VIDEO: Unikát, aký nikde vo svete nemajú. Popri ihrisku prejde počas zápasu vlak

Ivan Mriška|23. dec 2020 o 10:00

Čierny Balog preslávil vo svete.

Mnohé futbalové ihriská sú skutočným unikátom. Niektoré sú výnimočné prírodnou scenériou, umiestnené hlboko v lese, vo vysokej nadmorskej výške, či pod zrúcaninou hradu. Ďalším dodáva punc výnimočnosti nezvyčajná tribúna. Futbalnet ponúkne ich príbehy.

ČIERNY BALOG. Myslíte si, že ste už videli všetko? To ste asi neboli na futbale v Čiernom Balogu. Sedíte a vychutnávate si futbalový zápas a zrazu popri ihrisku prejde vlak.

Vláčik Čiernohorskej železnice láka záujemcov z rôznych kútov sveta.

„Zo slovenských ihrísk je to najväčšia atrakcia. Ak vlak prejde počas zápasu, cestujúci majú možnosť vidieť akciu priamo z vlaku a hráči a diváci majú o bizarný moment postarané,“ povedal zberateľ fotografií slovenských štadiónov Andrej Návojovský.

Je to nepredstaviteľné

Ihrisko je natoľko unikátne, že sa objavuje vo výberoch najzaujímavejších ihrísk na svetových webových stránkach.

„Bolo aj v nemeckej televízii. V súťažnom kvíze ho zaradili do jednej z otázok,“ dodal Návojský.

Bežne sa môže stať, že vlak premáva v tesnej blízkosti futbalového štadióna, aby však prechádzal priamo cezeň, je priam nepredstaviteľné.

„Hráči niekedy nevedia, čo majú robiť, keď naraz píska vlak aj rozhodca. Vlak cez futbalové ihrisko neprechádza nikde na svete, aspoň my o tom nevieme,“ pre MY noviny uviedla pred časom Mária Bílková z Čiernohronskej železnice.

História hovorí, že Čiernohronskú železnicu postavili skôr ako štadión. Vláčik premáva na trasách Chvatimech – Hronec – Čierny Balog, Čierny Balog – Vydrovo a Čierny Balog – Dobroč v Slovenskom rudohorí.

Najväčšiu celkovú dĺžku siete dosahovala po druhej svetovej vojne, celá trať merala 131,98 kilometra. Pred zrušením dopravy v roku 1982 bolo v prevádzke už iba 36 kilometrov trate.

Preslávená v zahraničí

Prevádzku na tejto trati na istý čas zrušili, avšak v roku 1992 ju obnovili v smere do Vydrova a iba pred niekoľkými rokmi aj do Dobroče.

„V časoch, keď stratila trať svoju funkciu, vznikol na mieste dedinský futbalový stánok. Teraz vláčik, slúžiaci ako atrakcia pre turistov, jazdí v hlavnej sezóne každý deň. Preto sa stáva, že sa jeho prejazd prelína s futbalovým zápasom. Domáci sa nad tým už ani nepozastavia,“ doplnila Bílková.

Do pozornosti svetových médií sa táto rarita dostala v októbri 2015. V tom čase sa na Youtube objavilo krátke video zo zápasu, ktoré sa okamžite stalo virálnym a to najprehrávanejšie má dnes takmer pol milióna videní.

(Autor: TJ Tatran Čierny Balog)

Krátka ukážka zápasu s premávajúcim vlakom sa dostala do webového článku britského mediálneho portálu Evening Standard, ktorý ju pomenoval titulkom „najdivnejší štadión na svete.“ Rovnako poukazoval na to, ako je možné, že para a trúbenie nerušia hráčov či prítomných divákov.

V podobnom duchu o jednom zo siedmich divov Banskobystrického kraja písali aj portály Daily Mirror či dokonca seriózny portál Independent. A keď už reportáž z Čierneho Balogu odvysielala aj americká ESPN, bolo o mediálnej senzácii rozhodnuté. O Balogu vedel celý svet.

Stal sa z toho fenomén

Video následne začali zdieľať ľudia na sociálnej sieti Facebook. Populárnym ho urobili predovšetkým stránky venované športovej zábave ako Sport Bible či Troll Football. Videá nazbierali v priebehu viac než dvoch rokov dohromady takmer 10 miliónov pozretí a desiatky tisíc zdieľaní boli dôkazom, že ide o fenomén.

Od vrcholovej medializácie divu futbalového sveta ubehlo už viac než 5 rokov. Turisti však stále javia záujem o nevídaný jav.

„Prídu sa pozrieť na zápasy a natáčajú si vlak najmä počas leta,“ prezradil manažér TJ Tatran Čierny Balog Miroslav Kliment.

(Autor: TJ Tatran Čierny Balog)

Na otázku, či to hráčov ruší, reagoval pohotovo: „My sme už zvyknutí, skôr našich súperov to ešte môže zaskočiť,“ smial sa.

Pre domácich je už prejazd vlaku popri zápase rutinou. Deti sa zabavia športom aj dopravou a niektorí starší podgurážení fanúšikovia sa rovno môžu zviezť po stretnutí domov. Pre turistov je to stále zážitok, hoci, ako prezradil starosta obce František Budovec, eufória už odvtedy opadla.

„Keď prišlo k zverejneniu, mali viacerí záujem aj o reklamu, dnes sa už spomenie iba ako atrakcia. Pre domácich to bolo zaujímavé ešte 40 rokov dozadu, dnes už to majú ako rutinu. Stále sa ale nájdu jednotlivci, ktorí javia záujem a prídu sa pozrieť,“ povedal pred časom Budovec.

Nepochybne ide o ukazovateľ, aký nám môžu vo svete závidieť. Vlak na štadióne je nezvrátiteľným dôkazom toho, že dedinský futbal, najmä ten slovenský, je športovým unikátom.

Možno aj vaše futbalové ihrisko je niečím výnimočné.

Dajte nám o ňom vedieť!

Tipy na výnimočné futbalové ihriská alebo ich fotografie posielajte na futbalnet@sportnet.sk alebo na 0949014788 (WhatsApp, Viber)



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»VIDEO: Unikát, aký nikde vo svete nemajú. Popri ihrisku prejde počas zápasu vlak