Správy

Ladislav Gádoši si vypočul problémy V. ligy Západ

Iveta Šodelová|12. mar 2018 o 00:00

Martina Radošovská/ ZsFZ

Zima povedala svoje posledné slová a opäť sa nám rozbehol kolotoč futbalových súťaží v regióne. Počas prestávky však bola horúcou témou V. liga Západ, v ktorej účinkuje iba šesť tímov!

Predseda Západoslovenského futbalového zväzu Ladislav Gádoši v spoločnosti podpredsedu zväzu Štefana Kormana a predsedu Športovo-technickej komisie Tibora Révaya ešte pred štartom jari nasmerovali svoje kroky na oblastné futbalové zväzy do Trnavy a Senice, ktorých kluby hrajú práve v tejto súťaži. Vypočuť si chceli názory funkcionárov, ktorí sa mali vyjadriť, či a za akých podmienok majú záujem o účinkovanie v V. lige Západ.

Obe stretnutia mali rovnakého spoločného menovateľa, zisťovali sa nálady a zároveň hľadali riešenia. Gádoši uviedol, že V. liga Západ patrí medzi priority, kluby v trnavskej aj senickej oblasti požiadal o spoluprácu. „Západoslovenský futbalový zväz chce navýšiť počet účastníkov v tejto súťaži a následne ju aj zastabilizovať.“ Na diskusiu je počet účastníkov, ktorých môže byť dvanásť, štrnásť a aj šestnásť. Súťaž s dvanástimi účastníkmi by sa mohla hrať s modelom Fortuna ligy. V sezóne by všetky mužstvá odohrali 32 kôl, plusom by bol aj nesporne atraktívny model.

Na stretnutí so zväzovými funkcionármi hovorili zástupcovia klubov aj o problémoch, ktoré ich trápia. Viacerí sa boria s problémami okolo mládežníckych družstiev, boľavým miestom je aj slabšie technické zázemie, kritikou prešiel aj prestupový a registračný poriadok, ktorý zvýhodňuje hráčov. „Každý problém sa dá vyriešiť, len o nich musíme spolu hovoriť, aj preto som rád, že sme dokázali spolu tieto témy otvoriť,“ reagoval v diskusii Ladislav Gádoši.

V Trnave chcú súťaž so štrnástimi účastníkmi

Na sedení v Trnave boli prítomní aj domáci predseda ObFZ Vladimír Hracho a sekretár Emanule Cuninka, tiež viacerí členovia výkonného výboru. Zo sedemnástich účastníkov najvyššej oblastnej súťaže prišlo na stretnutie štrnásť klubov, chýbali len Koplotovce, ktoré sa medzičasom zo súťaže odhlásili, Drahovce a Krakovany.

Kluby z trnavskej oblasti deklarovali, že chcú byť pri tvorbe novej V. ligy nápomocné, avšak niektoré zároveň priznali, že bojujú s existenčnými problémami, preto si vyššiu súťaž nemôžu dovoliť.

Kluby ako Zeleneč, Zvončín, Špačince, Voderady, Dechtice či Červeník by mali záujem postúpiť do vyššej súťaže za podmienok, že bude mať minimálne 12, resp. 14 účastníkov a zároveň súhlasili aj s navrhnutým hracím modelom. Horná Krupá, Majcichov a Zavar boli v komentároch zdržanlivejší. Trápia ich problémy s mládežníckymi družstvami či cestovanie .

V senickej oblasti má záujem šesť klubov

Na senickom zväze privítali zástupcov regiónu aj klubových funkcionárov predseda Oblastného futbalového zväzu Senica Miroslav Guček a sekretár Miroslav Maca. Prizvaných bolo osem tabuľkovo najlepšie postavených mužstiev z najvyššej oblastnej súťaže, a tiež štyri kluby, ktoré momentálne v V. lige Západ pôsobia.

Aj kluby v senickej oblasti trápia rovnaké problémy ako v trnavskej, mínusom je nedostatok detí. Funkcionári mali ťažké srdce aj na prestupový poriadok, ktorý vložil do rúk hráčov veľkú moc, s čím je aj spojená nechuť funkcionárov, ktorí sú z tejto situácie frustrovaní.

Napriek tomu však väčšina prizvaných klubov súhlasila s účasťou v V. lige za podmienok minimálne 12-účastníkov s modelom ako v najvyššej slovenskej súťaži. Kluby ako Gbely, Mokrý Háj, Brodské a Moravský Svätý Ján, ktoré v V. lige Západ pôsobia, by v súťaži aj naďalej chceli pokračovať. Aj kluby z oblastnej súťaže vyjadrili záujem, konkrétne ide o Rybky a Radimov. „Problémy sú na to, aby sa riešili. Mládež je pre nás ale aj naďalej samozrejme prioritou, od budúcej sezóny napríklad prechádzame na systém financovania delegovaných osôb u všetkých mládežníckych zápasov,“ prezentoval Ladislav Gádoši novinku, ktorá odľahčí záťaž v klubových pokladniciach.

Šéf najväčšieho regiónu pri rozlúčke v Senici vyjadril potešenie zo záujmu klubových funkcionárov riešiť situáciu, ktorú bude mať pod patronátom Športovo-technická komisia Západoslovenského futbalového zväzu.

 

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: