Dostávajú štipendium i ďalšiu podporu. Cieľ je olympiáda

Nádejní športovci sa nedávno stretli na JOT Games v Šamoríne. Teambuildingu sa zúčastnili aj východniarky Zuzana Paňková a Ema Labošová.
Nádejní športovci sa nedávno stretli na JOT Games v Šamoríne. Teambuildingu sa zúčastnili aj východniarky Zuzana Paňková a Ema Labošová. (Autor: TASR)
Vladimír Mezencev|18. sep 2020 o 00:00

Východ má zastúpenie v elitnej skupine športových talentov.

Východniarky v Juniorskom olympijskom tíme: fotogaléria

17.9.2020

Skratka JOT mnohým priaznivcom športu asi veľa nehovorí, ale tí, ktorí pozornejšie sledujú dianie v našom olympijskom hnutí vedia, že ide o perspektívne talenty, pred ktorými je v budúcnosti reálna nádej štartovať na olympijských hrách.

Za týmito tromi písmenami sa skrýva Juniorsky olympijský tím, ktorý menuje výkonný výbor Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a ten najaktuálnejší má teraz 24 členov.

Kandidátov na členstvo v JOT navrhujú jednotlivé športové zväzy, pričom môžu navrhnúť najviac troch mladých športovcov.

Solídne zastúpenie v súčasnom JOT má východoslovenský región, dohromady šesť chlapcov a dievčat, ktorí už vo svojich vekových kategóriách dosiahli aj významné medzinárodné úspechy.

S veľkou aj malou raketou

Romana Čisovská síce s tenisom začala v rodných Košiciach, ale v súčasnosti pôsobí v MŠK Poprad – Tatry.

Bola členkou družstva SR ako prvá jeho hráčka, ktorá v minulom roku na ME do 18 rokov skončila na 2. mieste. V dvojhre sa delila o 5. - 8. miesto.

V juniorskych súťažiach na gramslamových turnajoch French Open a US Open jej patrilo 9. - 16. miesto.

Do svetovej špičky v juniorskej kategórii patrí stolná tenistka Ema Labošová z Valalík (okr. Košice-okolie).

V minulom roku vyhrala Svetový pohár v Maroku, na ME mládeže v Ostrave skončila piata, je dorastenecká majsterka SR a na Svetovom pohári 2018 v Srbsku obsadila 3. miesto.

Na korčuliach i sánkach

Lucia Filipová, reprezentantka v šortreku, na Olympijskom festivale mládeže (EYOP) 2019 v Sarajeve v behu na 500 m vybojovala striebornú medailu, na 1000 m obsadila 9. miesto.

Táto pretekárka zo Štrbského Plesa, odchovankyňa klubu v Spišskej Novej Vsi, vo finále Európskeho pohára 2019 obsadila dvakrát 6. miesto (na 500 a 1000 m) a jedno siedme na 1500 m. Ešte rok predtým na juniorskom svetovom šampionáte v kanadskom Montreale skončila na 14. priečke.

Možno, že už na ZOH 2022 v Pekingu bude štartovať sankár Marián Skupek z Helcmanoviec (okr. Gelnica), ktorý na Svetovom pohári mladších juniorov obsadil v minulom roku hodnotné 2. miesto a rok predtým skončil šiesty.

Slušná medailová zbierka

V máloktorom športovom odvetví na Slovensku je taká tvrdá konkurencia ako vo vodnom slalome. Nie náhodou, veď ide o náš najúspešnejší olympijský šport.

Medzi elitu sa už dostala aj Zuzana Paňková zo Slávie UVL Košice, ktorá v minulom roku na svetovom šampionáte juniorov bola štvrtá na K1, na ME juniorov a do 23 rokov šiesta.

Je dvojnásobná dorastenecká majsterka republiky v kategóriách K1 a C1. Už ako 11-ročná presvedčivo vyhrala Košický vodácky maratón na Hornáde medzi ženami (2016), odvtedy nenašla premožiteľku, v roku 2018 dokonca ani medzi mužmi.

V roku 2018 bola najmladšou účastníčkou ME juniorov vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši a aj na MS juniorov do 18 rokov. Jej súperky na všetkých významných podujatiach sú o 3-4 roky staršie.

Jej medailová zbierka z európskych i svetových šampionátov vo vodnom slalome v súťažiach jednotlivkýň na kajaku, kanoe i v hliadkach pozostáva zatiaľ z jednej striebornej a dvoch bronzových.

Športový strelec Lukáš Filip zo Sp. N. Vsi v uplynulom roku obsadil na Svetovom pohári juniorov 4. miesto v streľbe zo štandardnej pištole, ôsme na juniorských ME v tejto disciplíne.

Zároveň je juniorským majstrom Slovenska v streľbe zo štandardnej a vzduchovej pištole.

Mesačný príspevok 200 eur

Tieto úspešné talenty vo veku 15 až 18 rokov sú už pod priamym dohľadom SOŠV, ktorý každému z nich mesačne dáva štipendium vo výške 200 eur, teda za rok 2400 eur.

Okrem tejto priamej finančnej podpory im bezplatne poskytuje výživové doplnky, jazykové a mentálne tréningy, umožňuje aj prezentáciu na televíznych obrazovkách i v ďalších celoslovenských médiách.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Dostávajú štipendium i ďalšiu podporu. Cieľ je olympiáda