09.08.2024 07:30
Deň 14
Minúta po minúte
Live

Čechovi chýbali štyri centimetre, inokedy by získal zlato. Štvrté miesto je kruté, vraví legenda

Jakub Vadlejch na OH 2024 v Paríži.
Jakub Vadlejch na OH 2024 v Paríži. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|9. aug 2024 o 13:00

Železný tvrdí, že rekordný pokus v druhej sérii súťaž uzavrel.

PARÍŽ. Finále oštepu na olympijských hrách v Paríži patrilo k najkvalitnejším v histórii.

Šesť atlétov prehodilo dĺžku 87 metrov a nečakaný víťaz prekonal olympijský rekord. 

Najväčší favorit a obhajca z Tokia, Neeraja Chopra z Indie, sa musel skloniť pred Arshadom Nadeemom, ktorý vybojoval pre Pakistan prvú olympijskú medailu v atletike. 

Ak Boh dá, bude to rekord

Nadeem si zlato zaistil už v druhom hode, keď jeho oštep dopadol na hranicu 92,97 metra. Zaradil sa na šieste miesto v historických tabuľkách. 

Svetový rekord drží už 28 rokov český atlét Ján Železný s hodnotou 98,48 metra. 

„Keď som hodil oštepom, cítil som, ako mi odchádza z ruky a mal som pocit, že by to mohol byť olympijský rekord. Ak Boh dá,“ citovala víťaza agentúra Reuters. 

Dvadsaťsedemročný Pakistanec zaznamenal veľký progres. V Tokiu ešte obsadil piate miesto, vlani na majstrovstvách sveta získal striebro. 

Arshad Nadeem oslavuje zlatú medailu v novom olympijskom rekorde.
Arshad Nadeem oslavuje zlatú medailu v novom olympijskom rekorde. (Autor: TASR/AP)

Rivalita ako v krikete

Keď jeho najväčší vyzývateľ Chopra pokazil posledný pokus, kľakol si na kolená a pobozkal zem. 

Indický oštepár sa vo finále trápil. V kvalifikácii dominoval, ale v záverečných bojoch zaznamenal iba jeden platný pokus, ktorý mu vyniesol striebornú medailu (89,45 m). 

„Nie som spokojný so svojim výkonom. Ani moja technika a dráha neboli dobré,“ uviedol Chopra, ktorého trápilo zranenie slabín. 

Nadeem prirovnal súboj so svojim protivníkom k rivalite krajín v krikete. Uviedol tiež, že je náročné stať sa nekriketovým športovcom v Pakistane. 

Skvelý výkon, horšie poradie

Bronzovú medailu získal Anderson Peters z Grenady, ktorý štvrtým pokusom (88,54 m) zosadil z tretej priečky českého reprezentanta Jakuba Vadlejcha. 

Čech obhajoval striebro z Tokia a čerstvý majster Európy patril k horúcim kandidátom na medailu. 

Vadlejchovi chýbali na bronz iba štyri centimetre. Vzdialenosť 88,50 metra by stačila v Tokiu na zlato. Tentokrát mu v rukách ostal Čierny Peter. 

„Naše preteky sa v závere rozkúskovali, čo mi nepomohlo. Bojoval som, čo to šlo. Mal som ešte dva pokusy, ale zbraň na Petersa som nenašiel,“ uviedol tridsaťtriročný atlét pre Mladú Frontu Dnes. 

Potvrdil však pozíciu najlepšieho oštepára z Európy. 

„Čo na to povedať? Skvelý výkon, horšie poradie. Nenapadlo by ma, že 88,50 metrov nebude stačiť na medailu. Mám šesť veľkých medailí, takže toto štvrté miesto budem musieť chvíľu vstrebávať.

Keď sa mi to rozloží, poviem si, že som bol súčasťou jedného z najkvalitnejších pretekov a budem za to rád. Štyri centimetre je veľmi malý rozdiel. Dnes som si skrátka vytiahol Čierneho Petra.“

Rekord so súpermi zamával

Vadlejcha trénuje svetový rekordér Ján Železný. „Štvrté miesto je krásne i kruté,“ povedal v rozhovore pre Mladú Frontu Dnes. 

Napriek neslávnej zemiakovej medaile bol s výkonom svojho zverenca spokojný. Hod 88,50 m by stačil na predchádzajúcich olympiádach na zlato. Okrem Sydney 2000. 

