Ak hrajú medzi elitou malé mestá, v tých veľkých niečo nefunguje, tvrdí tréner lídra druhej ligy

Ivan Mriška|13. dec 2020 o 11:00

Posledná časť seriálu o druholigových favoritoch.

Foto: TASR

BANSKÁ BYSTRICA. Druhá najvyššia futbalová súťaž na Slovensku zavŕšila stredajšou dohrávkou jesennú časť. Počas nej vznikla pätica favoritov, ktorá zabojuje o baráž či priamy postup do Fortuna ligy.

Portál FUTBALNET zmapuje v sérii článkov aktuálny stav v jednotlivých tímoch a ich ciele do zvyšku ročníka.

Po jesennej časti sú so štvorbodovým náskokom na čele druhej ligy. V MFK Dukla Banská Bystrica veria v návrat medzi slovenskú elitu. Mužstvo vedie bývalý slovenský reprezentant, hráč Sunderlandu, West Bromwich Albion či Celticu Glasgow STANISLAV VARGA (48).

Akú známku na školskej stupnici by ste dali svojmu tímu za výkony v jesennej časti?

Jednoznačne jednotku. Sme prví a máme štvorbodový náskok. Teší ma to najmä preto, že všetky zápasy sme prakticky hrali vonku, nakoľko v Banskej Bystrici prebieha rekonštrukcia štadióna.

Odohrali sme aj zápasy, za ktoré by som nedal chlapcom jednotku, ale v celkovom hodnotení si ju určite zaslúžia. Je to však len polročné vysvedčenie, preto sa netreba uspokojiť.

Ktorý zápas vášho tímu považujete za najvydarenejší a ktorý, naopak, za najnevydarenejší?

Vydarené boli všetky, ktoré sme vyhrali. Nemôžem vybrať jeden. Najhorší bol ten proti Skalici, pretože sme ho prehrali. Zle hodnotím aj polčas proti Liptovskému Mikulášu, v ktorom sme stratili vedenie 4:2. To sa nemôže stávať mužstvu, ktoré má tie najvyššie ambície.

Ktorí hráči vášho tímu spĺňali v prvej polovici sezóny fortunaligové kritériá?

Nerád by som vyzdvihoval jednotlivcov, futbal je kolektívna hra. Niekto musí brániť, niekto útočiť a iný chytať. Preto by som nerád hovoril o zopár ľuďoch.

Skôr by som vyzdvihol tých, ktorí stabilne nehrávali. Pretože keď vybehli na trávnik, vždy výborne zapadli. Nesklamal nikto z lavičky. Dokonca ani tí, ktorí hrali po zraneniach. To hovorí o veľkosti hráča. Keď dokáže adekvátne nahradiť toho, ktorý hráva stabilne.

(Autor: TASR)

Koho považujete za najlepšieho hráča súťaže a ktorých hráčov iných tímov by ste chceli do svojho kádra?

Opäť sa trošku vyhnem tejto otázke, nemám jedného najlepšieho hráča súťaže. Je ich viacero, ktorí sa mi herne páčia a možno by zapadli do nášho tímu. Na prvom mieste však u mňa je kolektív a mužstvo ako celok. Futbal nie je o jednom – dvoch hráčoch, ale o celej kabíne.

Záverečné kolá sa hrali bez divákov. Bolo by to s nimi na tribúnach iné? V čom?

Nebolo to ono, diváci rozhodne patria na futbal. Vedia vybičovať svoj tím k lepšiemu výkonu a dopomôcť domácim k výhre. Teraz to prostredie bolo komorné, priaznivci nám chýbali. Vieme však, v akej situácii sa celý svet nachádza a preto to musím vydržať. Azda sa fanúšikovia už čoskoro vrátia na tribúny.

Ako hodnotíte celkovú úroveň druhej ligy?

Je dobrá, súťaž má kvalitu. Na druhej strane, mohla by byť ešte vyššia. Niektoré zápasy s divákmi spĺňali ligové parametre. Určite to boli naše stretnutia so Skalicou, Podbrezovou, Liptovským Mikulášom či Košicami. Mužstvá bojujúce o popredné priečky majú svoju kvalitu.

Bez divákov to už bolo trošku horšie. Nebudeme si klamať, ani Premier League nie je bez divákov taká dobrá.

V našom prípade boli posledné zápasy jesene menej kvalitné aj preto, že sa hralo po dlhšej pauze a hráči nemali možnosť adekvátne sa pripraviť. Trénovali len v skupinkách a nemohli odohrať žiadny prípravný zápas.

Aké zmeny nastanú (hráčsky káder, realizačný tím) počas zimnej pauzy?

Neplánujeme žiadne. Aj keď do jari je ešte ďaleko, stať sa môže kadečo. Keď sa nám naskytne nejaký kvalitný hráč za dobrú cenu, určite po ňom siahneme. Ale robiť zmeny len preto, aby sa spravili, to nemá zmysel. Touto cestou neplánujeme ísť. S výkonmi svojich zverencov som spokojný.

Aký režim bude mať mužstvo v najbližšom čase? Kedy odštartuje zimnú prípravu?

Teraz majú chalani voľno, týždeň pred Vianocami budeme trénovať. Cez sviatky sa bude oddychovať a prípravu pravdepodobne odštartujeme 7. januára. Možno tam ešte bude týždeň voľno, ale hráči budú mať individuálne plány. Sú profesionáli, preto nemôžu prísť zanedbaní. Musia sa starať o seba, čaká nás veľmi dôležitá odvetná časť.

Aké ambície budete mať v jarnej časti?

Asi by bolo zlé, keby som povedal, že chceme skončiť do tretieho miesta. Samozrejme, že chceme sa udržať na čele. V minulej sezóne sme boli prví a súťaž anulovali. Mrzelo nás to, preto si to chceme teraz nahradiť.

Stanislav Varga.
Stanislav Varga. (Autor: TASR)

Sú tu však aj iné kluby, ktoré by si postup zaslúžili. Je smutné, že najväčšie mestá Slovenska nemajú svoje miesto v lige. Košice sú v druhej a Prešov až v tretej lige. A Fortuna ligu hrajú maličké mestečká. Treba však povedať, že to nie je chyba malých klubov, ale asi niečo prestalo fungovať v tých veľkých.

Našim cieľom je spolu s novým štadiónom a vybudovanou infraštruktúrou vrátiť Banskú Bystricu tam, kde patrí. Je to klub s bohatou históriou, ľudia tam futbal majú radi, preto by sa tam mala hrať najvyššia súťaž.

Skúste si zatipovať, ktorý tím postúpi do Fortuna ligy priamo a ktorý si zahrá baráž?

Netrúfnem si. Dúfam, že priamym postupujúcim bude Dukla Banská Bystrica. Všetko je však ešte vo hviezdach, čaká nás veľa práce. To, že sme prví, nič neznamená.

Aj v slalome, keď si po prvom kole prvý, nevyhral si. Alebo keď si v polovici maratónu na prvom mieste, tiež ešte nie si víťaz. Preto musíme naďalej poctivo pracovať a krôčik po krôčiku si ísť za svojim cieľom.

Dukla Banská Bystrica

Bilancia celkovo:  14   11   2     1     44:18      35

Bilancia doma:     7     5     1     1     28:12      16

Bilancia vonku:    7     6     1     0     16:6 19

Kto dával góly (44): 12 - Polievka, 9 - Vujoševič, 5 - Starší, 4 - Prikryl, Laksík, 2 - Dolný, Nosko, Frimmel, Hanes, 1 - Willwéber, Radovanovič (Trebišov, vl.).

Žlté karty (24): 4 - Prikryl, 3 - Migaľa, Uhrinčať, Polievka, 2 - Vajda, Laksík, Nosko, 1 - V. Tóth, Dolný, Vujoševič, Krejčí, Starší, Frimmel.

Červené karty (1): 1 - Vujoševič (mimo ihriska).

Pokutové kopy: 6 premenených (3 - Vujoševič, 2 - Polievka, Dolný)/ 1 nepremenená (Polievka). Proti: 4/2.

Najvyššie víťazstvo: Trebišov (3. kolo) 6:1.

Najvyššia prehra: Skalica (4. kolo) 2:3.

Tréner: Stanislav Varga (1. - 15. kolo)

Futbalnet mapuje ašpirantov na postup z II. ligy

  • Streda – FC Košice
  • Štvrtok – FK Železiarne Podbrezová
  • Piatok – MFK Skalica
  • Sobota – MFK Tatran Liptovský Mikuláš
  • Nedeľa – MFK Dukla Banská Bystrica

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Ak hrajú medzi elitou malé mestá, v tých veľkých niečo nefunguje, tvrdí tréner lídra druhej ligy