Anglicko
Anglicko
EURO 2024
06.07.2024, Vyraďovacia fáza | Štvrťfinále
2 - 1pp
1:1, 0:0
Po predĺžení
Pokutové kopy
5:3
Švajčiarsko
Švajčiarsko

Pred tromi rokmi zlyhal a bol terčom urážok, teraz sa vykúpil. Som na seba hrdý, hovorí Saka

Bukayo Saka zahráva penaltu proti Švajčiarsku.
Fotogaléria (20)
Bukayo Saka zahráva penaltu proti Švajčiarsku. (Autor: REUTERS)
REUTERS|7. júl 2024 o 10:26

Anglický reprezentant Bukayo Saka sa stal hráčom zápasu vo štvrťfinále medzi Anglickom a Švajčiarskom.

BRATISLAVA. Anglický reprezentant Bukayo Saka, ktorý sa stal terčom rasistických urážok po tom, čo nedal rozhodujúcu penaltu vo finále EURO 2020 (ME vo futbale), v sobotu pochoval túto nočnú moru skvelým individuálnym gólom a úspešným pokutovým kopom proti Švajčiarsku.

"Vrátiť sa z niečoho takého bolo naozaj ťažké. Využil som to na to, aby som bol silnejší. Dnes som využil šancu a som šťastný," povedal anglický muž zápasu.

Iba 19-ročný Saka mohol počas neslávnej prehry v rozstrele s Talianskom vo Wembley stratiť sebavedomie po invektívach, ktoré sa na neho a ďalších hráčov čiernej pleti zniesli na internete.

Rýchlo sa však zotavil - pomohla mu podpora trénera Garetha Southgatea, obrovská priazeň verejnosti a odpor voči urážkam - a naďalej predvádzal skvelú formu za Arsenal v Premier League.

Teraz je Saka populárnou osobnosťou a vo veku 22 rokov je takmer veteránom národného tímu s 38 vystúpeniami a 12 gólmi.

Sobotňajší zápas bol možno najvýnimočnejší zo všetkých.

Saka najprv trafil nádherný vyrovnávajúci gól, keď Anglicko prehrávalo vo štvrťfinále so Švajčiarmi 1:0 a bolo na ceste z turnaja.

Potom, keď sa zápas po predĺžení skončil 1:1, bol jedným z piatich úspešných strelcov anglických pokutových kopov pri víťazstve 5:3.

Keď sa postavil k tretej anglickej penalte, na jeho tvári sa objavil obrovský úsmev, keď lopta zapadla do rohu.

"Keď sme naposledy na EURO kopali penalty, všetci viete, čo sa stalo. Som na všetkých veľmi hrdý. Cítil som, že sme počas celého zápasu dominovali, že šanca na gól príde. A tá prišla a ja som bol ten, kto ju využil, takže som na seba za to hrdý," uviedol po zápase.

Fotogaléria zo zápasu Anglicko - Švajčiarsko vo štvrťfinále EURO 2024

Tréner Southgate, ktorého utešovanie Saka na minulom európskom šampionáte bolo jedným z pretrvávajúcich obrazov turnaja a pre anglických fanúšikov zostáva bolestivým pohľadom, povedal, že na svojich mladých zverencov nemôže byť pyšnejší.

"Je taký odvážny. Je jedným z našich najlepších hráčov. Takže sme nikdy nepochybovali o tom, že si jednu penaltu dá. Všetci však vieme, čím si prešiel. A podať taký výkon ako on," povedal tréner Southgate.

Anglická futbalová história je posiata bolestivými penaltovými neúspechmi, ale Saka povedal, že v tomto momente sa cítil pokojný.

"Raz sa vám to nepodarí, ale ja som ten typ človeka, ktorý sa chce do tejto pozície dostať znova.

Viem, že sa na to pozerá veľa nervóznych ľudí, napríklad moja rodina, ale zachoval som chladnú hlavu a penaltu som premenil," povedal.

Pavúk EURO 2024 (ME vo futbale)

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Pred tromi rokmi zlyhal a bol terčom urážok, teraz sa vykúpil. Som na seba hrdý, hovorí Saka