Kedysi ako hráč, teraz ako tréner. Bašista sa zo Sabinova presúva do Prešova

Peter Bašista v minulosti za Prešov hrával. Momentka je z augusta 2010.
Peter Bašista v minulosti za Prešov hrával. Momentka je z augusta 2010. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|7. feb 2023 o 16:00

Tatran? Neporovnával by som to s tým, čo bolo predtým, vraví.

SABINOV. História sa v prípade niekdajšieho ligového futbalistu Petra Bašistu opakuje. Ako mladučký talentovaný hráč svojho času zamieril z rodného Sabinova do Tatrana Prešov, v drese ktorého debutoval v lige vo veku 16 rokov.

Teraz zvolil rovnaký smer už ako tréner. Po roku v pozícii hrajúceho trénera štvrtoligového Sabinova sa znova presúva do neďalekého Prešova, kde bude viesť kategóriu mladších dorastencov U17.

Dorastenci Tatrana sa usilujú o návrat do najvyššej súťaže, čím by klub opätovne získal licenciu akadémie.

Ciele: postup a prax pre UEFA Pro

„V Tatrane o mňa prejavili záujem a vzájomne si veríme, čo je dobrý predpoklad úspešnej spolupráce. Urobím maximum, aby sa chlapci pri mne rozvíjali, a to aj vďaka skúsenostiam, ktoré som nabral ako aktívny hráč,“ skonštatoval Bašista.

Z osobného hľadiska to vníma ako krok k dosiahnutiu cieľa, ktorý si nastavil. Rád by čo najskôr získal potrebnú prax pre štúdium najvyššej UEFA Pro licencie.

Tímový cieľ je jasný – návrat Prešova do dorasteneckej ligy. K tomu, aby sa tak stalo musí kategória U19 vyhrať aktuálny ročník II. ligy Východ. Po jeseni vedie tabuľku bez straty bodu, so šesťbodovým náskokom pred Lokomotívou Košice.

Zároveň platí, že sedemnástka, ktorú preberá Peter Bašista, musí skončiť do piateho miesta. Aktuálne je druhá.

„Je to našliapnuté dobre, ale zatiaľ sme - tak devätnástka ako aj sedemnástka - na polceste. Treba naďalej tvrdo pracovať, aby sme cieľ naplnili,“ zdôraznil 37-ročný kouč.

Dôvod návratu? Ľudia v klube

Najúspešnejšie roky svojej hráčskej kariéry strávil Peter Bašista v MFK Košice. V Prešove pôsobil okrem začiatkov aj v rokoch 2010 – 2012.

V Tatrane sa odvtedy zmenilo prakticky všetko. Klub prebralo mesto, predsedom predstavenstva sa stal bývalý medzinárodný rozhodca Ľuboš Micheľ.

Výraznou persónou v štruktúrach klubu je aj bývalý slovenský reprezentant a Bašistov spoluhráč Stanislav Šesták.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kedysi ako hráč, teraz ako tréner. Bašista sa zo Sabinova presúva do Prešova