Hlavné menu

Krásne pocity, pozitívne ohlasy

Marcel Eperješi|2. nov 2016 o 01:00

Košická rozhodkyňa Slavomíra Mišková sa predstavila na MS hráčok do 17 rokov v Jordánsku

V minulých dňoch sa vyvrcholili v Jordánsku majstrovstvá sveta hráčok do 17 rokov, ktoré sa stali korisťou futbalistiek KĽDR. Tie v napínavom finále zdolali Japonsko po bezgólovej remíze 5:4 na jedenástky. V súboji o 3. miesto Španielky porazili Venezuelu presvedčivo 4:0. Na tomto turnaji malo zastúpenie aj Slovensko v podobe 36-ročnej rozhodkyne z Košíc Slavomíry Miškovej (v modrom drese vpravo) .

Slovenská asistentka rozhodcu dostala v hlavnom meste Ammáne delegáciu na tri stretnutia. V skupinovej fáze bola na čiare v zápasoch Nigéria - Brazília 0:1 a Kanada – Venezuela 0:2. Dôveru dostala aj na semifinálový duel Venezuela – KĽDR 0:3. Vo všetkých troch prípadoch bola hlavnou rozhodkyňou Češka Olga Zadinová a druhou asistentkou bola zasa Poľka Katarzyna Wojsová. “Pocity sú výborné. Všetky tri v rozhodcovskej trojici sme boli veľmi spokojné. Zápasy sa nám vydarili bez nejakých väčších chýb, prešľapov či závažnejších zlých rozhodnutí. Všetky tri sme si sadli aj ľudsky, dobre sa nám spolupracovalo. Ohlasy na naše výkony boli pozitívne, všetky naše vystúpenia hodnotili veľmi dobre. Ukázali sme sa tam vo veľmi dobrom svetle,” neskrývala spokojnosť Slavomíra Mišková (na snímke v strede v oficiálnom oblečení FIFA), ktorá sa rozhodovaniu venuje 17 rokov. Na listine FIFA je od roku 2003. Svetový šampionát v Jordánsku bol už jej tretím vrcholným podujatím v kariére. V roku 2004 rozhodovala na ME do 19 rokov vo Fínsku – bola aj v semifinále - a vlani sa zasa predstavila na ME do 17 rokov na Islande, kde bola dokonca vo finále Španielsko – Švajčiarsko (5:2). “Nominácia na svet ma príjemne prekvapila. Dostať sa na MS je aj pre rozhodcu veľká udalosť. Slovenský zástupca nie je bežnou udalosťou na takomto podujatí. Priznám sa však, že po minuloročných majstrovstvách Európy som v nomináciu v kútiku srdca tak trochu aj dúfala.”

Zo zlata sa tešili hráčky Severnej Kórey. Oprávnene? “Ak mám byť úprimná, favorizovala som Japonsko. Aj emócie v radoch rozhodkýň boli také, že viac sme sa prikláňali na stranu Japoniek. Hrali organizovaný futbal, boli technicky vyspelé, mali presné prihrávky a aj po stránke fair-play boli na výške. Za celý turnaj videli jedinú žltú kartu. Žiaľ, Kórea stavila na obranu a bezgólovú remízu aj ubránila. V jedenástkovom rozstrele mala potom viac šťastia.”

KĽDR je jedna z posledných komunistických krajín, ktorú všeobecne považujú za totalitnú stalinistickú diktatúru. “Myslím si, že sa to odrážalo aj na ihrisku. Teda trénera voči hráčkam. Viedol ich dosť autoritatívne. Kórejčanky boli síce rýchle a technicky vyspelé, ale športovo ma viac oslovili Japonky.”

V Jordánsku pobudla presne 30 dní. Počas dlhého pobytu prišli vhod aj možnosti na krátke výlety do okolia. Keďže krajinu až z 95 percent tvorí púšť a polopúšť, veľa toho na obdivovanie nie je. Turisti si však vedia nájsť aj krásne objekty. Slovenská rozhodkyňa tak navštívila Mŕtve more, ale aj tisícročnú Petru, mesto vysekané do skál, známe tiež ako Ružové mesto. Azda najviac ho spopularizoval film Indiana Jones a jeho hľadanie zlatého grálu. “Popri neustálych tréningoch a zápasoch sa človek potreboval aj trocha odreagovať. Myslím si, že ľudia majú v tejto krajine dosť ťažký život. Sú však veľmi milí a ústretoví. Najlepšie to bolo vidieť na dobrovoľníkoch, ktorí sa podieľali na organizovaní týchto MS.”

Slávka Mišková rozhoduje na Slovensku ako asistentka rozhodcu najvyššiu regionálnu súťaž mužov – III. ligu východ – a ako hlavná rozhodkyňa mládežnícke stretnutia dorastencov a žiakov. Samozrejme, rozhoduje aj ženskú ligu. “Cez víkendy som vyťažená až-až. Stane sa, že niekedy sú to aj 3-4 stretnutia, ba i päť. Je to náročné, ale všetci v rodine ma podporujú, takže o to to mám ľahšie. K športu vedieme aj 8-ročnú dcéru,” dodala úspešná rozhodkyňa, ktorá v civilnom živote pracuje ako realitná maklérka.

Mišková alebo Majkuthová?

Dlhoročná rozhodkyňa sa nám predstavila ako Slavomíra Mišková. Na stránke FIFA je však vedená ako Slavomíra Majkuthová. Tak, čo je správne? “Slavomíra Mišková. Majkuthová je dievčenské meno. Aj v Jordánsku som im vysvetlila, aby ho viac nepoužívali, lebo ja sama ho nepoužívam už viac rokov. Keď som ako slobodná začala rozhodovať, tak ma FIFA registrovala ako Majkuthovú. Keď som sa vydala, poslala som na FIFA informáciu o druhom mene Mišková, ale zabudli vyradiť meno Majkuthová,” vysvetlila rozpor pri mene rodáčka z Revúcej.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: