Šok na druhú. Shiffrinová vypadla hneď v úvode slalomu: Cítim sa otrasne

Mikaela Shiffrinová.
Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|9. feb 2022 o 03:55 (aktualizované 9. feb 2022 o 05:06)

Shiffrinová na ZOH opäť nedokončila preteky.

JEN-ČCHING. Dlhé minúty sedela na snehu s hlavou v dlaniach, lyžiarske okuliare zakrývali sklamanú a možno aj slzami pokropenú tvár.

Mikaela Shiffrinová po obrovskom slalome vypadla v prvom kole aj v slalome na ZOH v Pekingu. Na trati Ice River (Ľadová rieka) prešla iba tri bránky, osudnú chybu sprevádzal hlasný výkrik.

Dve technické disciplíny (slalom a obrovský slalom) po sebe nedokončila Shiffrinová naposledy v roku 2011, keď mala len šestnásť.

"Išla tesne k bránke, chytila ju topánkou. Bohužiaľ, stratila rovnováhu, priklonila ramená a cez vnútornú lyžu už nedokázala skorigovať svoj pohyb. Navyše, v olympijskom slalome je tempo v hornej pasáži veľmi vysoké a toto je výsledok," opisovala lyžiarska expertka stanice Eurosport Eva Kurfürstová.

Shiffrinová bola spolu s Petrou Vlhovou najväčšou favoritkou pretekov. V aktuálnej sezóne vyhrala zo siedmich slalomov Svetového pohára dva, Vlhová päť.

"Už pohľad pred štartom na Mikaelu bol nezvyčajný, bolo vidieť, že bojuje sama so sebou. Táto obrovská chyba to len potvrdila," dodala Kurfürstová.

Frustrovaná Američanka sa zdvihla zo snehu a spustila do priestoru cieľa až dvadsať minút po vypadnutí. Paradoxom je, že autorom trate prvého kola bol práve jej tréner Mike Day.

Slová pri tejto situácii stratila aj Slovenka Petra Vlhová: "Neviem, čo na to povedať. Stáva sa to," okomentovala smolný moment svojej konkurentky.

"To je Waterloo. Pre dve najlepšie slalomárky sveta sa skončilo prvé kolo fiaskom," vravel Borek Zakouřil, bývalý český zjazdár, ktorý spolukomentoval preteky pre ČT Sport.

Prvé kolo totiž nevyšlo ani Vlhovej, zaradila sa až na 8. miesto so stratou 0,72 s na vedúcu Lenu Dürrovú z Nemecka. Následne však dokázala po skvelej druhej jazde získať zlatú olympijskú medailu.

Shiffrinovú citovala agentúra AFP: "Od začiatku som išla naplno, chcela som lyžovať najagresívnejšiu líniu. Je najťažšia a takisto najrýchlejšia, no nezašla som za piatu bránku. V jednom oblúku som sa trocha pošmykla a nemohla som si dovoliť takúto chybu. Momentálne sa cítim otrasne, nebude to však trvať večne," povedala po pretekoch Američanka.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Šok na druhú. Shiffrinová vypadla hneď v úvode slalomu: Cítim sa otrasne