Zdravotný brat či terorista? Šampión čelí kritike, no o medailu nepríde

Iránsky športový strelec Javad Foroughi na OH Tokio 2020.
Iránsky športový strelec Javad Foroughi na OH Tokio 2020. (Autor: TASR/AP)
SITA|27. júl 2021 o 15:24

MOV voči nemu vzniesol obvinenie.

BRATISLAVA. Pár dní po triumfe Iránca Javada Foroughiho vo vzduchovej pištoli na OH v Tokiu padli tvrdé slová na adresu nového olympijského šampióna.

Zástupcovia športovcov Medzinárodného olympijského výboru vzniesli proti 41-ročnému Foroughimu obvinenie, že vo svojej krajine bol členom teroristickej skupiny. Ak sa to preukáže, žiadajú vylúčenie Iránu z OH 2020.

Informáciu priniesol web švajčiarskeho denníka Blick.

Foroughi bol roky členom Iránskej revolučnej gardy, ktorú v USA klasifikujú ako teroristickú organizáciu. Čo presne tam robil, je predmetom diskusií.

Iránsky športový strelec Javad Foroughi na OH Tokio 2020.
Iránsky športový strelec Javad Foroughi na OH Tokio 2020. (Autor: TASR/AP)

Podľa iránskych štátnych médií pracuje ako zdravotný brat v nemocnici v iránskom hlavnom meste Teherán. Tam sa vraj v pivnici naučil strieľať.

V jednom z televíznych rozhovorov mal Foroughi priznať, že slúžil počas vojny v Sýrii v elitných jednotkách Revolučnej gardy Quds-Force. Tie slúžili v občianskej vojne na obranu prezidenta Bašára Asada.

"Zlatý strelec uviedol, že bol tam v strážnej službe a za úlohu mal aj prípravu na protiútoky zo strany súperov. Ak by aj bola toto všetko pravda, zlatú medailu už Foroughovi nevezmú. Na tom by už nič nezmenil ani medzinárodný protest."

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová streľba»Zdravotný brat či terorista? Šampión čelí kritike, no o medailu nepríde