Hlavné menu

Každý post predmetom trpezlivosti

Šéfredaktor|20. júl 2017 o 00:00

Tatran má široký káder s otáznikmi

Po návrate medzi elitu sa prvoligoví futbalisti Tatrana Prešov hotujú na svoj druhý ročník. V tom minulom im kožu zachránilo odstúpenie Myjavy a skutočnosť, že nikto nevypadával. Takže Šarišania sa mohli pozerať dopredu bez obáv a pomaly si usporiadať myšlienky ohľadom tvorby nového kádra.

„Určite sme chceli byť lepší v minulej sezóne, ale vedeli sme, ako je to nastavené. Navyše niekedy hladké prehry boli aj dôsledkom taktiky, keď sme sa nezamerali iba na efekt, ale chceli sme si v praxi overiť, ako dopadneme, pokiaľ budeme hrať otvorenejšie na ihriskách súperov.  Určite však s príchodmi nových a skúsených hráčov by mala byť mentálna sila iná,“ podotkol tréner Miroslav Jantek, ktorý má v kádri pred vstupom do zápolení 26 jednotlivcov. Široký káder je podľa neho potrebný, lebo v priebehu pol druha mesiaca zelenobieli vrátane pohára absolvujú približne osem vystúpení. Pri otázke, či niekoho vyraďoval zo súpisky s naozaj ťažkým srdcom, riekol. „Vždy je to náročné a treba zohľadniť všetky skutočnosti. Trebárs Kubus a Rolinc majú svoj potenciál, ale ten gólový sa u nich v uplynulom ročníku neukázal naplno. Preto sme sa rozhodli pre obmenu týchto postov a nielen tých. Kostra je postavená na desiatich- jedenástich jednotlivcoch z kádra, čo pôsobil aj predtým a k nim hľadáme naozajstnú kvalitu, takých hráčov, ktorí sú lepší, ako tí, čo sa  nami museli rozlúčiť. Je to zložitý proces, preto musíme byť dôslední, trpezliví a rozmýšľať uvážlivo. Koniec koncov po niekoľkých zápasoch sa možno ukáže, že nám treba hľadať niekoho ďalšieho na konkrétny flek v zostave.“ Napriek tomu, že v košiari Tatrana je dosť borcov, predsa tréner aj funkcionári ešte stále pracujú na tom, aby dotiahli ďalších legionárov z Afriky, hoci momentálne je  situácia komplikovaná. Do začiatku septembra však zostáva ešte niekoľko týždňov na zrealizovanie aj tejto predstavy.

Pár dní pred premiérovu so Slovanom (domáce zápasy budú hrať Prešovčania znovu na popradskom štadióne)  ešte stále nie je celkom vyjasnené zotrvanie podaktorých nových hráčov. Týka sa to afrických futbalistov Maduku a Adekunleho, ktorí patria do širšieho kádra Trenčína. Okrem toho je otázne, či sa stihne vybaviť príchod Sedláka z Michaloviec a Miliutina z Lipian. Rokovania s Hovančíkom sa dostali do finálnej fázy a jeho pôsobenie je viac než sľubné (s Katonom sa to už podarilo  dotiahnuť do konca). „Chceme mať kvalitnejší, výkonnostne lepší káder popretkávanými typologicky vhodnými jednotlivcami. Veríme, že aj naša hra bude tomu zodpovedať,“ konštatoval M. Jantek, ktorého doplnil kapitán tímu Jozef Talian. „Hoci príprava nebola dlhá, nazdávam sa, že sme dostatočne nabudení a nachystaní. Tešíme sa na vstup so Slovanom, ale až ďalšie zápasy ukážu, na čo si môžeme trúfať.“

 

Prešov odohral  v rámci  prípravy  štyri duely. Prehral v Maďarsku s   Diósgyőrom  2:4, na Perleťovo pohári v Žirovniciach uhral  remízu s Jihlavou 0:0 (na penalty 3:1), zmierlivý výsledok dosiahol aj s Duklou Praha 1:1 (pok. kopy 5:6) a naposledy dominoval  v Bardejove 3:2. Dres si okrem Kubusa a Rolinca vyzliekol aj ostrieľaný D. Leško, ktorý zamieril do Podbrezovej a v súvislosti s Tubonemim ešte nevedno, či zostane na hosťovaní v Trebišove alebo sa poberie niekde inde. Z nových tvárí isté miesto na súpiske majú  Lénárt, Wiezik aj Černák a podľa slov kouča svoje schopnosti naznačili odchovanci  Grešák, Kraľovič, Špyrka. Momentálne v kádri Prešova figurujú:  Talian,  Ferenc, Slančík, P. Jacko,  Bartek, Kačala,  Petko,  Maduka, Luberda, Dupkala, Katona, Grešák,  Dzurík,  Keresteš, Špyrka, Micherda, Sedlák, Hovančík, Trebuňák,  Adekunle, Lénárt, M. Kraľovič, Černák, Streňo, Wiezik, Miliutin.

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: