Súper Slovana si už Ligu majstrov asi nezahrá. Stále je to skromný klub, vraví expert

Futbalisti Girona FC
Futbalisti Girona FC (Autor: REUTERS)
Martin Kozinka|21. okt 2024 o 12:30

Slovan hrá v Lige majstrov proti katalánskej Girone.

BRATISLAVA. Futbalisti bratislavského Slovana dnes cestujú do Španielska. Len tri dni po derby zápase s Trnavou ich čaká ďalšia, oveľa náročnejšia skúška. V treťom zápase ligovej fázy Ligy majstrov vyzvú španielsku Gironu.

Klub, s ktorým má Slovan niečo spoločné. Debutuje v milionárskej súťaži. Historickú účasť si vybojoval vďaka tretiemu miestu v uplynulom ročníku La Ligy. „Je to sen, privilégium,” vraví v rozhovore pre Sportnet dlhoročný renomovaný expert na Gironu ALEX LUNA z prestížneho Mundo Deportivo.

Ročný rozpočet Slovana je takmer tridsať miliónov eur. S akými peniazmi pracuje Girona?

Rozpočet Girony na sezónu po prvýkrát prekročil hranicu päťdesiat miliónov eur. Nikdy predtým klub nemal také peniaze. V tomto smere vždy patril medzi tímy s najnižším rozpočtom v LaLige.

Vďaka úspechom z minulej sezóny, teda tretiemu miestu v ligovej tabuľke a postupu do Ligy majstrov, spolu s príjmami počas hracích dní, umožnili klubu, aspoň v tejto sezóne, byť v hornej polovici tabuľky tímov podľa rozpočtu.

Je pre klub financovanie spoločnosťou Abu Dhabi United/City Football Group kľúčové?

Vstup City Football Group bol dôležitý, to sa nedá poprieť, hoci ľudia, ktorí nepoznajú históriu, si skôr myslia, že nedávne priaznivé výsledky Girony sú zásluhou tejto skupiny.

Alex Luna pred zápasom Girony s Parížom St. Germain v Lige majstrov.
Alex Luna pred zápasom Girony s Parížom St. Germain v Lige majstrov. (Autor: Instagram/alexluunna)

CFG ale nemôže priamo financovať rozpočet na LaLigu, môže len prispieť k budovaniu štruktúry, hoci si veľa ľudí myslí, že klubu dávajú peniaze na podpisy nových hráčov.

Nie je to tak. Je pravda, že do tohto roku (pretože to už nie je povolené) si zdieľali správy o skautingu, pričom celá databáza bola prístupná obom stranám, čo umožnilo získavať viac informácií. Okrem toho klub zostúpil aj do druhej ligy, a to už ako súčasť CFG.

Girona a Manchester City pôvodne nemohli spoločne účinkovať v Lige majstrov pod rovnakým investorom. Ako sa podarilo túto situáciu vyriešiť?

Nemyslím si, že to bolo jednoduché, najmä pre taký malý klub, ako je Girona, s takými malými skúsenosťami v takýchto podmienkach.

Futbalisti Girony sa tešia z gólu.
Futbalisti Girony sa tešia z gólu. (Autor: REUTERS)

Najdôležitejší bol prevod obchodného podielu na iných vlastníkov a prerušenie vzťahov na úrovni správ, dokumentov a akéhokoľvek iného zdroja, z ktorého by mohli mať úžitok obaja.

Čo pre Gironu znamená Liga majstrov?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Súper Slovana si už Ligu majstrov asi nezahrá. Stále je to skromný klub, vraví expert