Pod taktovkou Klinsmanna

Šéfredaktor|3. dec 2019 o 20:20

Ondrej Duda v Herthe Berlín spozná trénerské metódy nemeckej futbalovej osobnosti

 

Slovenský futbalový reprezentant a sninský odchovanec Ondrej Duda má nového trénera. Prvú informáciu prinieslo 27. novembra periodikum Bild s avízom, že lavičku Herthy Berlín prevzal Jürgen Klinsmann, ktorý nahradil Anteho Čoviča. Hertha Berlín to následne potvrdila na klubovom webe. 

 

Päťdesiatpäťročný Klinsmann sa dohodol na spolupráci do konca tejto sezóny, asistenta mu bude robiť Alexander Nouri, bývalý tréner Werderu Brémy. Ich úlohou bude vylepšiť postavenie Herthy, ktorá figuruje v ligovej tabuľke na hranici vypadnutia s 11 bodmi. „Výkony a výsledky nás priviedli k tomuto riešeniu. Samozrejme, bolí ma to, ale Hertha je pre mňa viac ako zamestnávateľ a verím, že zmena pomôže,“ povedal Čovič na webe Herthy Berlín.

V rokoch 2004 - 2006 viedol Nemecko, ktoré na domácich MS získalo 3. miesto. Pred ročníkom 2008/2009 prevzal na klubovej úrovni Bayern Mníchov, ale vydržal iba do apríla 2009. V období 2011 - 2016 trénoval Američanov. Do berlínskeho tímu prišiel v novembri, pôvodne mal pôsobiť ako poradca v dozornej rade.

Hertha Berlín má od júna nového veľkého investora, nemecký obchodník Lars Windhorst zvýšil svoj podiel v klube na 49,9% po získaní ďalších 12,4%. Je to maximum, lebo pravidlo 50+1 bráni kupujúcim získať väčšinový podiel v kluboch Nemeckej futbalovej ligy (DFL). V druhom rade zaplatil sumu 99 miliónov eur, pričom už predtým investoval 125 miliónov eur. Jednalo sa o jednu z najväčších majetkových transakcií v histórii Bundesligy. 


 

„V Herthe sa udialo viacero noviniek. S investíciami súviseli aj nákupy, padol historický rekord, keď za 21 miliónov prišiel z Watfordu anglickej Premier League Dodi Lukebakio, 21-ročný mladík. Nemecká Bundesliga je trénersky špecifická, vychovávajú si adeptov od mládežníckych kategórií, aby sa úplne stotožnili s filozofiou klubu. Výnimkou sú akurát Dortmund a Bayern Mníchov. Vstupom investora sa ambície klubu zvýšili, ale hneď úvod sezóny ukázal, že to nejde. Po piatom kole prestal hrávať Ondro, tiež Salamon Kalou, nepomohlo ani to, vrcholom sa stala naposledy debakel v Augsburgu 0:4 aj s vylúčením frustrovaného brankára Jarsteina v 28. minúte. Pohár trpezlivosti pretiekol, tréner Cović odstúpil. Ako prvý adept sa spomínal Niko Kovać, naposledy trénujúci Bayern Mníchov. Je odchovancom Herthy Berlín, narodil sa tu, ale keďže je krstným otcom Čovićovmu synovi Fabriziovi, z angažmánu nateraz zišlo. Situáciu tak zachránil Jürgen Klinsmann, ostáva naďalej v dozornej rade a stal sa tiež trénerom. Predbežne do leta, kedy by mal prísť Niko Kovać,“ objasnil čerstvú situáciu Ondrej Duda starší. 

Ako syn Ondrej vnímal persónu nemeckého futbalu v pozícii kouča? - „Klinsmann hneď vymenil celý realizačný tím, asi osem ľudí, začal teda od podlahy. Prvé informácie od Ondra hovoria o prirodzenom rešpekte, tiež však aj usmievavom a pohodovom type človeka. Vie, čo chce, výsledky ukážu, ako zmena Herthe prospela,“ dodal Duda senior.

  V sobotu doma privítala nemecká „stará dáma“ šiesty Dortmund, prehrala 1:2, následne cestuje do Frankfurtu (10.), potom privíta doma Freiburg (6.), cestuje do Leverkusenu (7.) a jeseň zakončia „modro-bieli“ doma s Mönchengladbachom, aktuálnym lídrom.

Foto: net

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: