Najrýchlejšieho muža planéty suspendovali, príde aj o olympiádu

Americký šprintér Christian Coleman.
Americký šprintér Christian Coleman. (Autor: TASR/AP)
TASR|27. okt 2020 o 19:27

Z trestu si odpykal už päť mesiacov.

PARÍŽ. Úradujúci majster sveta v šprinte na 100 metrov Christian Coleman z USA dostal dvojročný trest za porušenie antidopingových pravidiel.

V utorok to oznámila Jednotka pre integritu atletiky (AIU), proti verdiktu sa môže odvolať do 30 dní na Športový arbitrážny súd (CAS).

AIU provizórne zastavila Colemanovi činnosť už v júni, keďže vynechal tri antidopingové kontroly v priebehu dvanástich mesiacov.

Hroziaci dvojročný trest teraz potvrdil aj Disciplinárny výbor Svetovej atletiky (WA). Suspendácia má spätnú platnosť od 14. mája 2020, Coleman nemôže štartovať na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu.

Raz sa už trestu vyhol

AIU potrestala dvadsaťštyriročného šprintéra za to, že vynechal testy 16. januára a 9. decembra 2019 a tiež za to, že nenahlásil miesto svojho pobytu 26. apríla 2019.

Coleman už v minulosti unikol podobnému trestu.

Čelil obvineniu, že vynechal okrem januárového a aprílového testu z roku 2019 aj jeden zo 6. júna 2018. Uspel však s obhajobou, že prvý z týchto testov mal byť datovaný k prvému dňu štvrťroka - 1. aprílu 2018 a nespadá do požadovaného 12-mesačného obdobia.

Majster sveta v šprinte na 100 m a štafete 4x100 m z Dauhy tvrdí, že 9. decembra 2019 nič neporušil.

"Myslím si, že 9. decembra to bol cielený pokus o to, aby som vynechal test. Nehovorte mi, že som vynechal test, keď sa bez môjho vedomia prikradnete k mojim dverám," povedal v júni svetový rekordér v šprinte na 60 m.

Vraj nakupoval vianočné darčeky

Coleman uviedol, že antidopingoví komisári prišli k nemu domov, keď bol neďaleko na nákupoch vianočných darčekov, čo sa dá overiť bankovými výpismi a účtami.

"Bol som viac ako pripravený na testovanie a ak by mi zatelefonovali, mohol som podstúpiť test. O tomto pokuse ma AIU informovala až na druhý deň 10. decembra, keď som z ničoho nič dostal správu o vynechanom teste. Inokedy ma vždy kontaktovali telefonicky, neviem prečo to teraz bolo inak," uviedol Coleman.

Odvtedy sa podrobil mnohým testom, dokonca aj počas karantény. "Ale na tom samozrejme nezáleží a ani na tom, že som nikdy nebral zakázané látky," dodal americký šprintér.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Najrýchlejšieho muža planéty suspendovali, príde aj o olympiádu