Hlavné menu

Nemienia sa ležérne viezť na priaznivej vlne

Šéfredaktor|2. jan 2017 o 01:00

Pre Tatran môže byť prostredie pod Tatrami aj plusom

Zimné obdobie nemajú futbalisti príliš v láske. Je to pre nich obdobie, v ktorom zbierajú silu, vytrvalosť, kondíciu, rýchlosť. Viac sa trénuje, menej hrá, ale tréneri vedia, že bez týchto galejí by potom počas sezón hráči boli mínusoví. Aj prvoligisti Tatrana Prešov sa už hotujú na nastávajúcu zaberačku, ktorá bude predchádzať jarným vystúpeniam. Kalendár sa rýchle míňa a aktéri sa ani  nenazdajú, kedy im prichodí vybehnúť na súťažné plochy.

 

V druhej časti uplynulej jesene sa v tábore zelenobielych ukázal nový kormidelník Miroslav Jantek, ktorý začal navigovať tím k záchrane. Už v prvých zápasoch sa ukázali sympatické prvky, ktoré dovtedy driemali niekde v úzadí. Lodivod sa zameral na to, aby vytiahol z každého jednotlivca strop jeho možností a budoval vzájomnú dôveru medzi ním a zverencami.  Aj preto ho mrzelo počínanie si legionára Ashirua, ktorý sa rozhodol znenazdajky pre odchod inde. Pravda, možno to nebude jediná zmena, ktorá sa udeje v medzisezónnom  období. Generálny manažér Tatrana Marek Trávniček to už okrajovo pred časom avizoval. Na jeho slová neskôr nadviazal samotný lodivod, ktorý však vylúčil nejaké zemetrasenie v kádri.

„Vedno zastávame spoločnú filozofiu bez nejakých výrazných zásahov do tímu, ktorý je pre mňa prioritný. Všetko musí vychádzať zo šatne. Pohrávame sa s myšlienkou angažovania dvoch hráčov, ktorí budú mať kvalitatívne na to, aby zvýšili potenciál mužstva. Dali sme iba jedenásť gólov a to hovorí za všetky komentáre. Vieme, kde máme boľačky. Už som sa vyjadril, že 90 percent kádra aj z pohľadu charakteru má svoju hodnotu a ja mu verím. Preto nechceme robiť nejaké radikálne rozhodnutia, ale potrebujeme takých, ktorí v kľúčových chvíľach rozhodnú zápas.“ M. Jantek naznačil, že mu ide o to, aby hráči predvádzali výkony na hranici svojho limitu a dúfa, že to všetko sa na jar ukáže, pokiaľ borci odovzdajú maximum už v tréningovom procese.

Nuž, lanská fáza je už minulosťou a treba myslieť na nový rok. Šarišania prípravu odštartujú  9. januára. „Chlapci dostali voľno, no majú plán individuálnej prípravy hlavne silového charakteru. Spolupracujeme s mnohými odborníkmi na zvýšenie jednotlivých kondičných parametrov. Keď sa zídeme spolu, každý adept musí dokázať, že nezaháľal. Kto  to nezvládne, môže rátať aj s rozlúčkou. Sú to však profíci a vedia, ako sa majú správať a čo musia urobiť, aby splnili našu víziu. V zime neplánujem mnoho zápasov, skôr sa zameriame na nácvik spôsobu hry, ktorý mienime forsírovať.“

A ako tréner vníma pôsobenie v akože domácom prostredí v Poprade? „Niečo mi navráva, že to bude mať viac plusov ako mínusov. Hoci prešovský fanúšik je značne náročný, čo viem naozaj potvrdiť, predsa bude chýbať. Na druhej strane región pod Tatrami môže zohrať pozitívnu rolu. V úvode hráme so Slovanom a určite lákadlom budú hostia, hoci by som bol rád, keby sme to boli my. Je to na nás, aby sme chytili divákov za srdce a tí si potom povedia, že sa budú chodiť pozerať  hlavne na nás. Som presvedčený, že zvýšime záujem publika o nás a zužitkujeme  vlnu futbalového boomu, ktorá tu panuje,“ dodal Miroslav Jantek. Spolieha sa na to, že predsa len najvyššia súťaž môže byť magnetom pre potenciálnych fanúšikov. Lenže k tomu, aby chodili Popradčania a ľudia z blízkeho okolia  povzbudzovať východniarov, neradno mať iba meno, ale je nutné niečím diváka presvedčiť. „Dúfam, že takúto ponuku predvedieme a získame si priazeň ďalších.“  Nuž, nezvyčajné domáce prostredie bude skúškou pre každého z kolektívu Tatrana. Iste je dobre, že nováčik má istotu záchrany vo vrecku, ale to neznamená, že sa mieni v tomto roku iba ležérne viezť na vlne priaznivých okolností, ktoré rozhodli v jeho prospech  vo veľkom predstihu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: