Pre vojnu sú bez brankárskej jednotky. V Starej Ľubovni sa netaja smelými ambíciami

Prezidentom klubu je bývalý úspešný futbalista Ján Fröhlich.
Prezidentom klubu je bývalý úspešný futbalista Ján Fröhlich. (Autor: archív J.F.)
Jakub Bobovič|8. mar 2022 o 21:21

Futbal v meste na budúci rok oslávi storočnicu.

STARÁ ĽUBOVŇA. Úvod ako zo zlého sna majú za sebou futbalisti lídra IV. ligy - Sever zo Starej Ľubovne. V rámci dohrávky 11. kola v nedeľu popoludní v domácom prostredí nestačili na Bardejovskú Novú Ves, ktorej podľahli 1:4.

Prehra proti bývalému treťoligistovi je pre Starú Ľubovňu vôbec prvou v aktuálnej sezóne.

Nielen o prvom vystúpení v rámci jarnej časti sezóny, ale aj o viacerých iných témach sa Sportnet zhováral s JÁNOM FRÖHLICHOM, prezidentom MFK ADV Stará Ľubovňa.

Máte za sebou úvodné predstavenie v rámci jarnej časti súťaže v ktorom ste doma vysoko prehrali s Bardejovskou Novou Vsou. Ako ho hodnotíte?

Dohrávaný zápas nám nevyšiel z rôznych príčin. Poviem pravdu, s prehrou sme nepočítali a zápas sme chceli vyhrať, bohužiaľ, nepodarilo sa to. Nepristúpili sme k povinnostiam tak, ako sme mali.

V športe sa stáva, že prehráte. Nám sa to stalo v nedeľu popoludní. Musíme zápas analyzovať, nájsť príčiny prehry a vrátiť sa spoločne na tú správnu koľaj, na ktorej sme boli počas jesennej časti súťaže.

Nemyslím si ani to, že sme súpera podcenili, práve naopak, vedeli sme, že v minulosti účinkoval v tretej najvyššej súťaži a má vo svojom mužstve viacero šikovných hráčov.

Do bránky sa v stretnutí postavil stále iba 17 - ročný Kormaník. Ako sa zhostil svojej úlohy?

Aj keď inkasoval štyri góly, určite to nie je on, kto je za prehru zodpovedný a nemôžeme ho nijakým spôsobom viniť. Až na jednu chybu podal dobrý výkon.

Ćo sa týka brankárskeho postu, na post jednotky sme rátali s Denysom Starčenkom, ale ten ešte pred začiatkom vojny odišiel na Ukrajinu a aktuálne sa nemôže vrátiť, keďže platí, že všetci muži vo veku od 18 do 60 rokov majú zakázané opustiť krajinu.

Ako ste spomenuli, jednotkou medzi troma tyčami mal byť Ukrajinec Denys Starčenko. Viete v akej situácii sa dnes nachádza?

Je doma aj s rodinou. Bohužiaľ, mesto, kde sa momentálne nachádzajú, je obľúčené armádou. Nikoho do mesta nepúšťajú. Čakáme. Verím, že sa k nám vráti a že nám pomôže. V prvom rade však verím, že túto situáciu spolu s rodinou prežije v zdraví. To je to najdôležitejšie.

Neľutujete spätne, že ste Vincléra uvoľnili do Svidníka?

Bolo to rozhodnutie realizačného tímu, ktoré som ako prezident klubu rešpektoval. Čo sa týka zmeny klubu, my v tomto smere žiadnemu hráčovi problémy nerobíme. Ak hráč vyvinie snahu alebo za nami príde s tým, že chce zmeniť klub, sme ochotní sa o tom rozprávať.

Čo sa týka Milana Vincléra, ide o kvalitného brankára, ktorý je vo Svidníku iba na hosťovaní a je aj naďalej našim hráčom. Uvidíme, čo prinesie leto.

Plánujete ďalej riešiť brankársku otázku?

Samozrejme, musíme ju ďalej riešiť. Aj keď v Danielovi Kormaníkovi vidíme perspektívneho brankára, nemôže naraz chytať v dvoch kategóriách. Zároveň, nemôžeme zostať s jedným brankárom a preto sa totuto otázkou aj naďalej zaoberáme.

Čo napríklad Miloš Buchta?

