Hlavné menu

Aby jar prebehla v regionálnych súťažiach s čistým štítom

Marcel Eperješi|19. dec 2016 o 01:00

Za nešvármi hľadať aj tipovanie?

Jesenná časť regionálnych futbalových súťaží je už minulosťou, hoci ešte treba dohrať niektoré stretnutia, ktoré sa nemohli uskutočniť zo známych dôvodov. Celkove prvá časť aktuálneho súťažného ročníka priniesla zase niekoľko podnetov na zamyslenie. Nielen z pohľadu úrovne zápolení a výsledkov, ale i prihliadnuc na to, ako sa správali aktéri na ihrisku i ostatní jednotlivci v jeho bezprostrednej blízkosti. Aj o týchto témach sa vyjadril vedúci sekretár Východoslovenského futbalového zväzu Marcel Eperješi. Najprv však naznačil, že dohrávky v súťažiach so 16 účastníkmi by sa mali konať ešte pred vstupom do jari. Pravda, ak budú zodpovedajúce hracie plochy.

Tento ročník je zase – hoci nie až tak výrazne - poznačený reorganizáciou druhej najvyššej súťaže (namiesto dvoch skupín II. ligy Východ a Západ vznikne jedna skupina so 16 celkami). To znamená, že po základnej časti prví šiesti postúpia do skupiny o postup do Fortuna ligy, ostatní zostanú vo svojich skupinách (celky na 7. – 12., resp. 7. – 10. priečke). Tam sa bude zápoliť o konečnú 7. pozíciu a tieto dva celky absolvujú kvalifikáciu o udržanie sa v celoslovenskej II. lige. Víťaz tejto kvalifikácie odohrá potom ďalšiu kvalifikáciu o udržanie sa v druhej lige s posledným účastníkom nadstavby o postup do I. ligy, ktorý skončí na 12. stupienku (porazený tím v prvom i druhom kole kvalifikácie opustí II. ligu tiež). Ostatní rovnako zostúpia do regionálnych súťaží.

Ako by to teda malo vyzerať v praxi? „Keby sme zobrali ako modelovú situáciu stav, ktorý je po jeseni, tak z druhej ligy Východ do regiónu – ak neberiem do úvahy kvalifikačné stretnutie – by vypadla Haniska a Lipany. Prvý z tretej ligy by postúpil do druhej ligy a z elitných zápolení na východe by vypadli celky na 14. až 16. priečke,“ poznamenal M. Eperješi. Nuž, odstúpením Krásnej sa trošku uľahčila situácia pre ostatných adeptov , lebo do úvahy prichádzajú len dvaja najslabší, ktorí zostúpia. „Pokiaľ ide o štvrtoligové súťaže, treba brať do úvahy to, do ktorých skupín vypadnú treťoligisti. Momentálne by to boli dva celky – rezerva Prešova a Pušovce – ktoré by si to namierili do skupiny Sever. Potom by aj záležalo aj na tom, ako by to dopadlo v jednotlivých skupinách piatoligovej súťaže.“

Na pohľad by nervozita v regionálnych bojoch na jar nemala stúpať, týkať sa to bude skôr Il. ligy. Napriek tomu sa v minulom období vyskytli nešváry, na ktoré poukázal aj predseda VsFZ Richard Havrilla. „Nevedno, či reorganizácia na úrovni druhej ligy mala taký dopad na dianie v nižších súťažiach. Je však pravda, že niektoré zápasy boli štelované do neúnosných okolností a vyskytli sa preto nežiadúce skutky. Oproti predošlým rokom bola táto jeseň o čosi iná než ostatné z pohľadu disciplinárnych prehreškov. V tejto súvislosti by som namieril pozornosť aj na fakt, ktorý sa nespomína - a tým je zavedenie tipovania zápasov až po piatu ligu. Môže to byť jedným z dôvodov, že sú v kluboch nervózni. Hoci ťažko sa to hodnotí, lebo nemáme v rukách nič, čím by sa to dalo dokumentovať, ale ja vidím jednu z príčin nešportových javov aj v tejto skutočnosti,“ naznačil M. Eperješi.

Boli sme zvedaví na to, aké nepríjemnosti sa najčastejšie vyskytovali. „Nešportové správanie sa funkcionárov i divákov bolo vypuklejšie než predtým. Možno previnilci zabudli, že tieto nešváry sú trestané nielen odpočtom bodov, ale aj finančnou pokutou a to dosť zaťažilo rozpočty klubov. Postihy i v podobe uzatvoreného ihriska tiež neboli výnimočné a to podáva svedectvo o tom, že vystupovanie zodpovedných a zainteresovaných má ďaleko od ideálu. Vyskytli sa aj nejaké inzultácie delegovaných osôb.“ Vyzerá to tak, ako keby po období, keď sa situácia takpovediac stabilizovala, nespratníci dali o sebe vehementnejšie vedieť. „Disciplinárna komisia nebola benevolentnejšia. Verím, že to pomohlo a jar absolvujeme s čistým štítom.“ Podľa funkcionára VsFZ sa našťastie neobjavili kluby, ktoré by sa prezentovali recidívou. „Kluby sú si vedomé, že tri kontumácie v jednom súťažnom ročníku znamenajú automaticky stop v ďalšom účinkovaní.“ Koniec koncov za nespratníkov „zacvakali“ kluby aj tak dosť peňazí a ukrátili tak svoje rozpočty. Boli to zašantročené eurá, ktoré sa mohli použiť zmysluplnejšie, trebárs na rozvoj mládežníckej základne v danom klube. „Sadzobník pokút sa odvíja od úrovne súťaží. Napríklad v štvrtej lige je to od 600 do 1000 eur, v piatej lige sa to pohybuje pri sume 600-800 eur, ale pokiaľ dôjde k vypuklým prehreškom, tak strop pokuty nie je striktne určený,“ dodal Marcel Eperješi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: