Olympiáda Peking 2022: Vlhová získala zlato, medaila pre Slovensko (minúta po minúte)

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Sportnet|8. feb 2022 o 23:00 (aktualizované 9. feb 2022 o 18:11)

Zimné olympijské hry minúta po minúte (live). Sledujte online zimnú olympiádu z dňa 5 (9.2.2022) v Pekingu 2022.

17:50 Zmij: Mali sme na prvú desiatku

"Celý týždeň sme bojovali s poslednou zákrutou, našťastie tá kolízia nemala vplyv na čas. Mali sme na lepšie umiestnenie, mali sme na prvú desiatku. V druhej jazde to bolo to, čo sme chceli. Tak sme mali ísť aj prvú jazdu,“ uviedol slovenský sánkar Matej Zmij, ktorý spolu s Tomášom Vaverčákom obsadili 13. priečku.

Obaja sa ešte predstavia v štafetových pretekoch, tie sú na programe vo štvrtok. Spolu s nimi v nich zabojujú Jozef Ninis a Katarína Šimoňáková.

17:00 Američania si pripísali prestížny triumf

Americkí reprezentanti v curlingu zdolali v dramatickom súboji tím Ruského olympijského výboru 6:5 po extra ende.

16:25 Česko prekvapivo prehralo

Hokejisti Česka prehrali s Dánskom v prvom zápase olympijského turnaja 1:2.

Pre Čechov ide o prvú prehru v histórii s týmto súperom v riadnom hracom čase.

Dáni si vytvorili rozhodujúci náskok v prvej tretine, keď strelili dva góly zo štyroch striel. Za Čechov len korigoval Červenka.

16:15 Slovensko dostihlo Česko a Nový Zéland

Slovensko sa vďaka triumfu Petry Vlhovej v olympijskom slalome zaradilo v medailovej bilancii na 17. miesto, o ktoré sa delí s Českom a Novým Zélandom.

V medailovej bilancii krajín je po piatom súťažnom dni prvé Nemecko, ktoré získalo päť zlatých medailí. Na druhom a treťom mieste nasledujú Švédi a Nóri, ktorí majú po štyri zlaté medaily.

Pozrite si medailovú bilanciu krajín na ZOH 2022.

16:06 Kanaďania v curlingu zdolali Dánsko

Curleri Kanady zvíťazili na olympijskom turnaji v Pekingu nad Dánskom 10:5.

15:40 Vaverčák a Zmij skončili na 13. mieste

Nemeckí sánkari Tobias Wendl s Tobiasom Arltom vyhrali súťaž dvojíc na ZOH 2022 v Pekingu.

Slovenskí olympijskí debutanti Tomáš Vaverčák, Matej Zmij obsadili 13. priečku s mankom +3,228 na Wendla s Arltom.

15:31 Česi dali gól, no stále prehrávajú

Českí hokejisti po dvoch tretinách prehrávajú proti Dánom 1:2 v prvom zápase na olympijskom turnaji.

Jediný gól dal v 24. minúte Roman Červenka, Česi však nevyužili ďalšie veľké šance.

Oba góly inkasovali v prvej tretine, kedy Dáni vystrelili iba štyrikrát na bránu. Aktuálne je stav striel 27:12 v prospech český tím.

Zápas môžete sledovať online.

15:15 Nemáte šancu, vraví fínsky funkcionár zo Spiša

"Pokiaľ na oboch stranách nastúpia tí najlepší hráči, ktorí sú na súpiskách, Fínsko vyhrá 4:1. Slováci nemajú žiadnu šancu. Fínski hokejisti budú kontrolovať celý zápas a nič im nedarujú," vyhlásil sebavedomo Elmo Aittola.

14:45 Juhokórejčan Hang Tä-hon získal zlato na 1500 m

Juhokórejský šortrekár Hang Tä-hon získal zlatú medailu v pretekoch na 1500 m na ZOH v Pekingu. Na striebornej pozícii prišiel do cieľa Kanaďan Steven Dubois, za ktorým mal minimálnu stratu bronzový reprezentant Ruského olympijského výboru Semjon Jelistratov.

14:40 Šéf ZSL o zlate: "Aj malé Slovensko môže mať veľké výsledky"

"Myslím si, že ako väčšina Slovenska sme sa vyspali málo, ale šťastne. Do takého rána by sme sa asi všetci budili radi. Bolo to famózne. Preteky boli, ako keby sme ich naplánovali, dramatické, perfektné. Po prvom kole možnože niektorí neverili, my sme verili.

Druhé kolo staval Mauro Pini, bol to naozajstný slalom, tak ako Peťka povedala. Postavil to ako ťažší slalom, bola to pre ňu väčšia výhoda. Po tom, ako zišla dole, som veril, že to dá. Boli tam veľké zjazdárky, bol tam aj kus šťastia, ale máme to doma," povedal Ján Krajčík.

"Je o to cennejší, že bola pod veľkým tlakom. Povedzme si, všetci sme nejako očakávali, že medaila by mohla prísť, nehovorím, že rovno zlatá. Peťa je silná, je veľmi dobre nastavená, verili sme, že toto všetko pomôže. Za týmto je veľká drina, Peťa ukázala, že keď sa pracuje, aj malé Slovensko môže mať veľké výsledky v športe."

"Z takéhoto úspechu sa dá vyťažiť veľmi veľa. Žijeme rôzne éry, teraz žijeme v ére Peťky Vlhovej v lyžovaní. O jej súbojoch s Mikaelou Shiffrinovou by sa dalo rozprávať veľa. Olympiáda je raz štyri roky, keď napíšete olympijský príbeh raz, už to máte na celý život. Verím, že je to prvý a nie posledný výsledok, že spojí celú lyžiarsku obec a že všetkých nastaví do ďalšej práce," povedal Krajčík.

14:30 Slováci stratili takmer 2 sekundy

Nemeckí sánkari Tobias Wendl s Tobiasom Arltom sa usadili na čele po prvej jazde súťaže dvojíc na ZOH 2022 v Pekingu. Dvojnásobní obhajcovia zlata dosiahli čas 58,255 s. Druhá bola ďalšia nemecká posádka Toni Eggert, Sascha Benecken.

Víťazi Svetového pohára v prebiehajúcej sezóne majú manko 45 tisícin sekundy. Tretiu najrýchlejšiu jazdu predviedli Rakúšania Thomas Steu, Lorenz Koller s odstupom +0,171 s.

Slovenskí debutanti pod piatimi kruhmi Tomáš Vaverčák, Matej Zmij obsadili v prvej jazde 15. priečku s mankom +1,883 s.

Matej Zmij a Tomáš Vaverčák na ZOH Peking 2022.
Matej Zmij a Tomáš Vaverčák na ZOH Peking 2022. (Autor: TASR)
14:00 Radosť Vlhovej otca

"Obaja sme boli s manželkou dorevaní. Veľké emócie sme prežívali aj v Aare 2019, keď sa Peťa stala majsterkou sveta v obrovskom slalome.

Na olympiáde je obrovský tlak. Videli sme našu Peťu so slzičkami, keď prebrala medailu, to hovorí za všetko," hovoril krátko po triumfe Petry Vlhovej pre Sportnet jej otec Igor Vlha.

13:30 Na Vlhovú reagujú aj hokejisti

"Musím povedať, že zatiaľ je jediný slovenský športovec, ktorý ma výkonom potešil. Musím však priznať, že zlato je triumfom Petry a jej okolia, nie slovenského systému športu. Slovensko jej nedalo nič. Musela bojovať za seba inde," hovoril hokejový majster sveta Žigmund Pálffy.

13:20 Na trať pôjdu slovenskí sánkari

Slovenskí sánkari Tomáš VaverčákMatej Zmij sa predstavia v súťaži dvojíc sánkarov. Preteky sa začali od 13:20.

13:00 Proti Slovákom nastúpi aj Antilla

Fínsky hokejový útočník Marko Anttila sa po šiestich dňoch strávených v izolácii pripojil k reprezentácii Fínska na ZOH v Pekingu.

Kapitán majstrov sveta z roku 2019 zo Slovenska teda môže pomôcť svojmu tímu vo štvrtkovom dueli na olympijskom hokejovom turnaji proti Slovensku.

12:36 Geiger získal zlato v individuálnej súťaži

Nemecký reprezentant v severskej kombinácii Vinzenz Geiger triumfoval na ZOH 2022 v Pekingu v súťaži na strednom mostíku. Do cieľa prišiel s náskokom +0,8 s pred Nórom Jörgenom Graabakom a o 6,6 s pred Rakúšanom Lukasom Greidererom.

12:30 Medailový ceremoniál tímovej súťaže odložili, MOV rieši nešpecifikovaný právny problém

Mimoriadne kuriózna situácia nastala v stredu v súvislosti s udeľovaní medailí najlepším v krasokorčuliarskej tímovej súťaži na ZOH 2022 v čínskom Pekingu. Ceremoniál sa mal konať práve počas stredy, no Medzinárodný olympijský výbor (MOV) ho odložil a prostredníctvom hovorcu Marka Adamsa informoval, že dôvodom je nutnosť vyriešiť právne nezrovnalosti medzi MOV a Medzinárodnou korčuliarskou úniou (ISU), detaily však neprezradil.

"Musíme vyriešiť záležitosti týkajúce sa medailistov. Robíme maximum, aby sme situáciu rozlúskli čo najskôr. Pri právnych problémoch však veci niekedy trvajú dlhšie," poznamenal krátko Adams.

Zlato si na pekinskom ľade vybojovali Rusi, striebro Američania a bronz Japonci, cenné kovy by si po novom mali prebrať v utorok 15. 2. Ak nenastane zmena.

Ak by prišlo k diskvalifikácii niektorého z krasokorčuliarov a tým pádom aj jeho tímu, k medaile by sa dostali pôvodne štvrtí Kanaďania. Ak by taká situácia nastala, pravdepodobne by nasledovali rôzne podnety či odvolania až na Športový arbitrážny súd (CAS).

12:10 Gratulovala aj Barteková

"Bolo to fantastické, famózne, nemám slov. Absolútna špica," komentovala Danka Barteková výkon čerstvej olympijskej šampiónky. Tej nevyšlo prvé kolo podľa predstáv, no v druhom zmazala manko 72 stotín a posunula sa z ôsmeho miesta na najvyšší piedestál:

"Peťa išla neskutočne druhé kolo, a keď sme potom pozerali tie ďalšie, tak nami lomcovali neuveriteľné emócie. To, že to skončilo tak, že máme olympijskú víťazku, je úplne zaslúžené. Veľmi sa teším. Petra potvrdila úlohu favoritky, čo je oveľa ťažšie, ako útočiť niekde zozadu. Takže obrovský rešpekt."

12:05 Ruskí hokejisti začali výhrou

V otváracom zápase hokejového turnaja na ZOH 2022 v Pekingu zvíťazili hráči Ruského olympijského výboru (ROC) nad Švajčiarskom 1:0. Jediný gól zápasu strelil v 20. minúte Anton Slepyšev.

Zápas ROC (Rusko) - Švajčiarsko na ZOH Peking 2022.
Zápas ROC (Rusko) - Švajčiarsko na ZOH Peking 2022. (Autor: TASR/AP)
11:50 Reaguje aj Jana Gantnerová-Šoltýsová

"Ukázalo sa, akú dôležitú rolu majú stavitelia trate," povedala bývalá lyžiarka.

"Z Petry, ale aj z jej tímu teraz opadne ťarcha vysokých očakávaní. Teraz sa môžu sústrediť na ďalšie disciplíny, v ktorých môže dosiahnuť úspech. Šancu má veľkú, najmä v alpskej kombinácii a nepochybujem o tom, že ju správne uchopí," dodala.

11:30 Médiá reagujú na zlato Vlhovej

"Petra Vlhová je olympijská šampiónka v slalome. Sny sa plnia. Jej misia stať sa historicky prvou slovenskou víťazkou v alpskom lyžovaní bola úspešná," píše BBC.

11:05 Vlhová pred 10 rokmi získala zlato na mládežníckej olympiáde
2021 - Petra Vlhová sa stáva víťazkou zlatej medaily v slalome na zimných olympijských hrách mládeže v Innsburcku.

2022 - Petra Vlhová sa stáva víťazkou zlatej medaily v slalome na zimných olympijských hrách v Pekingu.

10:45 Gratulovala aj Kuzminová

"Petra Vlhová, vitaj v klube," napísala trojnásobná olympijská šampiónka v biatlone Anastasia Kuzminová na instagram a pridala aj video s prvými momentmi víťazstva slovenskej lyžiarky.

V ére samostatnosti SR sa o medaily na ZOH pred ňou postarali iba biatlonistka Anastasia Kuzminová (bilancia 3-3-0), snoubordista Radoslav Židek (0-1-0) a biatlonista Pavol Hurajt (0-0-1).

10:15 Shiffrinová odpovedala novinárom takmer polhodinu

Zo súboja Petra Vlhová vs. Mikaela Shiffrinová nič nebolo, americká lyžiarka vypadla už po troch bránkach v úvodnom kole. V mixzóne následne takmer polhodinu odpovedala na otázky.

"Tak veľa práce zahodenej dokopy na päť bránok v obráku a päť v slalome," zhodnotila s trpkosťou svoje výkony, rovnako totiž nedokončila ani pondelňajší obrovský slalom.

Na záver však optimisticky zhrnula: "Keď sa rozhliadnete okolo, je dnes veľmi pekný deň. Mám tu skvelých tímových kolegov, jeden z nich mal včera striebornú medailu. Mám tu aj priateľa Aleksandra Aamodta Kildeho, ktorý získal bronz a celú kariéru tak tvrdo pracoval, aby dosiahol na olympijskú medailu.

Pritom mal doteraz veľkú smolu. Ja sama mám tri medaily, tie ma čakajú doma v skrini, takže i keď sa teraz cítim veľmi sklamaná, stále je veľmi veľa vecí, pre ktoré môžem byť optimistická."

10:09 Po skokoch vedie Japonec Jamamoto

Japonec Rjota Jamamoto vedie po skokanskej časti súťaže v severskej kombinácii na strednom mostíku na ZOH 2022 v Pekingu. Skočil 108 m a dostal 133 bodov.

Pred druhým Lukasom Greidererom bude mať na štarte desaťkilometrového bežeckého úseku náskok 38 sekúnd. Rakúšan zaznamenal skok dlhý 103,5 m a získal 123,4 bodu.

Tretia pozícia patrí Nemcovi Julianovi Schmidovi (103 m, 123,1 b.), ktorý vybehne s odstupom 40 sekúnd. Vedúci muž Svetového pohára Johannes Lamparter je piaty s odstupom +1:04 min, víťaz generálky na hry v rakúskom Seefelde Jörgen Graabak z Nórska jedenásty s mankom +1:16.

9:40 Víťazná jazda Petry Vlhovej

"Stala sa olympijskou víťazkou jednou jazdou," hovorila v štúdiu RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

Pozrite si ešte raz jazdu slovenskej lyžiarky.

9:30 Hokejovým kapitánom bude Hrivík

Kapitánom slovenských hokejistov na olympiáde v Pekingu bude skúsený Marek Hrivík. Informáciu vo svojom vysielaní priniesla RTVS.

Hrivík bol vlajkonosičom slovenských športovcov na otváracom ceremoniáli a taktiež skladal za výpravu sľub v prezidentskom paláci.

09:20 Vlhová si zakusla zlato

Slovensko má prvú zlatú olympijskú medailistku v zjazdovom lyžovaní. Petra Vlhová po tom, ako na olympiáde dosiahla historický úspech neskrývala radosť. Nechýbalo ani tradičné zakusnutie si do zlatej medaily.

Pozrite si fotogalériu z osláv olympijského zlata. Pozrite si aj video jej zlatej jazdy v 2. kole a výbuch radosti celého tímu po skončení pretekov.

09:07 Gantnerová-Šoltýsová o zlate Vlhovej: Po splnení cieľa opadne ťarcha

Po splnení cieľa, ktorým bola zlatá olympijská medaila v slalome, opadne z Petry Vlhovej ťarcha vyplývajúca z vysokých očakávaní. Myslí si to trojnásobná účastníčka ZOH Jana Gantnerová-Šoltýsová.

"Bolo jasné, že jej cieľ je zlato v slalome. Dnes ho získala a myslím si, že nielen z Petry, ale aj z jej tímu teraz opadne ťarcha vysokých očakávaní. Teraz sa môžu sústrediť na ďalšie disciplíny, v ktorých môže dosiahnuť úspech. Šancu má veľkú, najmä v alpskej kombinácii a nepochybujem o tom, že ju správne uchopí," povedala pre TASR Gantnerová-Šoltýsová.

08:56 Jacobellisová sa po trapase v Turíne dočkala zlata

Americká snoubordistka Lindsey Jacobellisová sa stala olympijskou šampiónkou v snoubordkrose.

Striebro na ZOH v Pekingu si vybojovala Francúzka Chloe Trespeuchová, bronz získala Kanaďanka Meryeta O'Dinová.

Jacobellisová vo veku 36 rokov konečne nechala zabudnúť na trápny moment z finálovej jazdy na olympiáde v Turíne, keď mierila suverénne za zlatom, pri záverečnom skoku sa odvážila na fintu s "grabom", no nezvládla ju a nechala sa predstihnúť Švajčiarkou Tanjou Friedenovou. V zbierke tak má z olympiády zlato a striebro.

08:38 Vlhová za zlato ďakovala tímu aj rodine

Petra Vlhová v cieli ďakovala za podporu svojim najbližším.

„Brat mi opakoval: kľud, len si ver. Peťa, ja som v kľude, lebo ja ti verím ako nikdy,“ opísala Vlhová slová svojho brata.

„Každý člen v tíme mi veril. Aj doma mi všetci verili. Ukázala som, že som veľký bojovník. Dala som do jazdy všetko, čo som mala v sebe a napokon som vyhrala olympijské hry,“ podotkla emotívne.

08:10 Vlhová: Som naozaj šťastná

"Ťažko povedať, čo momentálne prežívam. Miešajú sa vo mne rôzne emócie, je ťažké opísať to," hľadala slová zlatá medailistka Petra Vlhová v rozhovore pre RTVS.

"Po prvom kole to bolo veľmi náročné, samozrejme, najmä ja od seba som očakávala lepší výkon. Snažili sme sa to hodiť za hlavu.

Som naozaj šťastná, že všetci členovia môjho tímu mi verili. Bez nich by som to nedokázala. Opakovali, že som silná a že dokážem aj nemožné. Vďaka nim som sa dokázala stať olympijskou víťazkou," doplnila Vlhová.

08:02 Pini: Petra vyhrala, pretože sa nebála

Trať na 2. kolo staval Vlhovej švajčiarsky tréner Mauro Pini. Aj to zohralo dôležitú úlohu: "Tým, že Mauro staval druhého kolo, musel to postaviť náročnejšie, aby sa strata, ktorú som mala zmenšila. Bol to ťažký slalom,“ vravela Vlhová v cieli.

"Predviedla neskutočné druhé kolo. Chceli sme tam dať viac kombinácií a zvýšiť náročnosť pre pretekárky. Petra vyhrala, pretože sa nebála. Na celej trati do toho dala veľké srdce. Túžila zvíťaziť v týchto pretekoch," povedal Pini pre RTVS.

07:50 Velez-Zuzulová: Vlhová je olympijská víťazka jednou jazdou

"Ruku na srdce, kto jej veril po prvom kole?" vravela sa v štúdiu RTVS nadšená Veronika Velez-Zuzulová.

"Keď štartovala druhé kolo, bolo vidieť, že je to Petra, ktorú poznáme a bolo jasné, že medailu získa. A verila som, že to bude zlatá. Nemala čo stratiť, mohla len získať. Stala sa olympijská víťazka jednou jazdou," doplnila bývalá slovenská lyžiarka.

07:40 Petra Vlhová je olympijská šampiónka

Petra Vlhová získala zlatú medailu na ZOH 2022 v Pekingu v slalome. Mala najrýchlejšiu jazdu v 2. kole a predbehla všetky ostatné súperky.

Pre Slovensko ide o historický cenný kov v alpskom lyžovaní pod piatimi kruhmi a prvú medailu na tohtoročnej olympiáde.

V ére samostatnosti SR sa o medaily na ZOH pred ňou postarali iba biatlonistka Anastasia Kuzminová (bilancia 3-3-0), snoubordista Radoslav Židek (0-1-0) a biatlonista Pavol Hurajt (0-0-1).

07:36 Vlhová má istú medailu

Petra Vlhová je stále na prvom mieste, pomalšie boli Katharina Liensbergerová, Paula Moltzanová, Wendy Holdenerová a Andreja Slokarová, Sara Hectorová nedokončila.

Slovensko s určitosťou získa deviatu medailu v histórii olympijských hier.

07:33 Japonec Ajumu Hirano vyhral kvalifikáciu na U-rampe

Japonský snoubordista Ajumu Hirano postúpil do finále U-rampy na ZOH v Pekingu z prvého miesta kvalifikácie. Strieborný medailista zo Soči i Pjongčangu zaznamenal výkon 93,25 bodu.

Na druhej priečke skončil Austrálčan Scotty James so ziskom 91,25 bodu, tretí bol ďalší Japonec Ruka Hirano (87,00).

Zo štvrtej pozície sa do piatkového 12-členného finále dostal trojnásobný olympijský víťaz Shaun White z USA.

07:28 Vlhová je priebežne prvá

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová bola po úvodnom kole na 8. mieste, v druhom je jazdami najlepšej sedmičky na priebežnom prvom mieste, v 2. kole mala priebežne najlepší čas.

Sledujte záver olympijského slalomu v textovej forme cez online prenos na Sportnet.sk.

07:15 Kriechmayr najrýchlejší v tréningu na kombinačný zjazd

Rakúsky lyžiar Vincent Kriechmayr dosiahol najrýchlejší čas v meranom tréningu na kombinačný zjazd na ZOH v Pekingu. Mužská kombinácia je na programe vo štvrtok.

Za Kriechmayrom, ktorý však v kombinácii podľa agentúry APA nebude štartovať, skončil druhý jeho krajan Marco Schwarz a tretí Nemec Simon Jocher.

Slovensko nemalo na štarte zastúpenie, celkovo sa predstavilo iba 19 z 32 prihlásených lyžiarov.

07:02 Jančová po slalome: Nezvládla som to

Mladá slovenská lyžiarka Rebeka Jančová netajila veľké sklamanie po svojom druhom vystúpení na zimnej olympiáde v Pekingu.

Po obráku nedokončila ani stredajší slalom, keď v hornej časti trate minula bránku.

"Vypadla som ešte v hornej časti za prvou rovinou. Nezvládla som to, boli tam trochu ryhy, bolo to ľadové, bola som tam neskoro a nestihla som ďalšiu bránku," vyznala sa so slzami v očiach. 

Rebeka Jančová.
Rebeka Jančová. (Autor: TASR - Martin Baumann)
06:48 Hromcová má negatívny test

Slovenská lyžiarka Petra Hromcová mala opakovane negatívny test na koronavírus. Bude sa teda môcť zapojiť do prípravy v Pekingu.

Informoval o tom Ľubomír Souček, hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy na ZOH v Pekingu.

06:45 Začína sa 2. kolo slalomu žien

Lyžiarky štartujú v Pekingu 2. kolo v slalome, trať staval Mauro Pini, tréner Petry Vlhovej. Slovenka skončila po úvodnej jazde na 8. mieste so stratou 0,72 s na líderku Lenu Dürrovú z Nemecka.

Sledovať ho môžete v textovej forme cez online prenos na Sportnet.sk.

05:45 Najmenšie covidové čísla v Pekingu

V dejisku olympiády pribudlo za utorok päť nových prípadov nákazy koronavírusom. Tri z nich odhalili testy na letisku po prílete do krajiny, dva sa objavili v uzavretej bubline hier.

Denný počet je najmenší od začiatku zimnej olympiády.

05:18 Nór Ruud získal zlatú medailu v disciplíne Big Air

Nórsky reprezentant v akrobatickom lyžovaní Birk Ruud získal zlatú medailu v disciplíne Big Air.

Súčtom dvoch najlepších skokov v stredajšom trojkolovom finále získal 187,75 bodu a na druhú priečku odsunul Colbyho Stevensona z USA (183,00). Bronz si vybojoval Švéd Henrik Harlaut (181,00).

Dvadsaťjedenročný Ruud položil základ víťazstva hneď prvým skokom, ktorý rozhodcovia ohodnotili známkou 95,75 bodu, v druhom pridal výkon 92 bodov.

Pred záverečným pokusom už bolo jasné, že zlato mu neunikne, a tak svoj pokus absolvoval s nórskou vlajkou v rukách. Aj tak dosiahol v treťom kole šiesty najlepší výkon (69 b.).

Táto disciplína mala v Pekingu v akrobatickom lyžovaní olympijskú premiéru.

05:15 Slabá sledovanosť olympiády v USA

Olympiáda zatiaľ Američanov nezaujíma. Televízna sledovanosť prenosov z Pekingu v porovnaní zo zimnou olympiádou pred štyrmi rokmi v Pjongčangu výrazne klesla.

V prvý súťažný deň ZOH 2022 zaznamenala spoločnosť NBC, majiteľ televíznych práv, priemernú sledovanosť 12,8 milióna divákov. V Pjongčangu sa priemer počas celých hier dostal na číslo 27,8 milióna.

Napriek tomu sa všetky doterajšie štyri súťažné olympijské dni dostali s náskokom na čelo najsledovanejších programov v USA.

04:58 Kvalifikáciu na U-rampe vyhrala Kimová

Americká snoubordistka Chloe Kimová z USA postúpila do finále U-rampy z prvého miesta.

Obhajkyňa zlata z Pjongčangu zaznamenala už v prvom kole najvyššiu známku 87,75 bodu, v druhom pri svojom pokuse spadla.

Kimová sa pred štyrmi rokmi stala vo veku 17 rokov najmladšou zlatou olympijskou medailistkou v snoubordingu.

V pekinskej kvalifikácii za ňou na druhej priečke skončila Japonka Micuki Onová výkonom 83,75 bodu, tretia pozícia patrila domácej Číňanke Süe-tchung Cchaj (83,25).

Kimová bude jedinou Američankou vo štvrtkovom 12-člennom finále, kde sa dostali po tri Japonky i Číňanky a dve Kanaďanky.

04:40 Jančová slalom nedokončila

Druhá slovenská reprezentantka Rebeka Jančová išla na trať so štartovým číslom 63, preteky však nedokončila. Celkovo neprišlo do cieľa až tridsať z 88 lyžiarok.

Podobný osud ako ona a americká favoritka Mikaela Shiffrinová mali z prvej polovice lyžiarok aj Rakúšanka Katharina Truppeová, Nórka Maria Therese Tvibergová či Slovinky Neja Dvorniková a Meta Hrovatová.

Na prvom mieste tak po prvom kole ostáva Nemka Lena Dürrová, slovenská favoritka Petra Vlhová figuruje až na 8. mieste so stratou 72 stotín sekundy.

V najlepšej trojke je po prvom kole Švajčiarka Michelle Gisinová (+ 0,03 s) a zlatá medailistka z obrovského slalomu Sara Hectorová (+ 0,12 s).

04:00 Vlhová bojuje so snehom

Petra Vlhová bola v cieli sklamaná: "Ťažko sa mi to hodnotí. Úprimne, trápim sa na tomto snehu. Tým, že jazdím agresívne a s veľkou silou, tak nie som rýchla a brzdím. Musím zmeniť svoje lyžovanie, len to je ťažké, keď celý život máte nejaký štýl," hodnotila svoju jazdu v prvom kole.

Pre Slovenku sa skomplikovali medailové ciele, aktuálne je až na 8. mieste so stratou 0,72 s na vedúcu Lenu Dürrovú z Nemecka. "Viem, kde je chyba. Nuž, 72 stotín nie je veľa, ale ani málo. Dám do toho všetko a uvidíme," doplnila.

Trať na druhé kolo stavia jej tréner Mauro Pini. "Teraz je to buď - alebo. Dúfam, že mi to pomôže a uvidíme ako to dopadne," povedala Vlhová.

03:36 Hectorová zabojuje o ďalšie zlato

Švédka Sara Hectorová, zlatá medailistka z pondelňajšieho obrovského slalomu, zabojuje o cenný kov aj v slalome.

V prvom kole mala spočiatku zelené čísla na medzičasoch, na vedúcu Dürrovú napokon stráca len dvanásť stotín sekundy a zaradila sa na priebežné tretie miesto.

Prečítajte si príbeh Sary Hectorovej.

03:27 Shiffrinová opäť vypadla

Američanka Mikaela Shiffrinová opäť nedokončila prvé kolo. Po obrovskej chybe vypadla už na tretej bránke. Rovnaká situácia nastala už v pondelok počas obrovského slalomu.

Dve technické disciplíny (slalom a obrovský slalom) po sebe nedokončila Shiffrinová naposledy v roku 2011, keď mala šestnásť rokov.

Paradoxom je, že autorom trate prvého kola bol práve jej tréner Mike Day.

03:20 Vlhová nebude najrýchlejšia

Petra Vlhová v slalome s určitosťou nevyhrá prvé kolo. Na trať išla ako druhá v poradí, pričom strácala až 72 stotín sekundy na prvú Nemku Lenu Dürrovú.

"Ďalšie trápenie Petry Vlhovej aj v slalomových pretekoch v Pekingu. Zdá sa, že olympijský sneh je pre ňu zakliaty," vravel komentátor RTVS Marcel Merčiak.

Slovenka len raz v aktuálnej sezóne nevyhrala úvodné kolo, v Kranjskej Gore skončila za Wendy Holdenerovou. Celkovo vyhrala päť zo siedmich slalomov sezóny, dvakrát bola druhá.


23:10 Hokejové online prenosy

Ako online prenosy vám ponúkame oba zápasy. Rusko - Švajčiarsko aj Česko - Dánsko.

23:05 V akcii bude Vlhová

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová ide vo svojej najobľúbenejšej disciplíne - v slalome. Prvé kolo je na programe od 3.15.

23:00 Začína sa hokejový turnaj mužov

Olympiáda v Pekingu pokračuje 5. hracím dňom. Začína sa hokejový turnaj mužov. Slovenskí hokejisti zatiaľ do hry nezasiahnu. V hre však budú Česi, zmerajú si sily s Dánskom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Olympiáda Peking 2022: Vlhová získala zlato, medaila pre Slovensko (minúta po minúte)