jar.
Výstavba Futbal Tatran Arény by sa mala rozbehnúť na jar. (Zdroj: Ľ. Sakala, M. Sakala)
Daniel Dedina|15. feb 2021 o 21:35

Brzdia ich aj námietky sťažovateľov.

Na to, aby mohol v Prešove vyrásť nový futbalový štadión, vznikla v roku 2016 spoločnosť Futbal Tatran Aréna. Mesto Prešov v nej vlastní 51 percent a Prešovský samosprávny kraj 49 percent. To však už platiť nebude.

Krajskí poslanci v pondelok schválili prevod svojho podielu v hodnote vyše 101-tisíc eur (hodnota imania po zvýšení) do rúk mesta.

Na financovaní vo výške takmer 7,24 milióna eur sa zo strany PSK nič nemení. Rovnakú čiastku schválilo v závere minulého roka aj mestské zastupiteľstvo. Slovenský futbalový zväz prispeje sumou 2,4 milióna eur.

„Situáciu to zneisťuje,“ reaguje konateľ FTA RASTISLAV MOCHNACKÝ na rozhodnutie krajských poslancov vystúpiť z projektu. Prešovský štadión má na základe verejného obstarávania stáť 16,5 milióna eur bez DPH.

Vizualizácia prešovského futbalového štadióna.
Vizualizácia prešovského futbalového štadióna. (Zdroj: Ľ. Sakala, M. Sakala)

Ako vnímate rozhodnutie jedného zo spoločníkov vystúpiť z projektu Futbal Tatran Arény?

Je to krok, s ktorým sa budeme musieť vysporiadať. Neteší ma to, ale myslím si, že existuje východisko. Teraz je na ťahu mesto Prešov.

Čo by malo nasledovať?

Kraj chce niečo predať a ponúka to mestu. Otázka teraz je, ako sa k tomu postaví mestské zastupiteľstvo. Keďže som mestským poslancom a viem, ako fungujú procesy, predmetom najbližšieho zastupiteľstva to ešte asi nebude. Takýto návrh musí prejsť komisiami, mestskou radou, a až potom môže ísť do zastupiteľstva.

V decembri ste apelovali na krajských poslancov, aby neschválili vystúpenie z FTA. Argumentovali ste možnými problémami pri získaní úveru či posudzovaní na Protimonopolnom úrade. Neohrozí to výstavbu štadióna?

Verím, že zásadne nie, ale situáciu to zneisťuje. Ťažko v tejto chvíli predvídať. Určite to však nie je vhodné a nemá to nič spoločné so zdravým rozumom. Celkovo ide len prvý krok. Výstup sa uskutoční prevodom podielu a podpisom zmluvy o kúpe.

V tejto chvíli platí pôvodný právny stav, podľa toho budú podávané aj žiadosti na Protimonopolný úrad. Podávajú ich Prešovský samosprávny kraj a mesto Prešov.

Čo všetko je ešte potrebné na to, aby sa mohla rozbehnúť výstavba štadióna?

Musia sa dotiahnuť zmeny stavebných povolení. Okrem združenia pána Slávika, ktorý je už štandardné meno, ich napáda aj jeden prešovský developer.

Ten napadol všetky dokumenty, ktoré povoľujú výstavbu štadióna - územné rozhodnutie, základné stavebné povolenia na hlavnú stavbu a dopravné stavby, ich zmeny a ešte aj podal trestné oznámenie.

Niektoré argumenty sú absurdné, ale je to nepríjemné zdržanie. Predtým, ako sa začne stavať, musí dôjsť k podpísaniu zmluvy o dielo s víťazným uchádzačom (spoločnosť AVA-stav, s.r.o., pozn. red.).

Podľa posledných informácií by sa malo začať stavať na jar. Viete povedať bližší termín?

Robíme všetko pre to, aby sme začali čo najskôr v stavebnej sezóne 2021 a mali ju čo najdlhšiu. Keď sa podpíše zmluva s dodávateľom stavby, budeme už čakať len na súhlas Protimonopolného úradu. Zostaňme však pri jari, lebo neviem, ako dlho to budú posudzovať a čo presne to bude znamenať.

Pôvodný prešovský štadión začali búrať v úvode roka 2018.
Pôvodný prešovský štadión začali búrať v úvode roka 2018. (Autor: TASR)

Finančné krytie je po schválení navýšených dotácií zo strany kraja i mesta dostatočné?

Áno. Je schválené uznesením jednej i druhej strany. To, čo je vysúťažené, je aj zabezpečené.

Kraj: Výstavba štadióna ohrozená nie je

Podľa predsedu PSK Milana Majerského (KDH) čerstvo prijaté uznesenie neohrozuje výstavbu prešovského futbalového štadióna.

„Nie je nejaký vážny dôvod na obavy. Nie sme momentálne viazaní žiadnym termínom, takže budeme robiť všetky kroky, ktorými nás zaviazalo zastupiteľstvo už na predchádzajúcich rokovaniach. A potom, ak zvážime, že všetko je na dobrej ceste, PSK vystúpi z eseročky a mesto prevezme správu dobudovanej Futbal Tatran Arény do svojich rúk v úplnej celistvosti, ako má,“ skonštatoval Majerský.

„Na Protimonopolný úrad budeme predkladať zmluvu o poskytnutí dotácie, aby sa vyjadril, či táto dotácia je alebo nie je nedovolenou štátnou pomocou. Ak by sa vyskytla záležitosť alebo skutočnosť, ktorá by mohla nejakým spôsobom negatívne ovplyvniť výstavbu štadióna, určite budeme poslancov informovať a navrhovať kroky, aby sme ho neohrozili,“ doplnila vedúca Odboru majetku a investícií Úradu PSK Lýdia Budziňáková.

(sita)


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Štadión v Prešove čaká zásadná zmena. Ovplyvní to začiatok výstavby?