Dorastenci chceli predať zápas. Alarmujúce, upozorňuje šéf disciplinárky

Dorastenci Petržalky.
Dorastenci Petržalky. (Autor: FC Petržalka)
Ivan Mriška|30. mar 2023 o 15:52

Korupcia sa mala udiať v zápase prvej ligy U19 FC Petržalka – FC Košice.

BRATISLAVA. Tretia, štvrtá či dokonca piata liga. Stávkové kancelárie ponúkajú možnosť staviť si na čokoľvek.

V minulosti to bolo nereálne, no dnes sú v ponuke aj mládežnícke súťaže. Napríklad prvá liga dorastu.

V týchto súťažiach hrajú v drvivej väčšine amatéri, ktorí za futbal neberú žiadne peniaze. Aj preto sa otvárajú možnosti korupcie. Futbalisti jednoducho podľahnú šanci ľahko si privyrobiť. "Stačí" len ovplyvniť vlastný zápas.

Oslovili spoluhráča

K pokusu zmanipulovať zápas U19 malo dôjsť 21.5.2022, jedná sa o súboj FC Petržalka – FC Košice (0:4).

„Na základe podnetu oddelenia integrity SFZ senát v októbri 2022 pozastavil činnosť dvom hráčom, Jozefovi Christopherovi Tvrdíkovi a Larionovi Menyhártovi, ktorí sa v tom čase ako hráči FC Petržalka pokúsili o manipuláciu zápasu 1. ligy U19,“ informuje Slovenský futbalový zväz.

Hráči pred zápasom oslovili spoluhráča a ponúkli mu finančnú odmenu. Pomôcť im mal pri manipulácii zápasu. 

„Oddelenie integrity sa na základe podnetov z viacerých zdrojov začalo prípadom okamžite zaoberať a zbierať všetky potrebné podklady. V rámci prípadu oddelenie integrity SFZ spolupracovalo s orgánmi činnými v trestnom konaní, ktoré v tomto prípade vzniesli obvinenia z trestného činu športovej korupcie,“ dodáva SFZ.

Chceli tipovať, dostali tri roky

Za narušenie regulárnosti súťaže pre stávkarskú činnosť majú obaja hráči pozastavený výkon funkcie. Zahrať by si nemali tri roky .

„Tresty nie sú právoplatné a obom členom SFZ plynie lehota na podanie odvolania. Predbežné ochranné opatrenie trvá až do právoplatnosti rozhodnutia vo veci a započíta sa do trvania uloženej disciplinárnej sankcie (DS),“ uvádza zväz.

Na základe dôkazného materiálu zväz nemá žiadne pochybnosti o podozrení z pokusu o manipuláciu stretnutia.

„Obaja hráči si v rámci disciplinárneho konania uvedomili svoju chybu a zároveň ju aj oľutovali,“ uviedol predseda DK SFZ Peter Mihál.

Dĺžka uložených trestov by mala slúžiť ako výchova potrestaných, ale aj ako výstraha pre ostatných, ktorí by sa o takéto konanie chceli pokúsiť.

„Do úvahy sme zobrali skutočnosť, že obaja páchatelia sa priznali ako aj ich vek. Skutočnosť, že pokus o manipuláciu stretnutia v súvislosti s tipovaním na toto stretnutie sa vyskytol už aj v dorasteneckej súťaži, je alarmujúca pre futbalové hnutie. DK SFZ opätovne deklaruje nulovú toleranciu akýchkoľvek korupčných konaní a v prípade čo by len pokusu o ich uskutočnenie, ich bude nekompromisne trestať v kontexte princípu padni komu padni,“ dodal.

Klub hráčov vyhodil

Oddelenie integrity oceňuje postup hráča U19, ktorý odmietol ponúkanú sumu. Tá bola vraj vysoká, no presnú čiastku nešpecifikuje.

„Hráč sa zachoval správne a v súlade s predpismi a túto ponuku nahlásil predstaviteľom klubu, ktorý túto informáciu odovzdali nášmu oddeleniu. Rovnako by som rád ocenil postoj klubu FC Petržalka, ktorý v tomto prípade preukázal nulovú toleranciu voči takémuto konaniu,“ uviedol manažér integrity futbalu Jakub Čavoj.

Petržalka oboch hráčov okamžite vyhodila a počas celého konania poskytla plnú súčinnosť pri objasňovaní prípadu.

„Úprimne verím, že keďže išlo o prvý preukázaný prípad v mládežníckej súťaži, tak to bol ojedinelý prípad a v budúcnosti sa už nič podobné nebude vyskytovať. Prevencii v tejto oblasti venujeme veľkú pozornosť a pred sezónou 2022/2023 absolvovali školenia z integrity futbalu hráči všetkých klubov akadémii SFZ a ÚTM,“ dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Dorastenci chceli predať zápas. Alarmujúce, upozorňuje šéf disciplinárky