Vymaniť sa zo spackaných momentov

Šéfredaktor|23. feb 2018 o 00:00

Šarišania by mali nabrať akú-takú istotu a objaviť znovu pôdu pod nohami

Hlavu hore, ide sa ďalej. Toto si hovorili prvoligoví futbalisti Tatrana Prešov okamžite po tom, čo sa skončil ich prvý jarný duel s Podbrezovou. Nuž, je to správne, športové, ale vlastne aj jediné, čo im zostávalo v tejto situácii. Nechceme byť zlými prorokmi, ale podobné pocity aj „vyhlásenia“ u nich ešte budeme v priebehu druhej fázy súťaže počuť i vnímať.

Zelenobieli majú najslabší útok a najderavejšiu defenzívu. Momentálne – a vlastne už dlhší čas – vyzerajú byť na tom najhoršie, hoci na poslednom mieste sa ešte neocitli. Lenže – bez štipky irónie – čo nebolo, môže byť. Stačí jedno-dve ďalšie zakopnutia a situácia sa môže rapídne zvrtnúť ešte k horšiemu. Šarišania doplácajú možno nie na koncepčné veci a stratégiu, ale určite na spackané detaily, kľúčové momenty. Vpredu sú ako úbožiatka bez myšlienky a nápadu, vzadu sa zase neraz nechajú vyškoliť akciou rivalov. Trpezliví fanúšikovia si hovoria: To chce čas. Hlavne vzhľadom na zmeny, ktoré sa udiali v zime vrátane nástupu nového kouča Mišovca. Lenže kalendár sa nezastaví, kolá pribúdajú a pomaly sa začne kľúčová kapitola ročníka – boje v nadstavbe. Dovtedy by mali Šarišania nabrať akú-takú istotu a objaviť znovu pôdu pod nohami.

Premiéra nedopadla dobre ani pre kapitána Martina Luberdu. Ten na margo súperenia s Podbrezovčanmi riekol: Vedúci gól hostí v podaní Dávida Leška nás zabrzdil, ale snažili sme sa hrať ďalej. Žiaľ, z dvoch šancí súpera sme dva razy inkasovali. Z toho sme boli nešťastní. Po zmene strán a vylúčení Mira Petka sme hrali vabank. Nehrali sme celkove zle, ale chýbala nám šťastena v zakončení a viac pokoja. Na ťažkom teréne nebolo jednoduché kombinovať, preto bolo veľa súbojov. Zámer nám nevyšiel, ale musíme sa sústrediť na ďalší duel s Trenčínom,“ prezradil urastený stopér, ktorý na margo spolupráce s nováčikom Prikrylom naznačil, že veľa toho ešte v strede obrany nenahrali, ale pochválil spoluhráča, že je šikovný a bude to fungovať ešte lepšie. Nuž, s Podbrezovou sa Tatran na jar stretne dovedna tri razy. Prvý diel tohto mikrosúboja vyšiel lepšie Stredoslovákom. Je to výhoda, že sa tieto merania síl budú opakovať? Treba sa poučiť z chýb, ktoré sme urobili. Rozhodne máme čo rivalovi vracať.“ A ako vnímate to, že proti vám skórovali bývalí spoluhráči, pričom Wiezik v Prešove predtým zahadzoval tutovky ako na bežiacom páse? Tak to chodí. Neviem, či sa nejako mimoriadne motivovali alebo je to nejaké nepísané pravidlo, že hráč, ktorý zmení dres, sa presadí vzápätí vo farbách iného tímu, kam odíde,“ riekol M. Luberda, ktorý mal po prvý raz v najvyššej súťaži kapitánsku pásku. Bola to trošku väčšia zodpovednosť, ale zase nič také, čo by ma zväzovalo. Nejako som si to nepripúšťal. Snažím sa odviesť na ihrisku maximum bez ohľadu, či som kapitánom alebo nie. Treba aj usmerniť mladších chlapcov,“ dodal obranca Prešovčanov, ktorý na margo nervozity dodal: Bola to záležitosť terénu a množstva súbojov. Po našej červenej karte sa to navyše priostrilo. V ostatnom čase nám to proti tomuto konkurentovi nevychádzalo, preto verím, že by sme to mohli otočiť práve v druhej časti jarnej fázy. Hovorí sa, že zlý začiatok - dobrý koniec, nuž, bodaj by to tak bolo a platilo.“


 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: