Trendom hrať nižšie, ale bez veľkej námahy

Šéfredaktor|11. júl 2018 o 00:00

Svit nemá momentálne postupové ambície

Napriek tomu, že treťoligoví futbalisti Svitu mali v minulej sezóne výborný finiš a v piatich záverečných zápasoch získali plný bodový zisk, predsa sa im nepodarilo odvrátiť pohromu. Zvládli síce aspoň malý zámer – preskočiť Sabinov a dostať sa na predposlednú priečku, no v konečnom účtovaní to bola iba cena útechy. Podtatranci sa museli porúčať z najvyššej regionálnej súťaže a teraz môžu rozjímať o tom ako ďalej.

Kolektívu FK veľa nechýbalo, aby sa udržali medzi východoslovenskou elitou, lenže manko z jesene bolo také obrovské, že by to bol doslova malý zázrak. Vlani v prvej časti získal len tri body za tri remízy, na jar si zaknihoval poltucet výhier, no ani ten nestačil na záchranu. Keby bola jeseň o čosi bodovo úspešnejšia, bolo by po starostiach. Lenže vlani doslova pár hodín pred úvodným súťažným výkopom sa nám rozsypal káder, hráči poodchádzali a tak sme uvažovali, či vôbec absolvujeme súťaž. Preto bola jeseň taká, aká bola, vedeli sme, že to bude náročné a boli sme od začiatku jasným kandidátom na vypadnutie. Až po zimných príchodoch sa nám podarilo stabilizovať ako-tak súpisku a v odvete sme neboli obetným baránkom, ale vyrovnaným súperom pre každého,“ vrátil sa ku kritickému momentu tréner Milan Jambor, ktorý zostáva pri kormidle aj naďalej, ale v čase, keď sme spolu hovorili, ešte nemal poruke dostatok podrobných informácií o podobe mančaftu. Aj preto, že mužstvo začalo s prípravou iba skraja tohto týždňa. Uvidíme, koľkí chlapci prídu na prvé tréningy a ako to bude vyzerať.“

Po minulej stresujúcej sezóne nie je nič príjemné pustiť sa do ďalších zaberačiek, navyše ak sa mužstvo ocitlo v nižšej súťaži. Lenže času veľa nazvyš nie je, lebo čo nevidieť sa rozbehnú zápolenia v IV. lige. Po dvoch rokoch strávených v III. lige si Sviťania oprášia vedomosti zo IV. ligy. Bude hlavný cieľ čím skôr sa vrátiť? To by muselo všetko klapať na sto percent, musel by byť kvalitný káder a dostatočné podmienky. Nie je to jednoduché postúpiť a momentálne také ambície ani nemáme.“ Takže to skôr vyzerá na to, aby sa v klube stabilizovali pomery a pripravili sa podmienky na prípadný neskorší boj o postup? Treba zdravé jadro tímu a dopĺňať súpisku. Keď bude dobrá partia a kvalita hráčov, tak určite najvyššie priečky sa pokúsime atakovať, lenže teraz ešte nevieme, aké mužstvo sa nám podarí dať dokopy.“ Záver minulého ročníka by mohol byť kapitálom v hernom sebavedomí celku, avšak kormidelník naznačil, že ráta s odchodom niektorých jednotlivcov a bude treba plátať znovu diery na súpiske a budovať novú kostru. Prichodí nám doplniť naša rady. Pravdaže, odchody futbalistov za lepšími podmienkami sú prirodzená vec a s tým treba rátať. Je to neustály kolotoč, nám sa to prihodilo v masívnom meradle vlani v lete.“ M. Jambor predpokladá, že v tomto období približne piati-šiesti borci opustia šatňu Svitu. Aktuálne prevláda trend, že hlavne skúsenejší chlapci, čo majú niečo odohrané, radšej idú hrať nižšiu súťaž, kde to pre nich nie je také náročné na tréningoch aj v zápasoch a dostanú primeranú odmenu. Domnievam sa, že predovšetkým mladší adepti by mali však mať viac ambícií hrať čo najvyššie, aby sa ukázali a dostali sa do lepších klubov. Lenže nebojujeme s týmto javom len my, ale aj iní. Nehovoriac o tom, že naše zázemie bolo primerané, patrili sme – ak som to porovnával s ostatnými účastníkmi tretej ligy – do stredu pelotónu. Nemali sme síce top podmienky, ale chlapci predsa aj niečo mali za vynaloženú námahu, obetavosť či čas strávený v dianí. Takže istá kompenzácia, akú si môžeme dovoliť - na rozumnej úrovni - bola,“ dodal M. Jambor.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: