08.08.2024 07:30
Deň 13
Minúta po minúte
Live

VIDEO: Hrozivý pád v behu na 3000 metrov. Svetového rekordéra museli previezť do nemocnice

Lamecha Girma v opatere lekárov na OH 2024.
Lamecha Girma v opatere lekárov na OH 2024. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|8. aug 2024 o 09:23

Víťazom behu sa stal Maročan Soufiane El Bakkali.

PARÍŽ. Soufiane El Bakkali si v stredu udržal titul olympijského víťaza v behu na 3000 metrov cez prekážky a priniesol Maroku prvú medailu z hier, keďže etiópsky svetový rekordér Lamecha Girma bol po hrozivom páde prevezený do nemocnice.

El Bakkali dosiahol čas 8:06,05 minúty, striebro získal Američan Kenneth Rooks časom 8:06,41 a bronz Keňan Abraham Kibiwot.

Víťazstvo zatienilo zranenie Girmu, ktorý sa v poslednom kole potkol o bariéru a tvrdo spadol na trať, nehybne ležiac, kým sa k nemu ponáhľal lekársky personál.

Mal otvorené oči a na krku ortézu, keď ho zamestnanci odnášali na nosidlách a lekár pre agentúru Reuters povedal, že ho previezli do nemocnice. Francúzske médiá informovali, že bol pri vedomí a hovoril.

"Po páde v behu na 3 000 m s prekážkami sa Lamecha Girma dočkal okamžitej starostlivosti od lekárskych tímov na mieste. Naše myšlienky sú s ním a posielame mu naše najlepšie želania skorého uzdravenia," uviedol Paríž 2024 vo vyhlásení.

"Paríž 2024 je v úzkom kontakte s etiópskym národným olympijským výborom, aby bol o jeho stave informovaný."

Preteky mali všetky znaky epického súboja, keď El Bakkali vyčkával v strede balíka a približne 300 metrov pred cieľom urobil svoj krok a prenasledoval Girmu, ktorý letel cez pole.

Lamecha Girma.
Lamecha Girma. (Autor: TASR/AP)

Udalosti však nabrali nečakaný spád, keď Girma spadol, čo vyvolalo údiv publika.

El Bakkali prenasledoval Rooksa v záverečnej zákrute, ale Američan sa snažil dosiahnuť svoj najlepší osobný čas a získať prekvapujúce striebro.

Maročan pri prejazde cieľom roztiahol ruky a stal sa prvým víťazom podujatia od čias fínskeho Volmariho Iso-Holla v rokoch 1932 a 1936, zatiaľ čo Girmu stále ošetrovali lekári.

Fanúšikovia na Stade de France mu zatlieskali, keď ho pripútali na nosidlá a vyniesli cez tunel.

"Vlastne som ani nevedel, aký ťažký bol ten pád - až po pretekoch som sa dozvedel, kto spadol - takže ho budem mať len v modlitbách," povedal Rooks.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»VIDEO: Hrozivý pád v behu na 3000 metrov. Svetového rekordéra museli previezť do nemocnice