Kedy sa začnú amatérske futbalové súťaže? Všetko je na vláde, odkazuje SFZ

(Autor: OŠK Ludrová)
Ivan Mriška|23. feb 2021 o 18:18

Druhá liga môže mať štrnásť účastníkov.

Na Slovensku máme takmer dvetisíc futbalových klubov, život však nepulzuje momentálne ani v tridsiatich. 

Všetky súťaže s výnimkou dvoch najvyšších majú stopku pre pandémiu ochorenia covid-19. Futbalisti netrénujú, kluby sa nechystajú dohrať prerušenú sezónu. Podobná situácia je z okolitých krajín už iba v Česku.

V minulej sezóne boli pre pandémiu koronavírusu výsledky anulované, čo Slovenský futbalový zväz tento rok nepripúšťa. Vypracovaných má niekoľko scenárov, ako regulárne dohrať súťaže.

Viac prezradila hovorkyňa zväzu MONIKA JURIGOVÁ.

Aké kroky podniká zväz, aby boli uvoľnené tréningy a zápasy v amatérskych súťažiach?

Na úrovni ministerstva školstva i vlády intenzívne komunikujeme nielen o uvoľnení tréningov, ale aj súťažných zápasov. SFZ sa ako jeden z mála podieľal na aktualizácii Covid automatu, ktorý ministerstvu školstva pripomienkoval.

Snažili sme sa v ňom nastaviť pre jednotlivé farby automatu podmienky pre mládežnícky i amatérsky futbal.

Má zväz vypracované nejaké alternatívne riešenia, ak by sa sezóna nedohrala celá. Napríklad dohrať jeseň a potom play off?

Vypracovaných máme niekoľko scenárov, ktoré sú priebežne konzultované s jednotlivými predsedami regionálnych zväzov. Konečné rozhodnutie, ktorý scenár sa použije, prináleží Výkonnému výboru SFZ.

Samozrejme, že sa zaoberáme aj spôsobom ako dohrať Slovnaft Cup, keďže v hre sú stále aj amatérske tímy. Zväz má veľký záujem, aby sa táto súťaž dohrala, nakoľko jej víťaz postupuje do európskych klubových súťaží.

Budete regionálnym zväzom dávať nejaké pokyny ako dohrať súťaže?

Na pracovnej porade s regionálnymi zväzmi sme hľadali možné varianty, ako dohrať súťaže. Všetko však závisí od termínu, kedy bude možné súťaže spustiť.

(Autor: Ivan Mriška)

Momentálne je platný „inštitút nedostihnuteľného náskoku“, no už teraz je zrejmé, že sa nebude môcť aplikovať. Ako to budete riešiť?

Táto oblasť ešte nie je doriešená, ale intenzívne sa ňou zaoberáme.

Ak by sa nezačali amatérske súťaže vôbec a ročník by bol zas anulovaný, čo bude s druhou ligou. Kto vypadne a ako doplníte súťaž?

Podľa súťažného poriadku z druhej ligy zostupuje posledný tím. Pokiaľ by z nižších súťaží nikto nepostúpil, je možné, že v ďalšom ročníku bude mať druhá liga štrnásť účastníkov.

Kedy by sa mohli začať opäť amatérske súťaže?

Všetko momentálne záleží od toho, kedy sa vláda rozhodne uvoľniť opatrenia a dovolí nám reštartovať súťaže.

Teoreticky, keď príde k uvoľneniu opatrení. Koľko dní, prípadne týždňov dáte amatérom na prípravu a za koľko sa súťaže začnú?

Je to na dohode a komunikácii všetkých zainteresovaných strán, ale počítame, že tímy by pred samotným spustením potrebovali na prípravu dva až tri týždne.

Ako zväz vníma, že v Maďarsku, Rakúsku, Ukrajine a Poľsku sa normálne trénuje a hrá a na Slovensku má amatérsky futbal stále stopku?

V spomenutých krajinách vlády umožnili šport celoplošne, teda nielen futbal. Na druhej strane, podobný problém ako máme my, má napríklad Česko, kde sú okrem dvoch najvyšších súťaží, všetky ostatné zakázané.

Ste v kontakte s predstaviteľmi futbalových zväzov okolitých krajín. Je niečo, čo by Slovensko mohlo od nich prebrať a fungovalo by to aj u nás?

Áno, SFZ je v kontakte so susednými zväzmi a vymieňa si s nimi skúsenosti a potrebné informácie. Najväčší rozdiel je v priamej podpore vlád jednotlivých krajín do športu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kedy sa začnú amatérske futbalové súťaže? Všetko je na vláde, odkazuje SFZ