05.08.2024 08:00
Deň 10
Minúta po minúte
Live

Je to asi tvoje, vravel víťaz stovky súperovi. Lyles chce po tesnom triumfe viac

Kishane Thompson a Noah Lyles čakajú na výsledky finále behu na 100 m na OH 2024.
Kishane Thompson a Noah Lyles čakajú na výsledky finále behu na 100 m na OH 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. aug 2024 o 13:50

USA sa dočkali víťaza stovky na OH po 20 rokoch.

PARÍŽ. Americký šprintér Noah Lyles vzišiel z najtesnejšieho finále stovky olympijskej histórie ako víťaz.

Prekonal tak zrejme najťažší krok na ceste za historickým zápisom, ktorým môže byť zisk troch, alebo i štyroch zlatých medailí pod piatimi kruhmi.

Lyles má zálusk v Paríži minimálne zopakovať zlaté treble, ktoré predviedol pred rokom na MS v Budapešti. Avizoval však, že by chcel získať štyri zlaté medaily.

Okrem 100 m, 200 m a 4x100 m by rád bežal aj rozbeh štafety 4x400 m, čo je však v rukách amerických trénerov.

Lyles dobre vyladil formu

Jeho sen sa však mohol rýchlo rozplynúť. Lyles sa síce už v maďarskej metropole zbavil nálepky primárne dvojstovkára, no ako líder svetových tabuliek stovky prišiel na olympiádu Jamajčan Kishane Thompson.

Dvadsaťsedemročný Američan vyladil formu dobre, v generálke na Paríž na mítingu Diamantovej ligy v Londýne si zlepšil osobný rekord na 9,81 s.

Na čas Thompsona z Kingstonu 9,77 to však stále nestačilo. Jamajčan vo svojom prvom veľkom finále kariéry potvrdil svoju kvalitu, Lylesovi však podľahol o päť tisícin sekundy.

Rozhodla možno neskúsenosť Jamajčana, Thompson sa v štvrtej dráhe držal vpredu, no Lyles sa v siedmej na šachovnici lepšie predklonil.

"Nemyslel som si, že som to stihol. Dokonca som v cieli povedal Kishanemu, že je to asi tvoje. Potom však vyskočilo moje meno na prvom mieste a to bolo úžasné," priznal po pretekoch Lyles.

Bola to ťažká bitka

Spojené štáty čakali na zlato v najsledovanejšej disciplíne hier 20 rokov a to v mužskej i ženskej kategórii. Naposledy triumfoval v Aténach Justin Gatlin.

"Toto som chcel. Bola to ťažká bitka, proti úžasným súperom. Zvládol som to na tom najväčšom svetovom pódiu, pod najväčším možným tlakom," tešil sa Lyles po najnabitejšom finále olympijskej histórie.

VIDEO: Finále šprintu na 100 m na OH v Paríži 2024

Všetkých osem finalistov sa dostalo premiérovo pod 10 sekúnd.

Rodáka z Floridy teraz čaká dvojstovka, v tejto disciplíne už pred troma rokmi prišiel na olympiádu ako favorit na prvenstvo, no získal iba bronz.

"V Tokiu som to nezvládol, zle som si rozvrhol sily do jednotlivých kôl. Vtedy som si povedal, že to sa už nestane. Roky som trénoval.

Všetko smerovalo k tomuto jedinému bodu. Musíte byť dobrý v jednom momente, ale záleží na tom, aby to bol ten posledný," pripomenul Lyles.

Jakub Grigar (druhý zľava) vo štvrťfinále kajak krosu na OH 2024
dnes 16:04
Pomohlo mu zlyhanie súpera. Grigar postúpil do semifinále kajak krosuGrigar finišoval vo štvťfinálovej jazde tretí.
dnes 16:04
ONLINE: Jakub Grigar vo štvrťfinále kajak krosu na OH v Paríži 2024 dnes.online
dnes 13:002
ONLINE: Kajak kros na OH 2024, Jakub Grigar dnes LIVE (štvrťfinále)Sledujte s nami online prenos z kajak krosu na OH 2024. Vo štvrťfinále sa predstaví aj Jakub Grigar.
dnes 13:002
Kishane Thompson a Noah Lyles čakajú na výsledky finále behu na 100 m na OH 2024.
dnes 13:50
Je to asi tvoje, vravel víťaz stovky súperovi. Lyles chce po tesnom triumfe viacUSA sa dočkali víťaza stovky na OH po 20 rokoch.
dnes 13:50
Noah Lyles.
Miloslav Šebeladnes 08:0011
Vytetoval si nápis Ikona a chce vymazať Bolta. Lyles tvrdí, že je najrýchlejší muž Američan chce v Paríži získať 4 zlaté medaily aj svetový rekord.
Miloslav Šebeladnes 08:0011
Matej Beňuš s bronzovou medailou.
ne 23:43
Veľmi si to užívam a som veľmi šťastný, hovorí Beňuš. Svoj cieľ v Paríži splnilSlovenský reprezentant získal na OH bronzovú medailu v C1.
ne 23:43
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Je to asi tvoje, vravel víťaz stovky súperovi. Lyles chce po tesnom triumfe viac