Začínal na polystyréne, okradli ho a takmer zmeškal kvalifikáciu. Teraz má zlato

Italo Ferreira.
Italo Ferreira. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|27. júl 2021 o 16:50

Je historicky prvým olympijským víťazom v surfovaní.

TOKIO. Narodil sa v malom rybárskom mestečku v Brazílii, pochádza z veľmi chudobných pomerov.

Surfovať začínal na polystyrénovom vrchnáku z chladiaceho boxu, v ktorom jeho otec nosil na trh ryby. Na kúpu surfu nemal peniaze, preto mu pomáhali bratranci, ktorí mu vybavili prvé jazdy na vlnách.

Na ozajstnej doske stál po prvýkrát ako jedenásťročný, susedov neskôr prosil o peniaze, aby mohol súťažiť.

Dnes je Italo Ferreira historicky prvým olympijským víťazom v surfingu.

„Jeden z najlepších dní môjho života. Zo začiatku som bol nervózny, ale snažil som sa len surfovať a baviť sa. Sen sa stal skutočnosťou,“ povedal pre olympics.com

Okradli ho zlodeji

Štart skromného Brazílčana pod piatimi kruhmi sprevádzali komplikácie. Ak sa chcel do Tokia 2020 dostať, musel bodovať v pretekoch Svetového pohára v roku 2019. Na podujatie sa však takmer nedostal.

„V USA mu zlodeji ukradli auto. Vo vnútri bol jeho brazílsky pas so všetkými vízami potrebnými k cestovaniu a súťaženiu s profesionálnymi surfistami,“ uvádza web olympics.com.

Ferreira požiadal o cestovný pas a víza znovu a na Svetové hry surfingu ISA vycestoval na poslednú chvíľu.

„Všetko sa zdalo byť v poriadku, ale môj let pre hurikán meškal. Nestíhal som preto čas na pohovor na konzuláte v Japonsku, a tak som si termín preložil.

Nebol som si však istý, či budú víza schválené a či vôbec stihnem preteky,“ hovoril pred časom Ferreira o svojom dobrodružstve.

Jazdil v rifliach a tričku

Jeho víza boli napokon schválené, no keď dorazil na pláž, jeho kvalifikačná súťaž už prebiehala.

„Keby sa pre horúčavy preteky nepreložili o hodinu neskôr, dorazil by po ich skončení. Takto sa dostal na pláž deväť minút pred ich koncom.

Rýchlo si len požičal dosku od kolegu Fillipeho Toledu a v rifliach a tričku sa vybral jazdiť na vlny,“ uvádza oficiálny web Hier.

Napriek všetkým nepríjemnostiam Ferreira kvalifikáciu vyhral a napokon sa stal majstrom sveta.

Podobnú nepoddajnosť potvrdil aj v utorok na pláži Curigasaki, kde na druhé miesto odsunul domáceho Japonca Kanou Igarašiho. 

Rozbil dosku, nevzdal sa

Ferreira získal za finálové vystúpenie známku 15,14, jeho súper 6,60. Na prvej vlne 27-ročný Brazílčan nešťastne zlomil surf, počkal si však vo vode na náhradný a predviedol s ním fantastickú jazdu.

„Dostával jednu skvelú známku za druhou a úplne ovládol finále. Jeho súper v ťažkých podmienkach nevedel, ktoré vlny si má vziať.

Ferreira na druhej strane bral vlnu po vlne, nepadol a vždy sa dostal na miesto, kde by mohol predviesť manéver. Pre mňa je to jeden z najväčších príbehov týchto olympijských hier,“ napísal redaktor ČT Sport Jakub Stařík.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Surfing»Začínal na polystyréne, okradli ho a takmer zmeškal kvalifikáciu. Teraz má zlato