Za odrátanie bodov opäť cítia krivdu. Sabinov zvažuje odhlásenie sa zo súťaže

Momentka zo zápasu Sabinov - Ľubotice.
Momentka zo zápasu Sabinov - Ľubotice. (Autor: facebook MFK Slovan Sabinov)
Daniel Dedina|10. sep 2021 o 13:20

Čo bude ďalej? pýta sa rozhorčený prezident klubu.

SABINOV. Od šiesteho kola východoslovenskej IV. ligy Sever uplynuli už takmer dva týždne. Vášne, ktoré so sebou prinieslo šarišské derby Sabinov - Ľubotice, napriek tomu stále nevyprchali.

Domácich pobúrila situácia, ktorá nastala po hodine hry. Hlavný rozhodca Lukáš Svat nariadil penaltu v prospech Sabinova, ale po konzultácii so svojim asistentom ju následne zrušil.

Sabinovčania tvrdia, že hráči Ľubotíc pokrikovali na rozhodcu krstným menom, aby penaltu odvolal.

Po skončení stretnutia, ktoré skončilo nerozhodne 1:1, vzkypela žlč pri schádzaní rozhodcov do útrob štadióna a došlo k fyzickému kontaktu zo strany domáceho usporiadateľa voči druhému asistentovi rozhodcu Tomášovi Štefaničovi. 

Udalosti zo zápasu Sabinov - Ľubotice stále rezonujú.
Udalosti zo zápasu Sabinov - Ľubotice stále rezonujú. (Autor: facebook MFK Slovan Sabinov)

Mínus tri body, pokuta a polročný trest

Komisia rozhodcov VsFZ minulý týždeň uznala námietku Sabinova za opodstatnenú. Disciplinárka mu však počas tohto týždňa za pozápasový incident naparila tvrdé tresty.

Za telesné napadnutie delegovanej osoby a nedostatočnú usporiadateľskú službu po stretnutí, podľa čl. 49/1e disciplinárneho poriadku uložila klubu finančnú pokutu 400+10€ a dala návrh na odpočet troch bodov, podľa čl. 49/4.

Usporiadateľ, ktorý sa previnil, má za telesné napadnutie zastavenú činnosť na šesť mesiacov. Disciplinárka zároveň zrušila predbežné uzavretie hracej plochy. Klasifikáciu trestov uvádza úradná správa VsFZ z 10. septembra.

Sabinovčania cítia krivdu. Tvrdia, že rozhodca neuviedol situáciu tak, ako sa skutočne stala. Rátali vraj s uzatvorením ihriska a finančnou pokutou, nevedia sa však zmieriť s odrátaním bodov.

Spomínaný článok 49/4 uvádza, že klubu, ktorého člen sa dopustí disciplinárneho previnenia voči delegovanej osobe, sa uloží pokuta, kontumácia alebo odobratie bodov. 

Stanovisko MFK Slovan Sabinov

Je možné, že A-mužstvo MFK Slovan Sabinov práve sto rokov od založenia klubu nedohrá súťažný ročník. Na najbližšom výbore klubu sa budeme reálne rozprávať o odhlásení mužstva zo IV. ligy Sever.

Čo je však isté, po sezóne vo funkcii prezidenta klubu končím. Verím, že v štruktúrach klubu nájdeme človeka so silnejším žalúdkom, ja na to nemám. V lete sa pri oslavách storočnice s klubom rozlúčim.

Najprv nám zväz po odhlásení Plavnice z tretej ligy znemožnil posunutie sa do tejto súťaže. Súťažný poriadok bol prakticky hodený do koša. Každý mi vravel, aby sme to nechali tak, lebo proti zväzu sa neoplatí ísť.

Po tom, ako sme sa verejne vyjadrovali o krivde a porušení našich práv, tu máme ďalší zásah z Košíc. Tendenčné pískanie rozhodcov v náš neprospech vyústilo v zápase s Ľuboticami až do zrušenia penalty, ktorá bola najprv správne odpískaná v náš prospech, aby bola následne z nepochopiteľných príčin odvolaná. Zápas skončil remízou, takže nám boli de facto ukradnuté dva body.

Po zápase bol asistent rozhodcu postrčený do útrob štadióna, aby už konečne zišiel z očí spravodlivo nahnevaným fanúšikom. Za tento počin si naše mužstvo okrem iného vyslúžilo aj odobratie ďalších troch bodov.

Disciplinárna komisia potrestala klub pokutou, usporiadateľa zákazom činnosti, neviem prečo bolo ublížené aj našim mladým chlapcom, ktorým odobrala ďalšie body. Že vraj články nepustia, za akýkoľvek dotyk rozhodcu zo strany člena klubu musí dôjsť k odobratiu bodov. Škoda, že tak striktne sa nepostupovalo v dodržiavaní článkov pri posunutí nášho mužstva do III. ligy.

Počas môjho života som počul o množstve inzultácií, ktoré neboli potrestané odobratím bodov a naša „neinzultácia“ znamenala odobratie bodov.

Najprv nám odobrali súťaž, v ktorej sme mali účinkovať, teraz hráme v súťaži podľa ich predstáv a aj v nej nám odoberajú body. Čo bude ďalej, zoberú nám aj hráčov? Preto stojíme pred vážnou debatou, ako ďalej.

Prezident klubu Šimon Vaňo

O čo išlo v prvom prípade?

Pri podávaní prihlášok do sezóny 2021/22 nevyužila Plavnica právo štartu v III. lige Východ. Spočiatku sa zdalo, že jej miesto by vzhľadom na regionálnu príslušnosť mohol obsadiť druhý tím IV. ligy Sever. A tým bol Sabinov.

Napokon bolo všetko inak. V tretej lige zostal Svidník, ktorý sa v prvej chvíli javil ako vypadávajúci tím.

„V piatej lige Šarišskej, kam si dala prihlášku Plavnica, sa uvoľnilo jedno miesto, nakoľko sa neprihlásili Ražňany. Tým, že nebolo potrebné uvoľňovať miesto, stratil článok 17 Súťažného poriadku platnosť a postupovalo sa podľa riadnych postupových a zostupových pravidiel vo vyšších súťažiach. To znamená, že v tretej lige zostáva Svidník, v štvrtej lige Sever Soľ a v piatej lige Vihorlatsko-dukelskej Stakčín a Ptičie,“ vysvetľoval predseda športovo-technickej komisie VsFZ Štefan Olšavský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Za odrátanie bodov opäť cítia krivdu. Sabinov zvažuje odhlásenie sa zo súťaže