Amatérsky futbal má u nás stopku. Maďari trénujú a lanária hráčov zo Slovenska

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: OŠK Ludrová)

Aká je situácia v okolitých štátoch?

BRATISLAVA. Tréningy sú zakázané, začiatok prípravy je v nedohľadne. Amatérskemu futbalu hrozí odloženie štartu jarnej časti.

Najhorší scenár hovorí dokonca o anulovaní ročníka ako v minulej sezóne.

Zatiaľ čo na Slovensku je amatérsky futbal pre pandémiu koronavírusu v hlbokom spánku, sú krajiny, kde funguje normálne.

Maďarsko: takmer bez obmedzení

V Maďarsku beží príprava amatérskych tímov takmer bez obmedzení. „Keby som nežil na Slovensku, mal by som pocit, že Covid už máme dávno za sebou,” uviedol Attila Domik, asistent trénera treťoligového SBTC Salgótarján.

Na tréningoch sú hráči prítomní v plnom počte, nepotrebujú ani negatívny test.

„Naplno trénujeme od 9. januára a hráme prípravné zápasy. Niektoré tímy idú na sústredenia. Fungujeme v tradičnom režime. Jarná časť sa začne podľa plánu,“ potvrdil Ladislav Susnyak, tréner štvrtoligového Hidasnémeti VSC.

Naplno po maďarských ihriskách behajú aj deti. „Je to správne, tak to má byť. Súhlasím s tým, aby boli mladí v pohybe a nie aby doma zleniveli,“ dodal.

Začiatok amatérskych súťaží je naplánovaný na predposledný februárový víkend. Bude sa hrať bez divákov, tí nemôžu ísť ani na prípravné stretnutia.

„V praxi to znamená, že sú za plotom,” poznamenal Domik, bývalý hráč Dunajskej Stredy, Trnavy či Rimavskej Soboty.

V Maďarsku sa amatérske súťaže neprerušili ani po sprísnení opatrení, hralo sa ešte aj v decembri. Salgótarján je po 21 kolách na 15. mieste v 20-člennej skupine Východ tretej ligy.

Keďže na Slovensku je situácia veľmi neistá, SBTC oslovil niekoľkých hráčov zo Slovenska, či by ich neposilnili na jarnú časť.

„Hľadali sme takých futbalistov, ktorí by mohli priniesť kvalitu do nášho tímu a pomohli by Salgótarjánu dosiahnuť vytýčené ciele. Zároveň by to prospelo aj im, lebo by pravidelne hrávali,” vysvetľoval Domik.

Podobne rozmýšľajú aj iné pohraničné kluby.  Viacerí hráči by možnosť hrať v Maďarsku uvítali, keby vedeli definitívu o osude slovenských amatérskych súťaží.

Zatiaľ však žiadne konkrétne informácie nie sú k dispozícii.

„Žijem blízko maďarských hraníc, preto uvažujem, že tam pôjdem na hosťovanie. Hrať budú na sto percent, už teraz trénujú a majú prípravné zápasy. Čítam o tom aj v novinách. Mám v Maďarsku veľa kamarátov, takže v tom nevidím problém. Zrejme nemám na výber, keďže u nás je štart súťaží v nedohľadne. Futbal mi už teraz veľmi chýba,“ hovorí o svojich plánoch ísť hrať do Maďarska Martin Lukaš zo Spartaka Medzev.

Česko: apelujú na štát

U našich západných susedoch v Českej republike je situácia podobná ako u nás. Hrajú sa len profesionálne súťaže a amatérsky futbal má zákaz.

„V tejto chvíli nie je možný ani plnohodnotný tréning. Robíme však maximum preto, aby sa amatérske súťaže v ročníku 2020/2021 mohli dohrať,“ uviedol Michal Jurman z Futbalovej asociácie Českej republiky.

Aby boli súťaže regulárne ukončené, podobne ako u nás musia odohrať minimálne päťdesiat percent zápasov.

(Autor: archív - Ivan Mriška)

„Apelujeme na všetky zainteresované štátne subjekty, aby pomohli s reštartom. Vyzývame ich, aby aktívne a bezodkladne konali. Asociácia je presvedčená o tom, že vonkajší pohyb je všeobecne najlepšou zdravotnou prevenciou.

Stojíme si za názorom, že nemôžeme ako spoločnosť dopustiť, aby bola najmladšej generácii v horizonte niekoľkých mesiacov odobraná možnosť aktívneho kolektívneho pohybu,“ doplnil.

Ukrajina: prítomní aj diváci

Najväčšia voľnosť je dopriata amatérskym futbalistom na Ukrajine. Trénuje sa bez obmedzení a bez povinných testov.

„Koncom jesene na zápasy chodili aj diváci, zaplnených mohlo byť päťdesiat percent kapacity štadióna. Uvidíme, ako to bude teraz. S istotou sa však hrať bude. Osobne som chcel ísť hrať opäť na Slovensko, ale nemám ako, keďže sa tam nehrá. Máte hlúpe pravidlá. Tu na Ukrajine sa športuje ako vždy,“ povedal Lóša Miliutin, bývalý hráč OFK Baník Lehota pod Vtáčnikom, ktorý sa na jarnú časť pripravuje v treťoligovom FC Chayka Peschanokopskoye.

„Všetko sa hrá úplne normálne. Príprava ide naplno, prvé súťažné zápasy sú na programe začiatkom apríla. Mrzí ma, že na Slovensku sa nehrá,“ dodal niekdajší hráč Medzeva Vlad Olejnik.

Rakúsko: od októbra bez futbalu

Amatérsky futbal v Rakúsku je v podobnej situácii ako na Slovensku. Prvá a druhá liga fungujú, ale nižšie súťaže majú stopku.

„Na jeseň sme odohrali deväť kôl. Posledné bolo 17. októbra, keď sa súťaž prerušila. Odvtedy trénujeme individuálne,” priblížil situáciu Stanislav Morháč, hráč štvrtoligového SC Bad Sauerbrunn.

„Podľa najnovších informácií by sme od marca mohli začať trénovať, ale len s negatívnym testom,” dodal Morháč. Prípravné zápasy by mali byť povolené od polovice marca, v apríli by sa už podľa plánov mohli hrať aj majstrovské stretnutia.

Predchádzajúca sezóna bola v Rakúsku anulovaná, nikto nevypadol ani nepostúpil.

„Verím, že teraz by sme mohli odohrať celú sezónu, aj keby sa išlo v kuse v lete bez prestávky,” myslí si futbalista, ktorý si na Slovensku obliekal dres Rimavskej Soboty či Podbrezovej.

V Poľsku a Maďarsku sa futbal bude pozerať spoza plota.
V Poľsku a Maďarsku sa futbal bude pozerať spoza plota. (Autor: Zoltan Balogh)

Poľsko: registrovaní trénovať môžu

V Poľsku mali amatérski futbalisti od polovice januára zákaz trénovať, ale od začiatku februára sa situácia zmenila. Svoju činnosť môžu vykonávať všetci registrovaní športovci.

Od 12. februára budú dokonca otvorené všetky športové štadióny či haly.

„Mali sme chvíľku prestávku, ale už je opäť všetko v normále. Trénovať môžu členovia prihlásení do zväzu, takže všetci, ktorí hrajú akúkoľvek súťaž,“ uviedol Kacper Stanuszek z poľskej dediny Tylicz, ktorá leží blízko hraníc so Slovenskom.

Ak by poľské pravidlá platili na Slovensku, znamenalo by to, že trénovať a hrať môže každý hráč s platnou registračkou.

Povolené by teda boli všetky oficiálne zápasy od prvej po poslednú ligu.

„Je smutné, že na Slovensku sa netrénuje. Veľmi ma to mrzí, azda sa to už čoskoro všetko normálne začne,“ uzavrel Poliak trénujúci FK Gerlachov U19.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Amatérsky futbal má u nás stopku. Maďari trénujú a lanária hráčov zo Slovenska