Dorastencov FC Košice do ligy nepustili. Klub zvažuje právne kroky

Dorastenci FC Košice si budú musieť na účasť v najvyššej súťaží ešte minimálne rok počkať.
Dorastenci FC Košice si budú musieť na účasť v najvyššej súťaží ešte minimálne rok počkať. (Autor: facebook FC Košice)
Daniel Dedina|9. júl 2020 o 14:29

Trnka: Je to najnespravodlivejšie rozhodnutie v histórii SFZ.

KOŠICE. V zime, v čase keď ešte nik nevedel, že sa sezóna v mládežníckom futbale kvôli pandémii koronavírusu nedohrá, sa predstavitelia FC Košice netajili tým, že ich prioritou je zisk futbalovej akadémie.

Nakročené k tomu mali dobre.

Starším i mladším dorastencom patrilo vo východnej skupine II. ligy prvé miesto a cez baráž si chceli zaistiť miestenku v najvyššej súťaži.

Prišla však pandémia, sezóna sa anulovala a vyvstala otázka, ako ďalej.

Postúpia Košičania do ligy či nie?

Na stredajšom zasadnutí Výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu padol definitívny verdikt o tom, že sa tak nestane.

Neschválil to ani na druhýkrát

„Nešlo len o Košice, ale aj o Stropkov v tretej dorasteneckej lige, Lipany v žiackych súťažiach a týka sa to, samozrejme, aj klubov z iných častí Slovenska. Členovia výkonného výboru sa jednoducho rozhodli takýmto spôsobom. Raz sme už o tom hlasovali, vtedy to nebolo schválené a už sa k tomu nechceli nejakým spôsobom vracať,“ povedal nám prvý viceprezident Slovenského futbalového zväzu Richard Havrilla.

Z jeho slov bolo zrejmé, že vo futbalovom hnutí v tomto smere nevládne jednota.

On sám podľa vlastných slov tento návrh podporil, väčšina hlasujúcich ale rozhodla inak.

Šéf FC Košice: Je to napľutie do tváre

„Stredajšie rozhodnutie Výkonného výboru považujeme za najnespravodlivejšie rozhodnutie Slovenského futbalového zväzu v jeho novodobej histórii. Považujeme ho za priamy útok na východoslovenský futbal, na Košice, na novovznikajúci a perspektívny klub, ktorý má v budúcnosti veľké ambície. A zároveň za napľutie do tváre všetkých mladých hráčov na východnom Slovensku. Myslím si, že rozhodnutie Výkonného výboru neznesie absolútne žiadne kritériá a je to porušenie prísľubov, dohôd a garancií,“ s obrovským rozčarovaním konštatoval prezident FC Košice Dušan Trnka.

Čo by Košičania v danej situácii považovali za spravodlivé riešenie?

„To, čo bolo deklarované prezidentom Slovenského futbalového zväzu. Aby vedúci tím druhej dorasteneckej ligy v čase prerušenia súťaže postúpil a dostal šancu bojovať o miestenku v najvyššej súťaži v riadnom športovom súboji a nie za zeleným stolom,“ tvrdí Trnka.

Slovenský futbal nekončí v Poprade

Šéf košického klubu pokračoval v ostrom tóne aj ďalej.

„Berieme to tragicky. S chlapcami sa musíme veľmi seriózne porozprávať, musíme sa všetci zomknúť a ukázať celému Slovensku, že slovenský futbal nekončí v Poprade, ale je aj ďalej na východe. Je neakceptovateľné, aby si niekto myslel, že takýmto rozhodnutím zničí naše odhodlanie stať sa plnohodnotným členom slovenského futbalu. História Košíc nás na to predurčuje a raz nám dá za pravdu, že tá cesta je nezvratná. Bude si na to musieť zvyknúť Žilina a ostatné prvoligové kluby, ktoré svojím rozhodnutím zničili rok poctivej práce ľudí v našom klube,“ nebral si Trnka servítku pred ústa.

„Klub FC Košice zvažuje všetky právne aspekty tohto rozhodnutia a po porade s právnikmi zaujmeme jasné stanovisko,“ priznal.

To, že existovala možnosť rozšírenia prvej dorasteneckej ligy pre budúcu sezónu pripustil aj Havrilla.

A tiež to, že Košičania mohli hrať ligu dočasne aj bez štatútu akadémie.

„Stanovy to umožňujú. V priebehu skráteného licenčného konania by akadémiu získať mohli. Nebola ale vôľa niektorých zástupcov, najmä Únie ligových klubov, aby to prešlo,“ poznamenal.

Kritizujú aj možnosť postupu cez baráž

Mladí futbalisti FC Košice tak zostávajú v druhej dorasteneckej lige.

Tá sa bude aj v novej sezóne hrať rovnakým formátom.

Ak sa teda chcú dostať do najvyššej súťaže, musia nielen vyhrať východnú skupinu, ale následne uspieť aj v baráži s najlepším tímom zo západu.

A to je ďalší kameň úrazu.

„Baráž je najnespravodlivejší systém postupu do najvyššej súťaže a je tragické, že u detí, u ktorých všetci hovoríme, že nie je dôležité víťazstvo ale zlepšovanie sa, tlačíme na takéto psychicky vypäté súboje. Vymysleli to ľudia, ktorí chceli uzavrieť ligu a nežijú v realite,“ odkazuje Trnka.

„Z môjho pohľadu je to veľmi zle nastavené a dlhodobo to kritizujem. Víťaz každej ligy by mal postupovať priamo do vyššej súťaže,“ uznáva Havrilla.

Prešov ešte nemá definitívu

Aktuálna situácia v dorasteneckom futbale zaujíma aj Prešovčanov.

Tí prišli o najvyššiu súťaž po tom, čo áčko 1. FC Tatran vypadlo z druhej ligy, nakoľko platí, že A-mužstvo daného klubu nemôže pôsobiť o dve úrovne nižšie ako jeho dorastenecké tímy.

Štatút akadémie si ale Šarišania dočasne udržali, ocitli sa v tzv. ročnom ochrannom pásme.

Platí tento status aj naďalej, keď sezóna bola anulovaná?

„Technický úsek SFZ má pripraviť rozpis súťaže, kde bude zdôvodňovať prečo neboli zaradené Košice, Stropkov a Lipany do vyšších súťaží a bude vydávať licencie na nový súťažný ročník. Musí posúdiť všetky podmienky akadémií, či ich spĺňajú alebo nespĺňajú. To znamená, že musia prejsť licenčným konaním,“ uviedol prvý viceprezident SFZ Richard Havrilla.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Dorastencov FC Košice do ligy nepustili. Klub zvažuje právne kroky