Trénerovi zmenil život, aj teraz mu fandí. Nie však vo finále pohára

Finále Slovnaft Cupu prinesie aj zaujímavý trénerský súboj medzi Vladimírom Weissom a Pavlom Staňom.
Finále Slovnaft Cupu prinesie aj zaujímavý trénerský súboj medzi Vladimírom Weissom a Pavlom Staňom. (Zdroj: TASR)
Titanilla Bőd|18. máj 2021 o 19:00

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretne Žilina so Slovanom.

BRATISLAVA. Plynul už nadstavený čas predĺženia. Slovenský tím vyhrával, ale na postup by potreboval ešte jeden gól.

V záverečných sekundách prišiel center do pokutového územia a nechytateľná hlavička Pavla Staňa…

Vďaka tohto gólu do siete Kajratu Almaty postúpila v roku 2005 Artmedia Petržalka do ďalšieho predkola kvalifikácie a napokon až do skupinovej fázy Ligy majstrov. Na lavičke slovenského majstra sedel vtedy Vladimír Weiss.

„Zmenil mi život. Tým gólom sa zmenila celá história Artmedie, aj naše životy, trénerské i hráčske,“ pospomínal na pamätný moment Weiss v predvečer finále Slovnaft Cupu.

Vzájomná úcta trénerov

V stredu o 18.00 v ňom povedie Slovan Bratislava proti MŠK Žilina, ktorého trénerom je práve Pavol Staňo.

„Porozprávali sme sa pred ich tréningom a bol to veľmi príjemný rozhovor. Vyzerá výborne, je plný elánu a môže z neho vyrásť veľmi dobrý tréner,“ chválil mladšieho kolegu Weiss.

O svojom niekdajšom trénerovi hovorí aj Staňo len s najväčšou úctou. „Pána trénera si vážim, fandím mu, akurát je problém zajtrajší zápas,“ vravel s úsmevom.

Dva zápasy, dve trofeje?

Weiss na lavičke Slovana môže získať v druhom zápase už druhú trofej. Cez víkend v najvyššej súťaži zdolali belasí Zlaté Moravce 4:0 a pri jeho premiére si zabezpečili 11. titul.

Slovan získal tretí titul v rade a vôbec prvý raz vo viac než storočnej histórii klubu môže obhájiť double.

„Ak sa to podarí, ja na tom nemám žiadnu zásluhu. Je to výsledok práce hráčov, klubu a Darka Milaniča,“ zložil poklonu svojmu predchodcovi Weiss.

V ére samostatnosti vyhral Slovan Slovenský pohár už deväťkrát, naposledy vlani, keď zdolal Ružomberok 1:0.

Hladní a draví

V aktuálnej ligovej sezóne sa fináloví súperi stretli štyrikrát. Z týchto zápasov má lepšiu bilanciu Slovan: dvakrát vyhral a dvakrát remizoval, má pozitívne skóre 10:8.

„Teraz je ideálny čas, aby sme vyhrali. Sme hladní, nahecovaní, namotivovaní, Slovan má trofejí už viac, my budeme dravší,“ zdôraznil žilinský stredopoliar Jakub Paur.

Podľa Weissa však finále pohára má svoje špecifiká. „Je to deväťdesiat minút o jazde, taktike, emóciách a vášni,“ zdôraznil skúsený kouč Slovana.

Žilina má na konte zatiaľ jeden triumf v Slovnaft Cupe, v sezóne 2011/2012 zdolala vo finále Senicu 3:2 po predĺžení.

Naposledy sa Žilina predstavila vo finále pred dvomi rokmi, keď po remíze 3:3 napokon podľahla Trnave v jedenástkovom rozstrele.

Naživo na námestí

Pre Žilinčanov je finále pohára šanca, aby si zabezpečili účasť v pohárovej Európe. V prípade víťazstva ich čaká Európska konferenčná liga.

Ak by vyhral Slovan, o poslednú pohárovú miestenku by sa hrala baráž.

„Papierovo sme favoriti, ale Žilina bude určite lietať na ihrisku. V niektorých zápasoch nabehali v priemere 125 kilometrov,“ poukázal na silné stránky súpera Weiss.

Pre protipandemické opatrenia sa odohrá bez divákov na tribúne, v priamom prenose ho odvysiela RTVS na Dvojke i Futbalnet TV.

Slovan však pre fanúšikov prichystal priamy prenos aj na námestí pri Tehelnom poli.

"Na námestí štadióna bude umiestnená veľkoplošná obrazovka, kde bude vysielaný zápas naživo. Ľudia a fanúšikovia, ktorí pôjdu okolo, sa budú môcť pozastaviť a pozrieť si kúsok zápasu, prípadne aj celý," hlási klub na sociálnej sieti.

„To, že sa hrá na Tehelnom poli, bude výhoda pre Slovan, no sme už dostatočne mentálne silní, aby sme ich mohli poraziť aj na ich ihrisku,“ verí si Jakub Paur. 

Žilinčania podľa vylosovania budú paradoxne v zápase vedení ako domáci. Stretnutie sa uskutoční v stredu od 18.00 h.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Trénerovi zmenil život, aj teraz mu fandí. Nie však vo finále pohára