Futbalistky netrénujú

Šéfredaktor|12. feb 2021 o 11:00

Ženská najvyššia súťaž čaká na reštart

So začiatkom odvetných častí futbalových súťaží (okrem prvej a druhej ligy ) to zatiaľ nevyzerá najlepšie. Nad pokračovaním nižších líg visia otázniky. Je pravda, že na určenie zostupujúcich a postupujúcich stačí mať odohraných polovicu zápasov, a tak budeme (dúfajme) poznať aj postupujúcich a zostupujúcich. Dôležité je to najmä v tretích ligách. Tie sú viazané (čo sa týka postupu) na ligu druhú a tá na najvyššiu súťaž.

Otáznik však visí aj nad najvyššou súťažou žien. Súťaž je prerušená a o jej možnom pokračovaní nikto nič nevie. Dohrávky sa mali realizovať už v januári. Z pochopiteľných príčin sa však nehralo a zväz o možnom pokračovaní tajomne mlčí. Dohrať aspoň polovicu zápasov je o to dôležitejšie , že v hre je účasť v Lige majstrov.

V súčasnosti majú družstvá najvyššej súťaže žien odohraných 5 -7 zápasov (súťaž má 10 účastníkov, takže každý musí hrať minimálne 9 zápasov). Tabuľku vedie Slovan, druhý je Partizán, tretia Myjava. Postavenie v tabuľke je však ovplyvnené počtom absolvovaných zápasov. Slovan ich má na konte 7 s bilanciou 7 6 0 1 50:3 18 . Druhé Partizánky majú síce o tri body menej ale hrali len 5 x. Bilancia Partizána 5 5 0 0 24:0 15. Tretia Myjava má bilanciu 6 4 0 2  36:5 12. Aj keď Slovan tabuľku vedie najlepšie sú na tom futbalistky z Horného Šariša. Tie svojich najväčších súperov zdolali. Na Slovane zvíťazili 1:0 a rovnaké víťazstvo dosiahli na domácom ihrisku s Myjavou.

Bardejovčanky dali 24 gólov. Najlepšou strelkyňou je Stela Semanová. Tá bola úspešná 8x. O gól menej dala Jelena Vujadinovič. Trikrát skórovala Maja Dimitrijevič, raz Henrieta Vaľušová, Veronika Galarovičová, Maja Šaranovič a Helena Božič. Jeden gól bol vlastný.

Červenú kartu videli Darija Dukič a Mária Petrová. Žltú Maja Šaranovič a Darija Dukič po 2, Tamara Gmitterová, Dominika Bereščáková, Helena Božič a Henrieta Vaľušová po 1.

V družstve je päť legionáriek Dukič, Vujadinovič, Šaranovič a Božič pochádzajú z Čiernej Hory a sú aj reprezentantkami svojej krajiny. Maja Dimitrijevič reprezentuje Srbsko. V jesennej časti nosila v Bardejove na rukáve kapitánsku pásku. Na Slovensku je už dlho, chce tu ostať a uvažuje nad prijatím slovenského občianstva.

V jesennej časti súťažného ročníka 2020-21 v drese Partizána nastúpili : Solárová, Drutárovská, Gmitterová, Dimitrijevič, Šaranovič, Božič, Dukič, Galarovičová, Vaľušová, Vujadinovič, Semanová, Bereščáková, Mattová, Petrová, Jacenková, Iľková , Vasiľková

Do Partizána vstúpil začiatkom roka nový sponzor. O osude ženského futbalu sa začali šíriť rôzne fámy. Prezident klubu Stanislav Soroka však deklaroval, že ženský futbal ostáva jednou z priorít klubu a ciele stanovené pred začatím sezóny ostávajú v platnosti.

Družstvo momentálne netrénuje a zahraničné hráčky ostali doma. Podobne aj hráčky, ktoré nemajú trvalý pobyt v Bardejove. Všetky kolektívy čakajú na pokyny, čo a ako ďalej.

Ako vyzerajú futbalové súťaže u našich susedov :

Maďarsko – mužstvá z nižších súťaží trénujú a hrajú prípravné zápasy, rovnako mládež

Česko – ako u nás

Ukrajina – mužstvá z nižších súťaží trénujú bez obmedzení a bez testov

Poľsko – od februára môžu trénovať všetci registrovaní športovci, od 12.2. otvorené haly a štadióny

Rakúsko – ako u nás

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: