Správy

V Nových Zámkoch ožíva najkrajšia hra. V pohári viedlo najskôr Kmeťovo

Na archívnej snímke z jarného zápasu Kmeťova s Bánovom v červenom s číslom 7 ťahúň Kmeťovčanov Martin Letko, prvý zľava hrajúci tréner ŠK Alexander Soboňa.
Na archívnej snímke z jarného zápasu Kmeťova s Bánovom v červenom s číslom 7 ťahúň Kmeťovčanov Martin Letko, prvý zľava hrajúci tréner ŠK Alexander Soboňa. (Autor: Lucas Villem)
Marián Dragúň|24. aug 2023 o 14:30

Novozámčania vedú štvrtú ligu a v druhom kole pohára museli v Kmeťove otáčať tesný náskok šiestoligistu.

Predvlani skončili Nové Zámky iba pod reorganizačnou čiarou, no i tak sa do „novej“ tretej ligy Západ nakoniec dostali. V silnejšej súťaži však veľa vody nenamútili a v odvetnej časti svojimi výkonmi z tribún vyháňali aj toho najvernejšieho diváka. Po „deväťbodovej“ jeseni prehrali túto jar všetko, čo sa len dalo, pričom odvety začali domácimi debaklami s Belušou 0:4 a Podkonicami 0:5, no a v poslednom domácom zápase sezóny odovzdali body aj dvanástej Šali po výsledku 1:6. Až po páde do štvrtej ligy sa vo Futbalovom klube mesta Nové Zámky začali po uplynulej sezóne diať veci. A veru nečakané. V krátkej letnej prestávke sa vo futbalovom klube poďakovali prakticky celému vlaňajšiemu mužstvu, v kádri zostali iba Dávid Doktorík a ešte hrajúci asistent Igor Obert. No a nový šéf klubu ponechal trénerskú taktovku v rukách Mariána Süttöa. Ten sa novej výzvy – vybojovať s úplne prekopaným, ale poriadne posilneným kádrom okamžitý návrat do tretej ligy – nezľakol a zatiaľ vyzerá novozámocký projekt celkom uveriteľne. 

Idú Zámky s bubnom na zajace? 

Po troch kolách Majstrovstiev regiónu - IV. ligy HUMMEL ZsFZ figuruje zbrusu nový tím na prvom mieste 16-člennej tabuľky, keď v prvom kole zdolali Nové Zámky doma Gbely 4:1, v druhom remizovali 1:1 vo Vrábľoch s FC ViOn Zlaté Moravce B - Vráble, no a v treťom porazili na vlastnom trávniku utešeným gólom Tomáša Kissa z priameho kopu „do šatne“ nebezpečný Boleráz 1:0. Od leta nový prezident FKM Nové Zámky František Sucharda sa nechal pre médiá počuť, že v tejto sezóne je jeho jediným cieľom víťazstvo v najvyššej krajskej súťaži, opätovný návrat medzi treťoligistov a v nasledujúcich troch rokoch sa pokúsi dostať zeleno-biely klub do celoslovenskej druhej ligy. Ťažko skúšané srdce futbalového fanúšika v tomto okresnom meste na Podunajskej nížine zaplesalo, ako už dávno nie. Úspešný podnikateľ totiž pred vyše desiatimi rokmi prebral hokej v najnižšej súťaži, prihlásil ho aj do maďarsko-rumunskej ligy, len aby sa čo najrýchlejšie predral medzi slovenskú elitu. V minulej sezóne extraligy už zdolával nielen väčšieho brata z krajskej Nitry, ale opakovane napríklad aj bratislavský HC Slovan a jeho hviezdny útok legionárov zo zámoria bavil nevídanou produktivitou cez televízne obrazovky celé hokejové Slovensko. Sucharda zavádza nové móresy už aj vo futbale a môže mu byť jedno, s akými hráčmi bude napĺňať nové výzvy v rodnom meste. Nové Zámky hrali vo svojej 116-ročnej futbalovej histórii aj vyššie súťaže, no až doteraz sa nestalo, aby v ich prvom mužstve nebolo jediného odchovanca. V kontraste je napríklad príbeh takého Rudolfa Dömeho, ktorý hral skoro celú svoju dlhočiznú kariéru za rodné Zámky a v kabíne velil s kapitánskou páskou na rukáve aj známejším menám. Až na sklonku aktívnej činnosti mu vtedajšie vedenie umožnilo odísť do rakúskeho Siegendorfu. Doba je však iná a roky strádajúcemu novozámockému divákovi, ktorý baží po dobrom futbale je dnes naozaj jedno, s akými hráčmi budú Nové Zámky konečne zase víťaziť. Snom futbalovo-hokejového manažmentu je preniesť postupne aspoň čiastočne elektrizujúcu extraligovú atmosféru zo zimného štadióna aj na tej futbalový. Ak by sa to naozaj podarilo, víťazom by bola najkrajšia hra. Činovníci FKM netajili svoje postupové ambície už pred sezónou, zostáva len veriť, že nejdú s bubnom na zajace a že kouč Süttö, ktorý má skúsenosti aj z vyšších súťaží, dokáže ukočírovať pomerne narýchlo poskladaný mančaft počas celej dlhej sezóny. Svoje ambície budú mať totiž zaiste aj ďalší rivali. 

Záujem o futbal v zeleno-bielych Nových Zámkoch začína po piatich rokoch opäť stúpať.
Záujem o futbal v zeleno-bielych Nových Zámkoch začína po piatich rokoch opäť stúpať. (Autor: FKM Nové Zámky)

Süttö presedel nad videami celé hodiny 

Nového prezidenta a hlavného sponzora FKM Františka Suchardu v minulosti na futbale vídať nebývalo. Zaujímalo nás preto, či bol klubový šéf napríklad na zápase druhého kola vo Vrábľoch. „Samozrejme, že bol. Pán Sucharda sa zaujíma veľmi intenzívne o situáciu v tíme a so svojimi ľuďmi riešia operatívne všetko potrebné. Osobne som s ním v pravidelnom telefonickom kontakte a má na mňa otázky,“ reagoval tréner Marián Süttö, ktorý keď prišiel pred dvomi rokmi do Nových Zámkov, hovoril viac-menej o amatérskych podmienkach. „Niektorých hráčom som videl v týždni prvýkrát až na piatkovom tréningu,“ prezradil vtedy. Teraz dostal v krátkej letnej prestávke za úlohu vyskladať silnejší mančaft. „Úprimne poviem, že to bolo poriadne hektické, postupne sme oslovili skoro päťdesiat futbalistov. O hráčoch zo západu Slovenska som prehľad mal, niektorí našu ponuku odmietli, lebo napríklad v Rakúsku majú lepšie podmienky. Keď sa možnosti minuli, dostal som sa až na východ krajiny a napríklad na Prešovčana Mateja Pazderáka som prišiel tak, že v štatistikách figuroval za štvrtoligovú Čaňu medzi najlepšími strelcami celej súťaže. Cez dostupné videá zo zápasov som si ho odsledoval a potom získal prostredníctvom dostupných zdrojov ďalšie informácie. Zaujímal som sa aj o ďalších hráčov, aj známejšie mená, ale ich požiadavky boli pre nás privysoké. Nad videami pri sledovaní prípadných posíl som strávil doslova niekoľko hodín.“ 

Cleber Zámky odmietol, je v Malženiciach

Nové Zámky odmietol napríklad aj dobre známy „Nitran“ a bývalý prvoligový strelec Cleber z Brazílie, ktorý uprednostnil druholigové Malženice. „Niektorých futbalistov poznám dobre, ale najťažšie bolo presvedčiť ich, aby nášmu klubu a novému projektu začali dôverovať.“ Na brankárovi Andrejovi Maťašovskom, zadákoch Michalovi Hambálkovi a Kirilovi Sobolevskyim, či Matejovi Palackovi, ktorý sa vrátil cez Rakúsko z druholigovej Rače Bratislava, by sa malo dať stavať. Veď napríklad 24-ročného stopéra Sobolevskyiho, ktorý prichádza z treťoligových Veľkých Ludiniec, skúšala pred rokom prvoligová Skalica. „K Maťašovskému sme priniesli ešte brankára Kastsiukevicha, aby sme mali dobrú dvojicu, ale káder ešte stále nemáme definitívne uzatvorený. Nakoniec, až po prvom kole prišli napríklad Matúš Móri z Nitry a Olexandr Voitiuk z Trenčína. Škoda len, že o novej situácii v klube som nevedel o čosi skôr, pretože niektorých dobrých hráčov, s ktorými som roky v kontakte, si v rakúskych nižších súťažiach sponzori „ošetrili“ už pred koncom súťaží. Veľa hráčov bolo u nás na skúške, ale nakoniec odišli, som však rád, že sme získali aj Patrika Begáňa z Považskej Bystrice a Tomáša Kissa z Galanty. V časovej tiesni a hektike som možno urobil aj chybičky, bola dokonca aj chvíľa, keď som prestával veriť, že to všetko stihneme dať dokopy. Opakujem však, na zložení kádra a aj podmienkach pre mužstvo, pracujeme neustále,“ dopovedal rozlietaný kouč-manažér Süttö, aby mohol zodvihnúť ďalší telefonát, veď prestupové obdobie ešte neskončilo. 

Veľká letná posila Nových Zámkov Andrej Maťašovský chytala v prvej lige aj za Podbrezovú.
Veľká letná posila Nových Zámkov Andrej Maťašovský chytala v prvej lige aj za Podbrezovú. (Autor: TASR)

Favorit musel v Kmeťove otáčať

Slovnaft Cup, stretnutie 2. kola: 

ŠK Kmeťovo – FKM Nové Zámky 1:4 (1:1). Góly: 23. Peter Procháczka – 45. Olexandr Voitiuk, 63. Sibanda Ayanda, 73. a 82. Matej Palacka. 

ŠK: A. Letko – Varga, P. Procháczka, T. Sádovský, Zrubec, A. Sádovský, Gašparík, Lovska, Soboňa, M. Letko, Jurkáček (Pavlatovský, L. Švec). Hrajúci tréner Alexander Soboňa. 

FKM: Kastsiukevich – Ďurek, Sobolevskyi, Móri, Vereha, T. Tóth, Flašík, Begáň, Palacka, Pazderák, Voitiuk (Doktorík, Kiss, Ayanda, Obert). Tréner Marián Süttö. 

V prvom kole pohára prešli Nové Zámky cez nováčika piatej ligy JV Tvrdošovce, no na Štadióne Juraja Szikoru zvíťazili gólom posily z Lehoty pod Vtáčnikom Sibandu Ayandu „až“ zo 70. minúty 1:0, kým Kmeťovčania postúpili cez krvácajúci FC Nitra, na ktorý je vyhlásený konkurz a bol už vylúčený zo všetkých súťaží, bez boja. Na Dereku sa stretli v 2. kole Slovnaft Cupu rovnakí súperi ako presne pred rokom, kedy domáci Alex Sádovský vyrovnal na polčasových 1:1 a treťoligista šiel do vedenia Dávidom Doktoríkom 20 minút pred koncom, aby nakoniec postúpilo ďalej okresné mesto s exreprezentantom Ľubomírom Michalíkom v zostave po víťazstve 3:1. FKM však prišiel túto stredu s úplne iným mužstvom, v ktorom zostalo z vlaňajška miesto iba Dávidovi Doktoríkovi a ešte aj nestarnúcemu 41-ročnému hrajúcemu asistentovi trénera Igorovi Obertovi. Vari najväčšia letná posila zeleno-bielych, nitriansky odchovanec a bývalý prvoligový brankár Andrej Maťašovský oslávil uplynulý víkend 35 narodeniny nielen vychytanou nulou proti silnému Bolerázu, ale aj posunom svojho mužstva na prvé miesto štvrtej ligy. Jeho zákroky dodávajú istotu celému mužstvu, ale v pohári dostal voľno. Svoje tajné plány mal však doma aj posilnený šiestoligista. Tie sa začali napĺňať v 23. minúte po priamom kope Ihora Lovsku a dorážke do odkrytej bránky nestarnúceho Petra Procháczku – 1:0. Hostia však Olexandrom Voitiukom gólom do šatne vyrovnali a po obrátke v úmornom teple a striedaní štyroch hráčov jasne dominovali. Nakoniec zvíťazili zaslúžene 4:1 a v treťom kole pohára privítajú treťoligový Baník Kalinovo. Najbližšiu nedeľu cestujú Novozámčania v štvrtom kole štvrtej ligy k barážovému nováčikovi do Trenčianskych Stankoviec, ktorý zatiaľ zvíťazil nielen doma s Kozárovcami, ale minulú nedeľu aj na pôde obhajcu bronzu v Lednických Rovniach, kde dokázal otočiť z 2:0 na 2:3. Najbližší súper FKM má v obrane stále iba 34-ročného dvojnásobného majstra Slovenska Petra Kleščíka z trenčianskej éry a k dobru ešte aj dohrávku prvého kola proti Prievidzi. 

Vlani skončilo Kmeťovo na bronzovom stupienku VI. ligy V. Ako dopadne posilnený Derek teraz ?
Vlani skončilo Kmeťovo na bronzovom stupienku VI. ligy V. Ako dopadne posilnený Derek teraz ? (Autor: Lucas Villem)

M. Letko: Na tabuľku strelcov nepozerám, na celkovú áno

Jedeným zo služobne najstarších Kmeťovčanov je útočník Martin Letko. „Proti Novým Zámkom sme za stavu 1:0 nevyužili jednu šancu, v závere polčasu prišla naša chyba a vyrovnanie. V druhom polčase boli hostia lepší a zaslúžene idú v pohári ďalej. My sa však potrebujeme sústrediť hlavne na šiestu ligu, v ktorej máme v tejto sezóne ambície hrať o najvyššie priečky a pokúsiť sa o postup. S týmto mužstvom, podľa mňa, by sme na stred piatej ligy mohli mať,“ hovorí opora ŠK, ktorej úvod sezóny strelecky vyšiel. „Martin Letko je pre nás v ofenzíve ťažiskovým hráčom, góly ktorého budeme ešte potrebovať. Proti favorizovaným Novým Zámkom sme sa v prvom polčase držali dobre, ale pohár berieme hlavne ako prípravu na nedeľňajší zápas proti tretím Želiezovciam. V tejto sezóne chceme súťaž vyhrať,“ potvrdil ambície ŠK hrajúci kouč ŠK Kmeťovo Alexander Soboňa. Päťgólový Martin Letko je aktuálne spolu s Petrom Nagyom zo Semerova najlepším strelcom celej šiestej ligy Východ, keď okrem hetriku v sobotňajšom treťom kole v Starom Tekove, kde zariadil víťazstvo 3:0, strelil dva góly v druhom kole vo víťaznom domácom zápase 5:0 proti Podlužanom. Bude sa môcť univerzálny futbalista po letnom posilnení mužstva ešte viac venovať ofenzíve, prípadne myslieť povedzme na top tri v poradí strelcov? „Vyslovene typickým strelcom sa necítim, keď vidím lepšie postaveného spoluhráča, radšej prihrávam. A na tabuľku strelcov nepozerám už vôbec, v tejto sezóne ma ale bude určite zaujímať celková tabuľka mužstiev. Stredajší pohárový zápas s Novými Zámkami vo veľkom teple nás trochu vyšťavil, pričom Želiezovce nehrali. V nedeľu si ale na nich a ich posily zo zahraničia trúfame a zaujímať nás budú iba tri body,“ povedal pre zväzový web odchovanec Komjatíc, ktorý hral pod známym koučom Petrom Lérantom vo výsledkovo dobrej ére napríklad aj tretiu ligu za Nové Zámky. Rovnako, ako lídra štvrtej ligy z okresného mesta, aj Kmeťovčanov bude teda zaujímať predovšetkým dlhodobá súťaž. Tú po troch kolách vedú - výlučne s odchovancami hrajúce - Komjatice, ale favoritov na postup treba hľadať niekde inde. Aktuálne je Kmeťovo o skóre štvrté a už túto nedeľu privíta v šlágri kola spomínané Želiezovce, ktoré sa chcú okamžite vrátiť do piatej ligy JV. Práve táto dvojica spolu s vlaňajším vicemajstrom zo Šiah a exštvrtoligová Marcelová, ktorá sa prihlásila paradoxne až do šiestej ligy, budú patriť medzi najväčších ašpirantov na stupne pre víťazov. Kmeťovčania pritom patrili ešte vlani na jeseň skôr k priemeru, v zime však vyťažili z „rozpadu“ piatoligovej Podhájskej a hlavne z opätovného návratu sponzora. Z Podhájskej prišiel nielen hrajúci tréner Alexander Soboňa, ktorý v tejto role šiestu ligu Východ vyhral už predvlani, ale aj osvedčený stopér Peter Varga, ďalej skúsený Kamil Pavlatovský či Julian Tóth a po jari strávenej v majstrovských Tvrdošovciach nakoniec aj ostrieľaný Ihor Lovska. Navyše, toto leto prichádza brankár s dobrou rozohrávkou Zsolt Bálint z konkurenčného Veľkého Kýra, ale aj 21-ročný odchovanec Tatrana Prešov Adam Šoltís. K mužstvu sa pripojil tiež 29-ročný Adam Gašparík, ktorý bol pred rokmi aj v treťoligovom Palárikove a jarné hosťovanie z piatoligového Branču premenili v prestup tvorivému záložníkovi a odchovancovi Šurian Adriánovi Procháczkovi. Inak, v stredajšom pohárovom zápase proti lídrovi štvrtej ligy nastúpil v bránke ŠK brat Martina Letka Adam. V Soboňovom kádri sú však aj nádejní kmeťovskí odchovanci, ako 19-ročný Alex Sádovský či o rok mladší Lukáš Švec, no a ďalší odchovanci úspešnej susedskej kmeťovsko-michalskej žiackej školy Tomáš Sádovský a Jakub Jurkáček si ešte predvlani vyskúšali jednu sezónu aj v tretej lige Západ vo farbách Imeľa. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: