Kluby hľadajú možnosti prežitia. Byť farmou je jedno z riešení, ale pravidlá sa menili

Stropkov bude po novom farmou Tatrana Prešov.
Stropkov bude po novom farmou Tatrana Prešov. (Zdroj: Facebook / MŠK Tesla Stropkov, Autor: facebook/MŠK Tesla Stropkov)
Titanilla Bőd|2. aug 2023 o 14:00

Niektoré kluby majú nové farmy.

BRATISLAVA. Nie všetky futbalové kluby majú svoje B-mužstvá a možnosť striedavého štartu hráčov, teda mať takzvanú farmu môže byť pre nich výhodným riešením.

Ide o spoluprácu klubov z dvoch rozdielnych súťaží.

Tím z vyššej súťaže tak môže v nižšej lige zabezpečiť minutáž aj hráčom, ktorí pravidelne nenastupujú. Kluby z nižších súťaží naopak často bojujú s nedostatkom hráčov a futbalisti z vyšších súťaží im môžu byť užitočnou výpomocou.

Samozrejme, táto forma spolupráce má aj negatíva. Domáci hráči klubu z nižšej súťaže sa môžu cítiť odsunutí na vedľajšiu koľaj, kým niektorým futbalistom z vyššej súťaže sa môže „farma“ máliť. Aj preto je kľúčová komunikácia medzi trénermi oboch tímov, ako aj medzi hráčmi, trénermi i vedením klubu.

Zmena oproti minulosti

Pravidlá o striedavom štarte dospelých sa mierne zmenili oproti minulej sezóne.

Podľa aktuálneho súťažného poriadku Slovenského futbalového zväzu dohodu o striedavom štarte môžu uzavrieť dva kluby rozdielnej úrovne v prvých troch najvyšších slovenských súťažiach.

V minulosti mohli takúto dohodu uzavrieť dva kluby zo súťaží riadených ÚLK, SFZ i regionálnych futbalových zväzov, pričom medzi klubmi mohol byť rozdiel najviac dvoch úrovní. V praxi to znamenalo, že trebárs druholigový klub mohol mať aj štvrtoligovú farmu, čo v súčasnosti už nie je možné.

Aj preto museli hľadať niektoré kluby nové farmy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kluby hľadajú možnosti prežitia. Byť farmou je jedno z riešení, ale pravidlá sa menili