„Je to šport. Jakub má však výbornú sezónu. Som na neho hrdý, bojoval. Niekto musí byť štvrtý, aj keď je to najhoršie miesto.“

Čo českému reprezentantovi chýbalo na cenný kov?

„Uvoľnenosť a zapojenie chrbta, veľa totiž hádzal rukou. Keď však vidíte, ako sa hádže ďaleko, je to ťažké. Takto šialene kvalitné preteky s vami zamávajú. Ani Indovi nakoniec oštep nelietal. Mohol pokojne hodiť za 91, aj Jakub cez 90,“ pokračoval 58-ročný tréner. 

Olympijský rekord už v druhej sérii ostatných súperov rozhodil. 

„Jeho neskutočný výkon celú súťaž uzavrel. Je to ťažké. Ak by niekto urobil niečo mimoriadne, tak to možno prehodí, ale na takomto vrcholovom podujatí sa to nedá.“

„Jeho pokus bol šach mat, úplný extrém. Zmrazilo nás to. Od Nadeemovho hodu bolo jasné, že súťažíme iba o druhé miesto,“ dodal Vadlejch.

Unikátne športovisko na OH v Paríži pod Eiffelovou vežou.reportáž
Titanilla Bőddnes 08:003
Blikajúca Eiffelovka, ozbrojení muži v čiernom, či mexické vlny. Dá sa tu sústrediť na šport?Štadión pre plážový volejbal je hit olympiády.
Titanilla Bőddnes 08:003
Juhokórejská strelkyňa Kim Ye-ji
dnes 09:35
Ďakovala Muskovi, že ju preslávil. Kórejčanka po návrate domov skolabovalaStala sa fenoménom sociálnych médií vďaka futuristickým okuliarom.
dnes 09:35
Tajmuraz Salkazanov (vpravo) na ME 2024 v Bukurešti, kde obhájil zlato.
Boris Vanyadnes 07:0014
Aj za Slovensko zápasí o medailu borec z Kaukazu. Legende sa tento trend nepáčiTajmuraz Salkazanov zápasí v kategórii do 74 kg.
Boris Vanyadnes 07:0014
Boxerka Atheyna Bylonová na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:15
Začala neskoro, na box ju nahovorili kolegovia. Policajtka zburcovala krajinu, dovezie medailuPred rokom 2012 nikdy nestála v ringu. Veteránka zabojuje o olympijské zlato.
dnes 11:15
Lukostrelkyňa Yaylagul Ramazanovová.
Nikola Baďovádnes 16:39
Pred posledným výstrelom ju dieťa koplo. Tehotná lukostrelkyňa trafila najvyššie skóreLekár im účasť odobril.
Nikola Baďovádnes 16:39
Benjamin Thomas
dnes 10:53
Rachot fanúšikov ho oslobodil od bolesti. Toto už nikdy nezažijete, vraví zlatý FrancúzDomáci dráhový cyklista získal zlato napriek pádu.
dnes 10:53
Medailistky v skejtboardingu v disciplíne park si robia víťaznú seflie fotografiu.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Medailisti v Paríži si robia selfie priamo na stupňoch. Iba športovci KĽDR nemôžu vziať mobil do rúkVíťazná selfie je súčasťou propagácie jedného zo sponzorov MOV.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Momentka z finále pozemného hokeja na OH 2024: Holandsko - Nemecko
dnes 14:30
Hrajú na zemi, emócie majú ako na ľade. Hokejové finále v Paríži sa skončilo šarvátkouZo zisku zlatej medaily sa na OH 2024 v Paríži po 24 rokoch radovali Holanďania.
dnes 14:30
zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, viceprimátor Paríža a bývalý starosta francúzskej metropoly Christophe Najdovski pózujú s pamätnou sochou
dnes 15:171
Založil Medzinárodný maratón mieru. Slovenský dom si pripomenul odkaz BukovskéhoMedzi hosťami v slovenskom dome boli aj Kipchoge Keino, Tegla Loroupeová či prezident prezident Európskej atletiky.
dnes 15:171
Francúzsko - Španielsko: ONLINE prenos zo zápasu na OH 2024.online
dnes 15:00
ONLINE: Francúzsko - Španielsko dnes, futbal na OH 2024 (finále) LIVESledujte ONLINE prenos z finálového futbalového zápasu na OH 2024 v Paríži: Francúzsko - Španielsko.
dnes 15:00
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Čechovi chýbali štyri centimetre, inokedy by získal zlato. Štvrté miesto je kruté, vraví legenda