Vo futbalovom Partizáne je čo vylepšiť

(Autor: ilustračné - Peter Cingel)
Juraj Ščerbík|26. apr 2018 o 00:00

Skúsený tréner hovorí, že klubu chýbajú jasné ciele.

BARDEJOV. Futbalisti Partizána Bardejov v ostatnom období čoraz častejšie chýbajú v čele tabuliek takmer všetkých vekových kategórií.

Je čoraz slabší záujem nielen u rodičov a detí, ale v meste sa stráca športová atmosféra aj u verejnosti.

Medzi futbalovými trénermi Partizána Bardejov je výraznou postavou Marián Fabián.

Po skončení štúdií začal ako učiteľ, neskôr aj tréner futbalu v Bardejove v roku 1977. Momentálny stav organizácie v klube i výkonnosť mu nie sú ľahostajné.

Pomenujme klady i nedostatky

Erudovanému trénerovi vo futbalovom klube Partizán už niekoľko sezón chýba reálna perspektíva.

Raz prevládajú emócie z rekonštrukcie štadióna, kde by sa mali hrať medzištátne zápasy.

Nasleduje výzva malej časti fanúšikov k postupu mužov do najvyššej súťaže.

V prebiehajúcej sezóne sú tabuľky pred skončením sezóny dôkazom, že je potrebné sa pozrieť do vlastnej futbalovej kuchyne.

„V klube chýbajú jasné ciele. Dlhodobé i krátkodobé. Mládež sa v problémoch nachádza už 5-6 rokov. Tento rok to vyzerá na vypadnutie z 1. ligy dorastencov. Keď sú základy na dome sú slabé, stavba dlho nevydrží. Ak družstvá nie sú doplňované kvalitou z iných klubov, máme problém. Vlastní odchovanci nedosahujú potrebnú výkonnosť. Chyba je v nízkej kvalite trénerov, povrchnom výbere talentov, kde skôr prevláda nábor. Robili sme výbery, dnes robíme nábory. Niekoľko rokov sme problémy posúvali nabok. Dúfali sme, že pri najnižších nákladoch to nejako zvládneme. A tu je výsledok. Hovoríme o vlastných odchovancoch. No pozrite sa aj na to, koľko máme cudzincov, ktorí nedosahujú potrebnú kvalitu. Prečo sú tu a odčerpávajú financie?“ rozhovoril sa tréner mladších, 16-ročných dorastencov v najvyššej domácej súťaži Fabián.

Futbalová akadémia má rezervy

Vizitka práce s talentovanou mládežou sú nielen postavenia v súťažných tabuľkách.

Sú podporované najmä preto, aby najlepší jednotlivci si zahrali aj v reprezentačných výberoch. Podľa Fabiána by mali tréneri pridať vo svojej práci.

„Financie do Futbalovej akadémie sú účelovo viazané na výdavky cestovného a stravného. Šesť, sedem profesionálnych trénerov je platených zo Slovenského futbalového zväzu a platí im aj klub. Nie je to len chyba klubu, má na tom podiel aj Slovenský futbalový zväz. Okrem pracovnej náplne a okrem tréningov na štadióne by mali byť aktívni aj v krúžkoch, prípravkách, športových triedach. Po prípadnom vypadnutí z 1. ligy dorastencov bude klub v ročnej ochrane. Vtedy má príležitosť vrátiť sa. Ináč sa s akadémiou rozlúčime,“ upozorňuje Fabián.

Školský šport v ústraní

Príprava od najnižšieho veku je povrchná aj preto, že školský šport a telesná výchova si neplnia svoje základné poslanie.

„Bol som pri zrode športových tried. Vtedy sme robili výbery, no prišlo obdobie, keď sa nepodarilo nájsť dostatok chlapcov. Šesť hodín v škole by sa malo prejaviť v kvalite i záujme u detí. Ale keď nie je metodicky usmernená práca, tak učitelia i tréneri pracujú tak, ako vedia.“

„Chlapci vo vyšších kategóriách neovládajú základné činnosti. Dnes máme výsledok na trávniku taký, že dorastenci sú na tom tak, ako by nemali byť. V meste je nedo-statok súťaží, ktorých bolo kedysi neúrekom. Chýbajú nielen školy z okresu, ale ani tie mestské sa do mnohých športových aktivít nehrnú. Školy šetria, učiteľom chýba motivácia. Na úrovni klubu je to o nerovnakej výške odmien, čakanie na výplaty, spoločensky nízke uznanie,“ dvíha varovný prst futbalový tréner.

Farma Svidník vs. Nová Ves

Len málokto si dovolí taký luxus, aby na druhom mestskom štadióne, v Bardejovskej Novej Vsi, nebola farma Partizána Bardejov.

Pri trochu lepšej koordinácii záujmov, triezveho pohľadu do budúcnosti, by bolo oveľa výhodnejšie a prospešnejšie, aby v meste za jeden povraz ťahali oba kluby. Veď športujú v priestoroch, ktoré udržiavame z peňazí daňových poplatníkov.

„Pred viac ako desiatimi rokmi som sa pokúšal o vytvorenie béčka Partizána v Bardejovskej Novej Vsi. Stroskotalo to na financiách a neochote funkcionárov menšieho klubu. Myslím si, že tam by bolo dobré zázemie aj pre mládež. Pre končiacich dorastencov i mužov z druhého ligového sledu. V minulosti začínala príprava s deťmi už v materských školách. Tréneri sa tomu už nevenujú, opäť je tu otázka motivácie. Je málo kvalifikovaných trénerov s licenciou,“ vyzýva k zmene pomerov v klube Marián Fabián.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Vo futbalovom Partizáne je čo vylepšiť