Hral s Matičom i proti Tottimu. Po návrate do Sabinova našiel rozdiel hneď

Peter Bašista v drese Sabinova.
Peter Bašista v drese Sabinova. (Autor: facebook MFK Slovan Sabinov)
Daniel Dedina|22. mar 2022 o 07:00

Bašista pôsobí ako hrajúci tréner, v tíme má aj brata.

SABINOV. Štvrtoligová jar má na východe Slovenska za sebou úvodné dve kolá. K mužstvám, ktoré zaznamenali stopercentný štart do rozhodujúcej časti sezóny, patria futbalisti MFK Slovan Sabinov.

V oboch prípadoch si dokázali udržať čisté konto, v Soli vyhrali 3:0 a s Bardejovskou Novou Vsou 1:0. Vďačiť za to môžu aj ich novej defenzívnej osi.

K 46-ročnému brankárovi Martinovi Lipčákovi, ktrorý Slovensko reprezentoval na olympiáde v Sydney, pribudol v zime ďalší mimoriadne skúsený exligista.

Hrajúcim trénerom mužstva sa stal Peter Bašista, niekdajší kapitán MFK Košice a dvojnásobný víťaz Slovenského pohára. Sabinovský angažmán v jeho prípade až tak neprekvapuje.

Ide o odchovanca klubu, z ktorého v žiackom veku putoval do Tatrana Prešov. V jeho drese debutoval v najvyššej slovenskej súťaži už ako 16-ročný!

V Poľsku je naďalej aktívny

„Na obsadenie pozície hlavného trénera ma oslovili dva kluby. Ten druhý momentálne pôsobí vo vyššej súťaži než Sabinov, ale zavážilo najmä to, že tu som s futbalom ako malý chlapec začínal,” priznal pre Sportnet Peter Bašista.

Rolu zohralo aj to, že z Prešova, kde s rodinou býva, to má do rodného mesta na skok. „Čas, ktorý by som strávil v aute, môžem venovať deťom, svojim povinnostiam či záľubám,“ vysvetlil.

Urastený stopér, ktorý v úvode apríla oslávi 37. narodeniny, má na konte dvojciferný počet ligových sezón, hrával v nej za Prešov, Žilinu i Košice.

Jeho spoluhráčom v košickej ére bol aj v súčasnosti hráč Manchestru United Nemanja Matič, v predkole Európskej ligy bránil hviezdy AS Rím na čele s legendárnym Francescom Tottim.

Peter Bašista v súboji s Johnom Arnem Riisem z AS Rím. Prizerá sa Francesco Totti.
Peter Bašista v súboji s Johnom Arnem Riisem z AS Rím. Prizerá sa Francesco Totti. (Autor: TASR)

Od roku 2017 pôsobil Bašista v Poľsku (Polonia Bytom, Stal Rzeszów, Wólczanka Wolka Pelkinska). V posledne menovanom klube zastával post hrajúceho asistenta trénera.

„Vo Wólczanke išlo o hrajúcu výpomoc. Bolo to ´satelitné´ mužstvo Stalu pre mladých a perspektívnych hráčov, na uľahčenie ich prechodu do seniorského futbalu,“ priblížil.

V tom čase začínal s prácou skauta a venuje sa jej dodnes. V poľskom futbale je stále aktívny.

„Momentálne sa snažíme o spoluprácu s jedným slovenským klubom. Na začiatok minimálne medzi akadémiami, vo forme prípravných zápasov a stáží. Sme ešte len na začiatku, ale verím, že to pôjde správnym smerom,” zaželal si.

Nerobí rozdiely, k hráčom je úprimný

Dvojrolu plní Peter Bašista aj v Sabinove. Do neznáma rozhodne nešiel.

„Pár hráčov som poznal osobne a ostatných z videnia. Vo voľnom čase som občas navštívil domáce, ale aj vonkajšie zápasy Sabinova, takže všeobecný prehľad o hráčoch som mal,“ vraví.

Už v čase pôsobenia vo Wólczanke zažil zaujímavú vec. V prípravnom stretnutí poľského tímu v Sabinove si zahral proti bratovi Dominikovi. Teraz sú obaja súrodenci, medzi ktorými je šesťročný vekový rozdiel, dokonca spoluhráčmi.

Radosť Sabinovčanov po strelení gólu. Úplne vľavo Peter Bašista, vedľa neho jeho brat Dominik (č. 16).
Radosť Sabinovčanov po strelení gólu. Úplne vľavo Peter Bašista, vedľa neho jeho brat Dominik (č. 16). (Autor: facebook MFK Slovan Sabinov)

„Beriem to ako prirodzenú vec. Každý má na ihrisku svoje úlohy, ktoré si musí plniť, bez ohľadu na to o koho ide. Nerobím rozdiely a som k hráčom maximálne úprimný, lebo to šetrí čas,“ tvrdí.

Sabinovčanom patrí v tabuľke IV. ligy Sever VsFZ siedme miesto. Boli by v nej o čosi vyššie, ale za incident z jesennej časti pykali odrátaním troch bodov. Tie im v špecifickom ročníku môžu chýbať.

„Cieľom je dostať sa do prvej päťky, keďže sa chystá reorganizácia súťaží. Bude to náročné, no šport je o motivácii. Priaznivé umiestnenie je jednou z nich,” hovorí tréner klubu, ktorý sa v lete hotuje na oslavy storočnice. Vlani mu to znemožnila pandémia.

Chcú takých, ktorí majú vzťah

Mnoho jeho bývalých spoluhráčov stále hráva futbal na amatérskej, ale aj profesionálnej úrovni. Zdá sa však, že do Sabinova ich lanáriť nebude.

Hoci v zime do tímu pribudlo viacero hráčov, ide zväčša o odchovancov, respektíve hráčov, ktorí už v Sabinove pôsobili. Posilami by mali byť aj Miroslav Král z konkurenčných Ľubotíc či Matúš Stropkay.

„Prvotnou myšlienkou bolo začať s mužstvom, ktoré je k dispozícii a veľmi do neho nezasahovať. Doplniť ho na problémových postoch dvoma-troma hráčmi a hrať s domácimi i z okolia, ktorí majú ku klubu určitý vzťah alebo si ho dobrou partiou vytvoria,” načrtol Bašista nastavenú filozofiu.

„Dnes je to už pomaly rarita, keďže prestupy hráčov sa točia výlučne okolo toho, kto koľko peňazí ponúkne. Aj bez ohľadu na to, že ide o rovnakú súťaž. Je pre mňa nepochopiteľné,” pokrútil hlavou.

Zatiaľ nepočul žiadne nie

Od obdobia, kedy Peter Bašista ako mimoriadne talentovaný mladík opustil Sabinov, prešlo zhruba 25 rokov. Prvú zmenu za ten čas odhalil hneď. „Určite mám menej vlasov ako vtedy,“ vyprskol v smiech.

„Športový areál sa pekne rozrástol a novopostavený multifunkčný objekt tomu len pomôže. Čo sa týka futbalu, je super, že je tu plnohodnotná umelá tráva, ktorá je využívana v maximálnej možnej miere. Podmienky sú dobré a zatiaľ som sa nestretol so žiadnym zamietavým postojom, že sa niečo nedá. To je pre fungovanie veľmi dôležité,” zdôraznil.

„Treba byť vďačný za ľudí, ktorí sa pohybujú v sabinovskom futbale, ale aj všeobecne. Pretože vieme, v akej situácií sa šport na Slovensku nachádza a aké je ťažké zháňať financie,” vraví skúsený matador, ktorý už veľké hráčske ambície nemá.

„Tou najväčšou je dobré umiestnenie mužstva. Aktívnu hráčsku kariéru možno v Sabinove ukončím, nedá sa večne konkurovať mladším hráčom. Je to prirodzené a netreba z toho robiť vedu. Čaká to každého športovca,” vraví s nadhľadom.

Skúsený stopér to na ihrisku stále vie.
Skúsený stopér to na ihrisku stále vie. (Autor: facebook MFK Slovan Sabinov)

V profesionálnom športe, ktorému zasvätil značnú časť svojho života, by sa rád pohyboval aj naďalej. „V akej funkcii to bude, ukáže až čas. Pre mňa je dôležité, aby boli s mojou prácou spokojné obe strany,” vyhlásil Bašista.

Na záver má jasný odkaz: „Želám každému v dnešnej dobe predovšetkým pevné zdravie. A buďme k sebe ohľaduplnejší, lebo v momentálnom chaose sa všetko vytráca.”

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
FK GerlachovFK GerlachovFK Gerlachov
17
10
5
2
36:16
35
V
P
V
P
V
2
Stará Ľubovňa Redfox Football ClubStará Ľubovňa Redfox Football ClubStará Ľubovňa Redfox Football Club
17
10
4
3
58:19
34
P
P
P
R
V
3
MŠK SPARTAK MedzilaborceMŠK SPARTAK MedzilaborceMŠK SPARTAK Medzilaborce
17
11
1
5
40:26
34
V
V
V
V
V
4
ŠK ZáhradnéŠK ZáhradnéŠK Záhradné
17
11
1
5
36:24
34
V
V
P
V
V
5
FC Pivovar Šariš Veľký ŠarišFC Pivovar Šariš Veľký ŠarišFC Pivovar Šariš Veľký Šariš
17
9
4
4
41:24
31
P
V
P
R
V
6
TJ Sokol ĽuboticeTJ Sokol ĽuboticeTJ Sokol Ľubotice
17
8
5
4
30:20
29
V
P
R
V
P
7
MFK Slovan SabinovMFK Slovan SabinovMFK Slovan Sabinov
17
8
7
2
25:15
28
V
V
V
R
P
8
ŠK MILENIUM 2000 Bardejovská Nová VesŠK MILENIUM 2000 Bardejovská Nová VesŠK MILENIUM 2000 Bardejovská Nová Ves
17
7
4
6
28:22
25
P
V
V
V
R
9
1. MFK Kežmarok1. MFK Kežmarok1. MFK Kežmarok
17
6
6
5
33:29
24
P
V
P
V
R
10
FK SoľFK SoľFK Soľ
17
6
3
8
15:29
21
P
P
R
P
V
11
Futbalový klub Nižný HrušovFutbalový klub Nižný HrušovFutbalový klub Nižný Hrušov
17
5
2
10
26:34
17
V
P
V
P
P
12
TJ Slovan Belá nad CirochouTJ Slovan Belá nad CirochouTJ Slovan Belá nad Cirochou
17
4
3
10
19:41
15
P
V
P
P
P
13
MŠK Slavoj Spišská BeláMŠK Slavoj Spišská BeláMŠK Slavoj Spišská Belá
17
4
2
11
14:32
14
V
P
P
R
P
14
FK DemjataFK DemjataFK Demjata
17
3
3
11
18:40
12
P
P
V
P
V
15
OcFK MARHAŇOcFK MARHAŇOcFK MARHAŇ
17
3
3
11
16:39
12
P
P
P
V
P
16
TJ Družstevník ŽupčanyTJ Družstevník ŽupčanyTJ Družstevník Župčany
17
3
3
11
18:43
12
V
V
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Hral s Matičom i proti Tottimu. Po návrate do Sabinova našiel rozdiel hneď