Bolo mi ľúto Žilinčanov, priznal mladý Weiss. Tak si im pomohol, reagoval otec

Slovan získal druhý rok po sebe double.
Slovan získal druhý rok po sebe double. (Zdroj: TASR, Autor: Pavol Neubauer)
Titanilla Bőd|20. máj 2021 o 00:21

Rozhodujúci gól vo finále pohára dal syn trénera.

BRATISLAVA. Pred záverečným hvizdom si podal ruky s kolegom a pobral sa do útrob štadióna. K svojim zverencom sa nepripojil ani počas slávnostného ceremoniálu.

Futbalisti Slovana Bratislava dvíhali nad hlavu pohár pre víťaza Slovnaft Cupu, ale ich tréner Vladimír Weiss si medailu neprevzal.

Už vopred avizoval, že prípadný úspech nebude patriť jemu, ale klubu, hráčom a predchádzajúcemu trénerovi Darkovi Milaničovi.

Belasí vo finále na bratislavskom Národnom futbalovom štadióne zdolali Žilinu po predĺžení. V štyroch ligových vzájomných zápasoch dala Žilina Slovanu vždy po dva góly. Teraz skórovala len raz, aj preto prehrala 1:2.

Heroický výkon Žiliny

Zverenci Pavla Staňa však podali proti favoritovi heroický výkon. Sto minút hrali bez vylúčeného Jána Minárika, ale so Slovanom držali krok.

„Z fyzickej stránky to bol jeden z najnáročnejších zápasov v živote. Tie dáta budú neuveriteľné,“ poznamenal po stretnutí tréner Žiliny Pavol Staňo.

Jeho mladý tím je známy tým, že za 90 minút v priemere nabehá 125 kilometrov.

V intenzite nepoľavili ani vtedy, keď po faule na unikajúceho Ezekiela Hentyho museli hrať o jedného menej. Dokonca sa ujali vedenia vďaka peknej strele Jakuba Kiwiora. Na jeho pokus bol brankár Šulla prikrátky. 

Bolo by to neetické

„Po červenej karte dostali ich hráči takú emóciu, že behali dvakrát toľko,“ chválil súpera aj Vladimír Weiss st.

Na pozápasovej tlačovej konferencii bol v dobrej nálade, aj vtipkoval.

„Bol som tu na jeden zápas. Bolo by to neetické,“ vysvetľoval, prečo sa nezúčastnil na záverečnom ceremoniáli. Novinárom zdôrazňoval, že na oslavy si nepotrpí, päť minút po zápase už bol v sprche.

„My to oslávime aj za vás, pán tréner,“ ubezpečoval ho jeho syn Vladimír Weiss mladší. „O tom nepochybujem,“ rozosmial kouč celú sálu pohotovou replikou.

Henty opláca dôveru

Počas zápasu Weiss starší prežíval aj nepríjemné chvíle. Svoju nespokojnosť niekoľkokrát dával aj hlasno najavo. Slovan však v priebehu druhého polčasu vyrovnal hlavičkou Ezekiela Hentyho.

Nigérijský útočník po príchode Weissa na Tehelné pole zázračne ožil, v dvoch zápasoch skóroval trikrát.

„Našiel som si k nemu cestu a on mi dôveru opláca. Uvidíme, ako dlho mu to vydrží,“ komentoval výkon Hentyho Weiss.

Žilinčania tvrdo bojovali aj v oslabení.
Žilinčania tvrdo bojovali aj v oslabení. (Zdroj: TASR, Autor: Pavol Neubauer)

Človek si zvykne

Slovan dosiahol historický úspech, po prvý raz obhájil double. Rozhodujúci gól padol z pokutového kopu, ktorý nariadil rozhodca Peter Kráľovič na konci prvej časti predĺženia po preskúmaní videozáznamu.

Lopta sa v šestnástke dotkla ruky Jakuba Kiwiora. „Loptu som nevidel, no možno som cítil nejaký šuch,“ uviedol po stretnutí poľský hráč.

Slovan aj v predošlých dvoch ligových zápasoch proti Žiline v závere kopal penaltu. „Človek si zvykne. Je to neskutočná smola,“ sucho poznamenal tréner Pavol Staňo.

Nešťastný kapitán Jakub Paur stroho dodal: „Nepoviem radšej nič. Súhlasím s trénerom.“

Na tréningu nedal tri to štyroch

Jedenástku s istotou premenil Weiss. Vo farbách Slovana je z bieleho bodu stopercentný, skóroval takto už tretíkrát. „Ja si v týchto momentoch verím, hoci som včera na tréningu nedal tri zo štyroch,“ prezradil.

Deväť minút pred koncom však Weiss dostal druhú žltú kartu a tak aj slovanisti dohrávali zápas desiati.

Žilina sa stále nevzdávala, no vyrovnanie v závere neprišlo.

„Hráči boli veľmi dobre nastavení, aj počas predzápasovej motivačnej prípravy sme im ukázali góly v 90., či v 120. minúte. Veril som, že to ešte dokážeme zvrátiť,“ vravel žilinský tréner Pavol Staňo.

Ocenili výkon súpera

Výkon Žiliny ocenili aj slovanisti. „Išiel som im pogratulovať do kabíny. Boli tam aj slzy, ale tak to má byť. Ukázali veľkú emóciu i kvalitu,“ vyhlásil uznanlivo Weiss.

Jeho syn sa vyjadril v podobnom duchu: „Keby sa trošku z tej výhry dalo dať aj im, ja by som im to prial. Bolo mi tých chlapcov úprimne ľúto.“

„Bolo ti ich ľúto, tak si im trošku pomohol,“ neodpustil si uštipačnú poznámku Vladimír Weiss starší.

Žilina má ešte šancu v baráži

Double Slovana znamená, že o štvrtú miestenku do európskych pohárov sa bude hrať baráž medzi klubmi, ktoré sa umiestnia na štvrtej až siedmej priečke ligy.

Žilinčania tak budú mať aj tretiu šancu, aby sa dostali do Európy.

„Pôjdeme do tých zápasov naplno. Či to bude stačiť na postup, neviem, ale do každého zápasu pôjdeme vyhrať. Toto mužstvo má charakter,“ vyhlásil Staňo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Bolo mi ľúto Žilinčanov, priznal mladý Weiss. Tak si im pomohol, reagoval otec