Slovákom vo finiši uleteli terče aj medaila. Varga: Chýbalo šťastie

Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga na OH v Tokiu 2020.
Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga na OH v Tokiu 2020. (Autor: TASR)
Boris Vanya|31. júl 2021 o 07:30

Erik Varga a Zuzana Rehák Štefečeková obsadili štvrté miesto.

TOKIO. Bronz bol veľmi, veľmi blízko, ale na strelnici Asaka napokon uletel preč. Slovenskí reprezentanti v športovej streľbe Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga obsadili v disciplíne mix trap na OH v Tokiu štvrté miesto. 

V napínavom súboji o tretie miesto prehrali s americkou dvojicu Madelynn Ann Bernauová a Brian Burrows až v dramatickom rozstrele.

Zo zlata sa tešia Španieli Fatima Galvezová a Alberto Fernandez, ktorí zdolali reprezentantov San Marína Alessandru Perilliovú s Gianom Marcom Bertim.

Zlom v poslednej sérii

V tvári Zuzany Rehák Štefečekovej sa zračilo obrovské sklamanie. Olympijskej šampiónke z trapu záver súboja o bronz vôbec nevyšiel. Keby sa to ešte dalo vrátiť späť...

Medailový súboj bol od začiatku veľmi vyrovnaný. Až do jedenástej série boli Američania o krôčik pred slovenskou dvojicou.

Potom však dovtedy celkom presná Bernauová trikrát v krátkom slede zaváhala a Varga s Rehák Štefečekovou sa postupne dostali do komfortného vedenia.

Po 40 výstreloch bolo skóre 36:33 pre Slovákov.

Posledná séria im však vôbec nevyšla. Varga minul raz a Rehák Štefečeková dokonca trikrát. Američania mohli ukončiť súboj svojim posledným výstrelom, ale Bernauová tento moment nezvládla a netrafila.

Po 50 výstreloch svietila na tabuli remíza 42:42. O medaile tak musel rozhodnúť rozstrel, v ktorom sa prvá pomýlila Slovenka. Američanka už nie.

"Myslím, že sme odviedli skvelú prácu. Keď bolo treba, ťahala Zuzka a platilo to aj naopak. Chýbalo nám šťastie. Možno keby nám počas olympijského kvartálu nezmenili pravidlá, dopadlo by to inak," vravel pre RTVS Varga.

Narážal na fakt, že predtým súperilo o medaily šesť najlepších dvojíc z kvalifikácie, teraz postupovali prvé dva tímy priamo do finále o zlato a ďalšie dva tímy do súboja o bronz.

Druhá slovenská dvojica Marián Kovačócy a Jana Špotáková obsadila v kvalifikácii ôsme miesto.

Strelecké novinky

Mix trap je veľmi mladá strelecká disciplína. Medzinárodná strelecká federácia ISSF vyrukovala s touto novinkou pred OH 2016 v Riu.

Na Európskych hrách 2015 v Baku triumfovali práve Rehák Štefečeková s Vargom, na majstrovstvách sveta mala disciplína premiéru v roku 2017 v Moskve.

Dôvod je prostý. Päť kruhov zasiahla vlna emancipácie, ktorá búra rokmi zaužívané tradície. 

Olympijská vrchnosť v snahe dosiahnuť zrovnoprávnenie žien tlačí do programu nové ženské športy či rôzne miešané súťaže. Ani streľba nezostala bokom.

Po olympijských hrách v Riu vypadli z olympijského programu mužské disciplíny ľubovoľná pištoľ na 50 metrov, ľubovoľná malorážka na 50 m aj dvojitý trap.

Nahradili ich miešané súťaže vo vzduchovej puške, vzduchovej pištoli a v trape. O tri roky neskôr by mohol pribudnúť aj štvrtý mix - skeet.

V Paríži už fifty fifty

Na premiérových novovekých olympijských hrách v Aténach 1896 neštartovala ani jediná žena.

V Paríži 1900 už dovolili ženám súťažiť, ale bolo ich len 22 z 997 účastníkov hier a mohli súperiť o medaily len v piatich vybraných "ženských" športoch - tenise, jachtingu, krokete, jazdectve a golfe. 

O sto rokov neskôr, na OH v Sydney, už tvorili ženy 38% účastníkov hier, v Londýne 2012 to bolo 44,2 %, v Riu 2016 presne 45 % a v Tokiu už je to 48,8 %. 

Ženy premiérovo súťažia napríklad v disciplíne C1 na divokej vode (na úkor mužskej C2, pozn.), alebo v plávaní na 1500 voľným spôsobom (doteraz bola ich najdlhšia trať 800 metrov).

Olympijská rodová evolúcia by sa mala zavŕšiť už v Paríži 2024, kde sa prvý raz očakáva rovnaký počet športovkýň aj športovcov.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová streľba»Slovákom vo finiši uleteli terče aj medaila. Varga: Chýbalo šťastie