Nik mu nerozumie, ale všetci ho majú radi. Najhodnotnejší hráč hrá za Šamorín

Šamorín dosahuje pod vedením Michala Kuruca výborné výsledky.
Šamorín dosahuje pod vedením Michala Kuruca výborné výsledky. (Zdroj: ŠTK 1914 Šamorín, Autor: Tibor Őry)
Titanilla Bőd|4. máj 2021 o 22:45

Šamorín vyhral šesť zápasov po sebe.

Podľa aktuálnej formy je najlepším tímom druhej ligy ŠTK Šamorín. Vyhral posledných šesť zápasov a v tabuľke mu patrí šiesta priečka. Šamorín funguje ako farma Dunajskej Stredy a v jeho zostave sa pravidelne objavujú aj hráči s perspektívou najvyššej súťaže. Ako obstáli zimné posily DAC v druhej lige a aké sú plány do blízkej a vzdialenejšej budúcnosti, o tom pre Sportnet porozprával tréner MICHAL KURUC.

Šamorín je na jar najúspešnejší tím druhej ligy a momentálne ťahá šesťzápasovú víťaznú sériu. V čom je tajomstvo vašej výbornej formy?

Máme charakterovo dobre poskladané mužstvo. Od prvého tréningu, keď som tím prevzal, ma futbal bavil. Baví ma ich trénovať, hráči sú správne nastavení. To, čo chceme hrať, sa nám darí preniesť z tréningov aj na zápasy.

Bolo to tak už aj v príprave, okrem prvého zápasu so Skalicou, keď sme sa ešte trošku hľadali. Od druhého zápasu však už náš zámer bolo vidieť, a ani raz sme sa od toho neodklonili. Základom celého je však káder, živá, zdravá partia, ktorá je skvelá z ľudskej i futbalovej stránky.

Samozrejme, musím vyzdvihnúť aj realizačný tím. Väčšina z nás je z DAC, držíme tú filozofiu, sme kolegovia a kamaráti aj mimo ihriska.

Víťazná séria Šamorína

22. kolo: Šamorín – Bardejov 5:0

23. kolo: Šamorín – Trebišov 3:1

24. kolo: Komárno – Šamorín 1:3

25. kolo: Šamorín – Petržalka 3:1

26. kolo: Slovan B – Šamorín 0:1

27. kolo: Šamorín – Dubnica 3:0

V tejto sezóne nastúpilo za Šamorín už 40 hráčov. ŠTK je farma Dunajskej Stredy a tak pravidelne zaň hrávajú aj niektorí hráči DAC. Čím to je, že aj taký početný kolektív vie fungovať tak súdržne?

Máme dobrú spoluprácu s áčkom, aj keď tu bol tréner Bernd Storck, alebo aj teraz, keď vedie DAC Antal Németh. Vždy sa dohodneme, že hráči neprídu len na zápas, ale aj na predzápasový tréning, čiže už aj tam sa zžijú s kádrom. Chodia k nám mladí chalani, všetci chcú hrať, chcú sa ukázať. Nefunguje to tak, že by niekto išiel nasilu do Šamorína, osobne by som takého hráča ani nezobral.

Pravidelne s nami chodí napríklad Luciano Vera, fantastický chlapík. Rozpráva po španielsky, nikto mu nerozumie, ale všetci ho majú radi. Funguje chémia v mužstve.

O Argentínčanovi Verovi sa veľa napísalo, vraj ho sledovala aj Chelsea a Transfermarkt odhaduje jeho hodnotu na 1,3 milióna eur. Ak hovorí len po španielsky, ako s ním komunikujete?

Každý týždeň naberá nejaké nové anglické slovíčka a zhruba rozumie. Je futbalovo inteligentný, vie čítať hru a riešiť situácie, cvičenia pochopí rýchlo. Keďže futbalovo nie je negramotný, chápe aj taktické veci. Je to dobrý hráč, koniec koncov, má aj najvyššiu hodnotu na Slovensku, to asi nie je náhoda.

Je to taký paradox, že najhodnotnejší hráč slovenskej ligy nastupuje v druhej lige…

Ja sa z toho teším a dôverujem mu. Začínal v MOL Akadémii s devätnástkou, mal som ho na prvom tréningu. Má dobré veci, je to iný typ, ako európski futbalisti. Verím, že sa u nás presadí.

Čo je s ďalšími hráčmi ako Creighton Braun či Mateus Brunetti, ktorí prišli v zime do Dunajskej Stredy a tiež sa niekoľkokrát objavili v zostave Šamorína?

O Braunovi sa nebavme. Brunetti hral brazílsku druhú ligu, takže nejakú kvalitu musí mať. Nepoznal som ho, nemal som ho na tréningu, takže spočiatku som ho opatrnejšie nahadzoval, z krídla. Je to technický a futbalový hráč, ale potrebuje sa pripraviť aj na náš štýl. Slovenská liga nie je supertechnická, skôr je to o jazde, o rýchlom prepínaní. Potrebuje čas, ale má zdatnosti. Naposledy proti Dubnici hral prvýkrát v základe, na poste stopéra, a hral veľmi dobre. Keď sa aklimatizuje, aj on tu niečo môže ukázať.

Čo si myslíte, koľko času ešte potrebujú, aby mohli pravidelne hrávať aj v prvej lige?

To je všetko na trénerovi, na dôvere z áčka. DAC teraz vedie asistent bývalého trénera, možno ich vnímajú podobne. Keď ich nechcel Storck, možno ešte ani Antal Németh nie je s tým stotožnený.

Najmä hráči musia ukázať, čo v nich je. Ťažko povedať, koľko času potrebujú. Každý tréner má iné videnie, iný štýl a spôsob hry, aj keď DAC a Šamorín majú takmer identickú filozofiu. Ja som preniesol mládežnícku filozofiu do Šamorína, a áčko nehrá veľmi rozdielne od nás, tiež chce hrať dominantne.

Reprezentant Gambie Sainey Njie povedal v jednom rozhovore, že preňho je trochu náročné prepínať medzi dvoma systémami a dvoma trénerskými prístupmi. Hovoríte, že DAC a Šamorín majú podobnú filozofiu, v čom sa predsa líšia dva štýly?

Ja chcem hrať náročný futbal, vyžadujem od hráčov, aby sme hrali rýchlo, kolmo dopredu. Nehovorím, že by to DAC nechcel, ale tréner Storck a teraz aj tréner Németh chce trošku viac držať loptu a byť v takej istote. Ja chcem, aby sme si vytvárali čo najviac šancí a dali sme čo najviac gólov. V tom je nejaký rozdiel, ale zhruba je to to isté. Chceme hrať na súperovej polke, chceme hrať dominantný, moderný a rýchly futbal.

My hráme trochu viac do rizika, chcem od hráčov, aby sa nebáli riskovať. Máme viacero mladých hráčov, je dôležité, aby sa učili v tomto veku a keď budú hrať vo vážnejšej súťaži, aby boli pripravení aj na riskantné situácie.

V DAC je to iné, je väčší tlak, viac ľudí sa na to pozerá, preto sú v niektorých prípadoch opatrnejší. Ja sa nebojím hrať ani jeden na jedného. Samozrejme, je to vždy aj o hráčovi.

Kedy sa dozviete ako tréner, kto z hráčov dunajskostredského áčka môže posilniť Šamorín v zápase druhej ligy?

Komunikujeme priebežne celý týždeň, keďže až na predzápasový tréning sa pripravujeme v MOL Akadémii. Predbežnú zostavu mám už v hlave cez týždeň a veľké zmeny už nenastanú. Ak DAC hrá v sobotu a my v nedeľu, po zápase áčka si krátko sadneme s trénermi a dohodneme sa. Vieme zareagovať podľa situácie.

Dôležité je aj to, že v Šamoríne máme plnohodnotných hráčov. Keby niekto nemohol prísť z DAC, tak tam dáme Šamorínčanov a nebojím sa toho, že budú hrať.

Začiatok jarnej časti bol pre Šamorín ešte z hľadiska výsledkov trochu rozpačitý. V prvých piatich zápasoch ste raz vyhrali, dvakrát remizovali a dvakrát prehrali. Potom prišla pohárová prehra s Komárnom a odvtedy len vyhrávate. Prišiel zlom práve po vypadnutí zo Slovnaft Cup?

Prípravu sme mali dobre nastavenú, hrali sme aj s ligistami. Prvý majstrovský zápas sme hrali so žilinskou rezervou. Bol to trochu smolný zápas, mali sme vyhrať, boli sme jasne lepší, ale nedali sme tutovky a nakoniec sme len remizovali. Možno nás to trochu pribrzdilo. Okrem stretnutia s Liptovským Mikulášom sme boli dominantnejší vo všetkých zápasoch, aj sme mali viac šancí, ale vždy chýbal malý kúsok, detail, kde by sme to mohli zvládnuť.

Potom sa zmenilo najviac to, že sme začali hrávať doma v Šamoríne. Predtým sme hrávali na umelej tráve. Domáci štadión nám pomohol, sme vo vlastnom prostredí. Vyhrali sme s Bardejovom, a odvtedy to už išlo. Nechcem povedať, že ľahko, lebo každé víťazstvo bolo vydreté, museli sme si to odmakať, ale začalo nám priať aj šťastie.

Ktorý zápas bol podľa vás najvydarenejší, kedy ste boli najviac spokojný s tým, čo ste videli na ihrisku?

Bolo viac zápasov, keď som bol spokojný. Zápas s Bardejovom bol super, aj teraz s Dubnicou sme to zvládli s prehľadom. V Komárne sme hrali vynikajúco, je to derby, tešil som sa dvojnásobne, lebo sme predtým s nimi prehrali v pohári. S Petržalkou sme tiež odohrali skvelý zápas, ale v tejto víťaznej sérii boli naozaj všetky dobré.

Bol som od začiatku presvedčený, že s týmto družstvom nebudeme bojovať o záchranu. Mali sme dobrú prípravu, hráči pracujú dobre. Káder má kvalitu a ešte ho posilnia aj hráči z DAC. Veril som, že budeme úspešní, len sme to potrebovali zlomiť. Možno keby sme vyhrali prvý zápas so Žilinou, tak by sme mali ešte dlhšiu sériu.

Cez víkend vás čaká súboj na pôde lídra. Banská Bystrica vyradila z pohára DAC, budete sa chcieť pomstiť za áčko?

Chceme ukázať, že Šamorín je lepší ako DAC! Samozrejme, to len žartujem. Uvidíme, zápas sa začína od stavu 0:0. V stredu hrá Bystrica v pohári, po druhom tréningu si spolu s hráčmi pozrieme ich zápas. Pripravíme sa a pôjdeme za víťazstvom, ako v každom jednom stretnutí.

Momentálne majú na čele tabuľky Banská Bystrica a Liptovský Mikuláš rovnaký počet bodov, ale Liptáci hrajú o zápas menej. Kto si podľa vás vybojuje priamy postup?

Uvidíme, ako zvládne Bystrica posledné zápasy, ale dúfam, že tento najbližší sa potrápi. Inak ja som za futbalové bašty a fandím Bystrici. Myslím si, že mesto ako Banská Bystrica si zaslúži, aby bolo v lige. Ale uvidíme po našom zápase, či im to neskomplikujeme.

Keď ste prebrali mužstvo Šamorína, tvrdili ste, že to viete zladiť s vašou prácou ako vedúci MOL Akadémie. Mládež napokon pre pandemické reštrikcie veľmi dlho nemohla trénovať. Ako to zvládate teraz, keď sú už dovolené aspoň skupinové tréningy?

V akadémii sme už začali trénovať, takže už sú moje pracovné dni dlhšie. Doobeda si urobím Šamorín, poobede mládež, porady a iné veci. Nemám veľa voľného času, ale dá sa to zvládať. Robota ma stále baví, takže je to v pohode.

Plánujete pokračovať v Šamoríne aj budúci rok, alebo ste sa o tom ešte nebavili s vedením klubu?

Počkáme zopár dní a uvidíme. Nikto nepovedal nikomu nie. Momentálne sa o tom bavíme. Zatiaľ nám to funguje, ale bude to určite náročnejšie, keď začnú mládežnícke súťaže. Nebude sa dať rozdvojiť. Chcem pomôcť aj DAC, a tým, že Šamorín chceme nastaviť tak, že to bude vrchol našej akadémie, chceme to mať prepojené. Dá sa do zvládať, ale bude toho dosť.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
MFK Tatran Liptovský MikulášMFK Tatran Liptovský MikulášMFK Tatran Liptovský Mikuláš
28
18
6
4
55:26
60
V
V
V
R
R
2
*MFK Dukla Banská Bystrica*MFK Dukla Banská Bystrica*MFK Dukla Banská Bystrica
28
17
5
6
70:38
56
P
R
R
P
V
3
MFK SkalicaMFK SkalicaMFK Skalica
28
16
7
5
55:32
55
V
V
V
P
R
4
FK Železiarne PodbrezováFK Železiarne PodbrezováFK Železiarne Podbrezová
28
16
6
6
57:25
54
R
V
R
V
R
5
FC KOŠICEFC KOŠICEFC KOŠICE
28
15
4
9
40:27
49
R
V
R
V
P
6
FC ŠTK 1914 ŠamorínFC ŠTK 1914 ŠamorínFC ŠTK 1914 Šamorín
28
12
5
11
41:34
41
R
P
R
V
V
7
MŠK PúchovMŠK PúchovMŠK Púchov
28
11
5
12
40:45
38
R
P
V
V
P
8
KFC KomárnoKFC KomárnoKFC Komárno
28
11
5
12
31:42
38
P
R
P
V
V
9
FC PetržalkaFC PetržalkaFC Petržalka
28
10
7
11
37:41
37
V
R
P
P
P
10
SLAVOJ TREBIŠOVSLAVOJ TREBIŠOVSLAVOJ TREBIŠOV
28
9
8
11
47:48
35
R
P
P
V
V
11
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
28
9
6
13
56:47
33
V
P
P
R
V
12
FK Dubnica nad VáhomFK Dubnica nad VáhomFK Dubnica nad Váhom
28
8
9
11
28:37
33
V
R
V
P
R
13
Partizán Bardejov BŠKPartizán Bardejov BŠKPartizán Bardejov BŠK
28
6
10
12
27:41
28
P
P
P
V
R
14
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
28
7
0
21
32:70
21
P
V
V
P
P
15
FK PopradFK PopradFK Poprad
28
3
1
24
25:88
4
R
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nik mu nerozumie, ale všetci ho majú radi. Najhodnotnejší hráč hrá za Šamorín