Kvalitný brankár, ale čo mám informácie, mal by sa vrátiť do Záhradného. Poznáme sa aj sme spolu komunikovali, ale má aj nejaké zdravotné problémy. Nad jeho angažovaním neuvažujeme.

Na súpiske boli v stretnutí proti Bardejovskej Novej Vsi aj dvaja brazílski futbalisti. Čo sú to za hráči?

S jedným z nich rátame, ďalší je na skúške. Okrem tejto dvojice je tu ešte jeden Brazílčan, ten však v stretnutí proti Bardejovskej Novej Vsi na súpiske nebol. Uvidíme, chceme ich ešte vidieť v tréningovom procese a na základe toho sa rozhodneme.

Na akej báze aktuálne hráči v Starej Ľubovni fungujú?

Fungujeme na amatérskej báze, ale všetci hráči, ktorí u nás pôsobia, majú uzatvorené zmluvy podľa zákona. Hráči popri futbale pracujú. Niektorým z nich sme s hľadaním zamestnania pomohli aj my ako klub. Zamestnali sa vo firmách, ktoré nás sponzorujú.

O čo všetko naviac je potrebné sa postarať, ak sa bavíme o zahraničnom hráčovi?

Je potrebné im zaobstarať ubytovanie a stravu. Tie im hradia naši kluboví sponzori.

V aktuálnej sezóne, ak by ste aj súťaž vyhrali, nepostúpite. Ako hodnotíte tento fakt?

Zatiaľ by som k tomu, že nepostúpime, nedával bodku. Viacero klubov má problém vyskladať potrebné financie, plus, po reorganizácii pribudnú zvýšené náklady spojené s cestovaním na stredné Slovensko. Doba je taká, fungujeme z mesiaca na mesiac, prípadne, zo sezóny na sezónu. Treba byť pripravený na všetko.

A ak by sme aj nepostúpili resp. ostali v štvrtej najvyššej súťaži, v rámci východného Slovenska to bude najvyššia regionálna súťaž, budú na nás čakať kvalitnejší súperi.

Čo sa týka samotnej reorganizácie, neviem, či je dobrým riešením. Už sme to v minulosti raz skúsili a vrátili sme sa späť k starému modelu.

S akým rozpočtom v aktuálnej sezóne klub pracuje?

Celý klub, nielen mužstvo dospelých, pracuje v aktuálnej sezóne s rozpočtom do 100 - tisíc eur.

Ako sa vám zháňajú noví sponzori? Neďaleko je Bardejov, taktiež ambiciózny Prešov...

Nie je to otázka na mňa, keďže ja sám som skôr zodpovedný za športovú stránku fungovania klubu. Máme však zavedený svoj vlastný model sponzorigu. Snažíme sa do klubu priniesť v prvom rade firmy z nášho okresu. Čo sa týka samotného sponzorstva klubu, to môže byť rôznou, nielen finančnou, ale aj materiálnou formou.

V minulosti Stará Ľubovňa účinkovala v druhej najvyššej súťaži. Kde by ste ju radi videli o päť rokov?

V prvom rade chcem povedať, že od roku 2017 odkedy klub prevzalo nové vedenie, je za nami vidieť kus roboty. Doterajšie pôsobenie si od všetkých zainteresovaných vyžiadalo veľa obety.

Jeden postup,v sezóne 2017/2018, sme už zažili. Ďalej by sme radi účinkovali v najvyššej regionálnej súťaži. V budúcnosti uvažujeme aj o vyššej súťaži, veľa však bude záležať od financií.

Na ďalší rok oslávi futbal v meste storočnicu. Na čo všetko sa fanúšikovia môžu tešiť?

Z pôsobenia v zahraničí mám skúsenosť s klubovou storočnicou. Je to veľká udalosť. Netreba v rámci nej na nikoho zabudnúť. Pracujeme na tom, aby sme na oslavy pozvali všetkých, ktorí u nás niečo dosiahli, či už sa bavíme o mladšej alebo staršej generácii.

Premýšľame rôznymi smermi, v hre je myšlienka mládežníckeho turnaja, zápasu starých pánov, ale aj prípravný zápas A - mužstva proti súperovi zvučnejšieho mena.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pre vojnu sú bez brankárskej jednotky. V Starej Ľubovni sa netaja smelými ambíciami