Rozhodca nemá povinnosť fúkať. Je to dehonestácia, tvrdí šéf komisie

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia (Autor: Tímea Bazsó)
Titanilla Bőd|14. sep 2021 o 17:58

Policajná hliadka musí preveriť každý podnet.

TORNAĽA.Stretnutie 6. kola skupiny Juh IV. ligy Stred medzi Tornaľou a Pliešovcami malo nezvyčajnú dohru. Hostia tvrdili, že rozhodcovia sú pod vplyvom alkoholu a zavolali policajtov. Správa vyvolala búrlivú diskusiu aj na sociálnych sieťach.

Sportnet zisťoval, aké sú práva a povinnosti účastníkov futbalového stretnutia v takomto prípade.

Má to riešiť delegát

„Ak je podozrenie, že rozhodca je pod vplyvom alkoholu, musí to riešiť delegát. To nie je len tak, že niekomu nie je sympatický rozhodca a zavolá políciu. To je trošku dehonestácia.

Rozhodca v takomto prípade nemá povinnosť fúkať, hoci ja osobne by som fúkal. Je to na jeho dobrej vôli,“ uviedol Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov Slovenského futbalového zväzu.

Podľa neho v tomto konkrétnom prípade musí disciplinárka zaujať stanovisko ku klubu alebo funkcionárom, ktorí políciu zavolali.

Neohrozuje životy

„Je to komplikovaná situácia. Zo strany polície nie je zákonný dôvod, prečo dať fúkať rozhodcovi.

Rozhodovanie futbalového zápasu nie je totiž činnosť, pri ktorej ohrozuje zdravie či životy ľudí, ako napríklad vodič kamiónu či lekár, ktorí by mohli usmrtiť človeka výkonom práce pod vplyvom alkoholu.

Rozhodovať v nižších súťažiach je skôr záujmová činnosť, voľnočasová aktivita,“ vysvetľoval Mário Bóna z oddelenia komunikácie Krajského riaditeľstva policajného zboru v Banskej Bystrici.

„Policajná hliadka však musí preveriť každý podnet, takže ak ich tam privolali, museli prísť,“ dodal. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Rozhodca nemá povinnosť fúkať. Je to dehonestácia, tvrdí šéf komisie