Borovský futbal a michalovský hokej

Šéfredaktor|27. máj 2018 o 00:00

ALEXANDER ČERNEGA OSLÁVIL 60. NARODENINY

Dva športy s konkrétnym pomenovaním, ktoré sa spájajú s jedným menom. O futbal v Borove sa stará od prelomu tisícročí, v HK Dukla Michalovce bol prezidentom klubu od leta 2012 do marca 2017. Pred pár dňami, 10. mája, oslávil okrúhlych 60 rokov. Alexander Černega. Pri tejto príležitosti sme sa stretli a futbalovo-hokejovo podebatovali.

Vychádzajúc z príslovia „Košeľa bližšia ako kabát“ sme začali futbalom v Borove. Nielen výsledky nováčika 5. ligy aktuálne zaujímajú, uznanie si zaslúžia aj podmienky v areáli štadióna Milana Černegu, v regióne jediného futbalového stánku s umelým osvetlením. Futbal hráme na amatérskej báze, chlapci popri pracovných i školských povinnostiach v rámci možností trénujú, cez víkendy zápasmi robia radosť sebe aj divákom. Futbal mám rád, synovia Sašo a Ivo ho už roky hrajú, je to vec srdca. Na druhej strane bez peňazí sa futbalový klub spravovať nedá, vážim si každého, kto nám pomáha.“ Borovské futbalové prostredie môže byť vzorom pre ostatné kluby, nielen humenského regiónu. V aktuálnom pôsobení v 5. lige spoznávajú štadión Milana Černegu na vlastnej koži aj futbalisti klubov vranovského okresu. Prvé ihrisko bolo maličké, rozmerovo snáď 60 x 40 metrov, potrebovali sme získať záhumenky, ktoré ľudia obrábali. Nebolo to ľahké, v niektorých prípadoch došlo na hádky aj nenávisť, ale pomaly krok za krokom sa ihrisko rozšírilo, budovali sa šatne, tribúna, neskôr osvetlenie, závlahový systém hracej plochy. Dnes sa môžeme pochváliť, že máme jeden z najkrajších futbalových stánkov v našom regióne.“

Futbal v Borove vznikol v roku 1980, klub účinkoval v I. triede v rokoch 1998 – 1999, následne od sezóny 2010/2011 po uplynulý súťažný ročník. Teraz sú piatoligovým nováčikom. Pamätám si na svoje pôsobenie prezidenta klubu v Medzilaborciach, prišiel som, keď sa Spartak dostal až na dno, do prvej triedy. Vtedy sme mali ciele jednoznačné – postup. Podarilo sa nám to dve sezóny po sebe, do piatej ligy, do štvrtej, kde účinkuje Spartak dodnes. Borov sa ocitol v piatej lige na základe ponuky VsFZ, rozhodli sme sa rýchlo, že si vyskúšame, ako vyššiu súťaž zvládneme. S piatoligovou úrovňou sme spokojní po všetkých stránkach, môžem povedať, že sme sa udomácnili. Problémom, ktorý sa týka aj nás, je mládež a šport, aj vo futbale je dnes pre najmenších zväčša iba nábor. Samotný Borov by bez pomoci Topoľovky a Habury, keď sme zlúčili mládežnícke družstvá, nemal šancu v súťažiach VsFZ pôsobiť. Ako miestna časť mesta Medzilaborce nemáme možnosť vytvoriť samostatne družstvá žiakov či dorastu, napokon aj káder seniorov tvoria futbalisti, ktorí okrem Medzilaboriec vyrastali v Humennom či Bardejove. Detí sa rodí menej, logicky klesli počty mladých futbalistov, problémy s naplnením stavu družstiev majú Medzilaborce, nieto ešte my. Štát musí pomáhať regionálnemu rozvoju, s tým súvisí aj športu viac, iba tak si postupne mládež nájde opätovne cestu na ihriská vo väčšom počte.“ Borov v tabuľke dobieha lídra z Nižného Hrušova. Poškuľuje nebodaj aj po 4. lige? Otázka je ešte predčasná. Pred rokom sme tiež skončili na druhom mieste v I. triede ObFZ Humenné, prišla ponuka z VsFZ, rozhodli sme sa z večera do rána, sme v piatej lige. V nej sme vôbec nemali postupové ciele, uvidíme, ako sa naša súťaž vyvinie,“ pousmial sa Alexander Černega. To bol futbal.

Prejdime na hokej. Päť sezón viedol Alexander Černega prvoligový klub HK Dukla Michalovce v pozícii prezidenta... Profesionálne som nikdy hokej ani futbal nehral. Na svoje chlapčenské hokejové časy si spomínam - tvrdá zima od októbra do marca, tri mesiace zamrznutý Laborec, iné možnosti sme nemali, vtedy nás počítače neťahali. V najbližšej budúcnosti by mala ľadová plocha vyrásť aj v Medzilaborciach, čo bude určite prínosom. Celý život som mal veľmi blízko k futbalu i hokeju. Viac ako fanúšik, nadšenec než hráč. Popri pracovných príležitostiach v Michalovciach sa vyskytlo aj moje prepojenie s michalovským hokejom. Bolo to krásne obdobie, od roku 2012 sme päť rokov patrili medzi prvoligovú špičku. Dvakrát vo finále boj o celkové víťazstvo v súťaži, raz semifinále, dvakrát štvrťfinále. Bola to výborná spolupráca s Mikulášom Koščom, trénermi, hráčmi, fanúšikom michalovského hokeja som stále, napokon a môj dvanásťročný syn Riško je hokejistom HK Dukla,“ dodal Alexander Černega.


 

Pred 38. finále Pohára Nexis Fibers, a.s. Humenné a ObFZ Humenné odovzdali Richard Havrilla (viceprezident SFZ a predseda VsFZ) a Peter Jenčura (predseda ObFZ Humenné) čestné plakety jubilantom – Alexander Černega (TJ Borov) 60 rokov a Ján Husťák (OFK Agrifop Stakčín) 70 rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: